• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

15.06.2022

08:45

U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Strahinja Babović

Politika

U Subotici obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Podeli vest

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica sinoć je, dodelom plaketa dobrovoljnim davaocima krvi koji su ostvarili pravo na priznanje za 35, 50 i 75 puta datu krv, uručenjem plaketa „Široko srce” predstavnicima najhumanije mesne zajednice, radne organizacije i škole, i dodelom zahvalnica učenicima subotičkih škola za najuspešnije radove na konkursu „Krv život znači”, obeležila Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – 14. jun. Na prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u Plavoj sali Gradske kuće, nagrađenima je priznanja uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

Uz isticanje kako mu je izuzetno drago da ponovo ima čast, kao prošle godine, da se obrati rukovodstvu i aktivistima Crvenog krsta Subotice, kao i dobrovoljnim davaocima krvi, i da uruči priznanja povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, gradonačelnik Bakić je rekao da će praksa učešča gradonačelnika u iskazivanju zahvalnosti svima onima koji su uvek bili tu za naš zdravstveni sistem i svoje sugrađane biti nastavljena i narednih godina kao jedna dobra tradicija, jer humanost koju iskazuju iziskuje najveću podršku.

„Ta podrška nije samo moralna, već smo i ove godine izdvojili za subotički Crveni krst više od 3,3 miliona dinara za organizovanje terenskih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i delovanje u nesrećama. Ovakva finansijska podrška, koju smo započeli prošle godine, pomogla je svima koji žele da daju krv, da to čine češće i u boljim uslovima, pa je i rezultat 2021. bio 875 prikljupenih jedinica krvi, naspram 650 u 2020. godini“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Foto: Strahinja Babović

Dodao je da ga posebno raduje što će dodeliti i plaketu „Široko srce“ za najhumaniju mesnu zajednicu, školu i ustanovu.

„Saveti mesnih zajednica nemaju neka velika ovlašćenja, ali u humanim akcijama mogu da imaju značajnu ulogu i zato treba nagraditi one najaktivnije, kako bismo podstakli ostale da se priključe u što većem broju. Tu su i naše škole, čiji učenici su uzeli učešća u konkurusu ’Krv život znači’ i svojim kreativnim radovima postali promoteri dobrovoljnog davanja krvi. Čestitam i rekorderima u dobrovoljnom davanju krvi koji su više desetina puta svoju krv poklonili drugima. Hvala vam i primite izraze mojeg iskrenog i najvećeg poštovanja za sve što ste uradili za ovaj grad i za vaše sugrađane“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Foto: Strahinja Babović

Prisutnima na svečanosti obratila se i načelnik Službe za transfuziologiju u Opštoj bolnici Subotica, dr Anastazija Mrđa, koja je rekla da su dobrovoljni davaoci krvi, bez obzira na sve što se dešavalo tokom proteklih nekoliko godina, našli snage, volje i humanosti da daju krv i na taj način pomognu bolesnim sugrađanima.

Ona ja istakla da su od osnivanja Službe za transfuziologiju do danas dobrovoljnost i anonimnost ostali temeljni principi rada u organizaciji dobrovoljnog davalaštva, i da samo takav način rada može da obezbedi uvek stabilne rezerve krvi u društvu.

Foto: Strahinja Babović

Plaketa „Široko srce“ za postignute rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2021/22. godini u kategoriji srednjih škola dodeljena je Srednjoj medicinskoj školi, u kategoriji naseljenih mesta Mesnoj zajednici „Čantavir“, dok je u kategoriji preduzeća, ustanova i kompanija dodeljena fabrici „Pionir“ d.o.o.

Na konkursu „Krv život znači“, odlukom žirija, u kategoriji osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda prva tri mesta za likovne radove osvojili su učenici Osnovne škole „Miroslav Antić“, sa Palića, u kategoriji osnovnih škola od petog do osmog razreda učenici OŠ „Vuk Karadžić“, iz Bajmoka, a u katregoriji srednjih škola od prvog do četvrtog razreda učenici subotičke Srednje medicinske škole.

Foto: Strahinja Babović

Odlukom žirija, prva tri mesta za literarne radove na ovom konkursu u kategoriji osnovnih škola od petog do osmog razreda pripala su učenicima subotičke OŠ „10. oktobar“.

Zahvalnica Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica za doprinos i angažovanost nastavničkog kadra i učenika na konkursu „Krv život znači“ u 2022. godini, dodeljena je OiSŠ „Svetomir Bojanin“, iz Subotice.

Foto: Strahinja Babović

Obeležavanju Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi prisustvovao je i član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija