• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.06.2022

09:24

Tursku vidimo kao snažnog partnera! Sastali se Vučić i Čavušoglu - kao i uvek, otvoren i prijateljski razgovor!

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Tursku vidimo kao snažnog partnera! Sastali se Vučić i Čavušoglu - kao i uvek, otvoren i prijateljski razgovor!

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima, kao i daljem unapređenju ekonomske saradnje, s posebnim akcentom na investicije, energetiku i infrastrukturne projekte

 

Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma, koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemnje samo sa ličnim kartama. 

Predsednik Vučić istakao je da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, te iskazao zadovoljstvo razvojem političkih odnosa dve zemlje, koji su na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, poverenju i uzajamnoj podršci.

„Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa. Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investcijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije“, rekao je predsednik Vučić i istakao da veoma ceni lični doprinos predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora našu zemlju.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić takođe je poručio da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.  

„Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja, kao i šireg regiona“, poručio je predsednik Srbije konstatujući da je naša zemlja zainteresovana i za nastavak saradnje u oblasti energetike, ali i turizma kao sektora sa velikim potencijalom. 

Predsednik Vučić poručio je, tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Turske, da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu od ključnog interesa, te da samo intenzivna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana može omogućiti prosperitet i razvoj ne samo Srbije, već i svih zemalja u okruženju.

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu preneo je pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i region. Čavušoglu je, takođe, zahvalio na velikoj podršci koju naša zemlja pruža turskim kompanijama, kao i na posvećenom radu naše zemlje na stalnom unapređenju uslova za investitore. 

„Radite odličan posao za svoju zemlju i ceo region“, rekao je Čavušoglu.  

- Kao i uvek, imao sam otvoren i prijateljski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom sa kojim sam razmotrio najbitnija aktuelna geopolitička pitanja, ali i potencijale za dodatno širenje saradnje u oblasti investicija, infrastrukture i energetike.

Saglasili smo se da je u predstojećem periodu potrebno intenzivirati rad Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju, čime bi se brže realizovali postojeći planovi, ali i otvorile brojne nove mogućnosti za poslovne ljude i kompanije iz obe zemlje - napisao je Vučić.

Čavušoglu će nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maki

pre 1 godinu

Srbija dobro saradjuje sa Turskom i tako treba i da ostane!

Glasinac

pre 1 godinu

Srbija sa Turskom iz godine u godinu povećava svoje trgovinske razmene što je dokaz da sa tom državom ima veoma dobre odnose.

Mile

pre 1 godinu

Naša zemlja ima odlične odnose sa Tursko, to je pre svega u obostranom interesu i omogućava razvoj obe države.

Milivoje

pre 1 godinu

Ovakav vid saradnje Srbije i Turske može obezbediti prosperitet i napredak na svakom nivou.

Milja R

pre 1 godinu

Turska je se ozbiljno uključila u izgradnji auto-puta Beograd.Sarajevo i to je veoma značajno za ceo region.

Tara

pre 1 godinu

Otvoren i prijateljski razgovor dve zemlje poput Srbije i Turske omogućiće sveobuhvatan napredak i to će osetiti i regfion Zapadnog Balkana.

Mila

pre 1 godinu

Zadovoljstvo je videti postignut nivo bilateralnih odnosa, koje odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje.

andrijana

pre 1 godinu

Izmedju Srbije i Turske prijateljski odnosi moze samo da rastu, samim tim raste i saradnja i jacaju se obe zemlje.

Sojka

pre 1 godinu

I tek kako je vazna saradnja. Srbija, kao ne tako velika zemlja, oduvek je imala podrsku prijateljskih zemalja Tako je i ovaj put.

Lenka

pre 1 godinu

Turska je zemlja koju Srbi vrlo rado posecuju. Prijateljski odnosi su kljuc svake zdrave zemlje.

Sara

pre 1 godinu

Oduvek je prijateljska moc, zajednicka snaga bila neophodna za opstanak, razvoj i napredak.

Sokna

pre 1 godinu

Podrska koju je Turska pruzila Srbiji, zasluzuje da se vrati u bilo kom trenutku od strane Srbije.

Kosta

pre 1 godinu

Jos jedan prijateljski odnos Srbije dovesce do povecanja infrastrukture, novih investicija, caki novih poslova, radnih mesta.

Marija

pre 1 godinu

Ponosni smo na saradnju sa Turskom, koja se razvija u mnogim sferama politickog delovanja.

Vlada

pre 1 godinu

Jaca saradnja sa prijateljskom Turskom za dobrobit nasih naroda.

Jovana

pre 1 godinu

Kvalitetna bilateralna saradnja Serbije i Turske u poslednjoj deceniji.

Romanija

pre 1 godinu

U tom periodu saradnja sa Turskom je zaista bila dobra i verujem da će tako biti i u buduće.

Romanija

pre 1 godinu

Mi smo sa Turskom i do sada imali veoma dobre odnose i verujem da će tako biti i u buduće.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija