• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2022

13:43

Selaković i Čavušoglu: Unaprediti inače odlične odnose!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

Selaković i Čavušoglu: Unaprediti inače odlične odnose!

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu istakli su danas nakon sastanka u Beogradu da su rukovodstva dve zemlje odlučna da rade na unapređivanju inače odličnih bilateralnih i ekonomskih odnosa


Šef srpske diplomatije kazao je da je i današnji susret bio prilika da se unaprede sveobuhvatni prijateljski odnosi, kojima u najvećoj meri pečat i zamajac daje, kako kaže, lični odnos dva predsednika - Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana

"Srbija pridaje poseban značaj unapređenju političkog dijaloga i bilateralne saradnje", kazao je Selaković izrazivši zadovoljstvo što su sadašnji odnosi na vrhuncu u odnosu na tradiciju od 142 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka razmenili su mišljenja o ekonomskoj saradnji, nastavku projekata, investicijama u oblasti energetike, kulturne saradnje, ali i o regionalnim temama za koje Srbija i Turska dele interesovanje.


"Razgovarali smo i o situaciji u svetu i regionu, saradnji u regionu koju Turska prepoznaje i u inicijatici ''Otvoreni Balkan''. Razgovarali smo i o situaciji u BiH i afirmisali smo naš dosledan stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ali i poštovanje Dejtonskom sporazumu. Za Srbiju su jedino prihvatljiva rešenja koja dolaze putem dijaloga, uz saglasnost sva tri naroda u BiH", kazao je šef srpske diplomatije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Navodeći da su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković se zahvalio na podršci koju Turska daje nastavku dijaloga.

Istakao je da su ekonomski odnosi dve države na svom vrhuncu o čemu, kako kaže, govore cifre.

U tom smislu, naveo je da je ukupna ekonomsko-trgovinska razmena prešla nivo od dve milijarde evra na godišnjem nivou, a da je samo u prva četiri meseca ove godine dostigla iznos od 585 miliona evra.

"Turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiji", navodi Selaković i dodaje da je u 2021. godini, ukupna trgovinska razmena postigla rast od 31,2 odsto.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako kaže, razgovarali su i o infrastrukturnim projektima koji su ključni za region i pomirenje u regionu, poput auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd u čijem finansiranju će učestvovati i Turska, ali i o magistralnim putevima Novi Pazar - Tutin, Tutin - Sjenica.

Istakao je da su tokom sastanka, a govoreći o ratu u Ukrajini, saglasno izrazili posvećenost miru i ne samo posvećenost, već i nadu da će do postizanja mira doći što pre.

Ministar Čavušoglu je naveo da se tokom današnjeg dana sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kojem je čestitao na izbornim rezultatima i kojem je preneo pozdrave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, o čijoj poseti Srbiji su takođe razgovarali tokom današnjeg dana.

Kako kaže, Turska je odlučna da održi najbolje odnose sa Srbijom i u tom smislu zahvali se što je ta zemlja otvorila i konzularno odeljenje u Nišu.

"Veoma su važni ekonomski odnosi koji su u porastu. Predsednik Erdogan je kazao da je cilj da ti odnosi dostignu pet milijardi dolara. Vrujemo da ćemo dostići to ove godine, a već smo prešli određenu zacrtanu cifru", kazao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Vladi Srbije i podršci predsednika Vučića, turske investicije su uvećane u Srbiji i to sa jednog miliona na 300 miliona za 10 godina.

Kazao je i da su razgovarali o produbljivanju saradnje u oblasti energije i dodao da Tursdka daje podršku Srbiji kao tranzitnoj zemlji.

Izrazio je zadovoljstvo povećanjem broja turista sa obe strane i naveo da ove godine u Turskoj očekuju da imaju više od 300.000 turista iz Srbije.

Navodeći da je aktuelno i putovanje sa ličnom kartom iz jedne u drugi zemlju, Čavušoglu ističe da će Srbija biti šesta zemlja sa kojom Turska ima takav sporazum, a jedina sa kojom se ne graniči.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako kaže šef turske diplomatije, razgovarajući o situaciji u BiH, on je istakao važnost uloge Srbije za stabilnost u celom regionu.

"Imamo veliku želju i spremni smo da ostvarimo trilateralu između Turska, Srbija i BiH", kaže Čaušoglu i dodaje da će Turska nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, Čavušoglu je rekao da treba uložiti najveći napor da se zaustavi rat i uspostavi mir.

"Od velikog su značaja naši radovi koje ostvarujemo zajedno sa Rusijom i Ukrajinom. Svi imamo veliku želju da se ovaj rat što pre završi jer utiče na ceo svet i veoma je važno da se završi", kazao je Čavušoglu.

Nakon sastanka ministara Selakovića i njegovog turskog kolege potpisan je i Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, koji je u ime Srbije potpisala ministarka Maja Gojković, a u ime Turske ministar Čavušoglu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija