• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kossev

16.06.2022

20:13

DIVLJANJE BIVŠIH PRIPADNIKA TERORISTIČKE OVK U PRIŠTINI! Pokušali da razbiju korodon policije i upadnu u skupštinu, počela hapšenja! (VIDEO)

YoutubePrintscreen/Kossev

Politika

DIVLJANJE BIVŠIH PRIPADNIKA TERORISTIČKE OVK U PRIŠTINI! Pokušali da razbiju korodon policije i upadnu u skupštinu, počela hapšenja! (VIDEO)

Podeli vest

Prema pisanju medija, ispred skupštine je jutros postavljen kordon policije koji su okupljeni potom razbili kako bi ušli u dvorište. Bivši pripadnicima tzv. "ovk" su se u međuvremenu pridružili i demonstranti iz sindikata KEK-a

Protest koji je najavila upravo organizacija bivših pripadnika „OVK“, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog izuzimanja „kategorije boraca“ iz povećanja minimalne zarade, počeo je jutros u 9 časova.

Demonstranti su u nekoliko navrata, uz uzvike „ovk“ pokušavali da razbiju kordon policije i uđu u dvorište skupštine, u čemu su naposletku i uspeli, a pojedini mediji izvestili su i da se na licu mesta čula eksplozija.

Iz mase okupljenih čuli su se uzvici „Dole Aljbin Kurti, dole Vjosa Osmani“, a pojedini su istakli i zastavu OVK, te poručili da su spremni da ostanu ispred skupštine „danonoćno“.

Takođe, u 10.30 časova, počela je sednica kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Nacrtu zakona koji bi omogućio građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta.

Sednica je, međutim, odložena jer su poslanici opozicije izašli ispred govornice, i onemogućili njen nastavak, a poslanik PDK Abeljard Tahiri uklonio je i mikrofon, tražeči ujedno da se vlada pozabavi „pitanjem veterana“, prenose prištinski mediji.

Predsednik skupštine, Gljauk Konjufca je, kako prenosi prištinska Koha, pozvao šefove poslaničkih grupa na sastanak da „se konsultuju o nastaloj situaciji“.

Sednica kosovskog parlamenta nastavljena je u međuvremenu, kada se i poslanicima obratio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kazao je da je njegova vlada zahvalna bivšim pripadnicima „OVK“ zbog „doprinosa slobodi“. Sa druge strane, još jednom je naveo da se na spiskovima bivših pripadnika OVK nalazi veći broj ljudi nego što ih je zapravo bilo.

- Veterani treba da imaju nadoknadu, zahvalnost veću od minimalca, ali realan broj. Ali moramo doći do pravog broja. Spreman sam da sarađujem - rekao je on.

Kosovski premijer je ujedno saopštio da je spreman da sa njima razgovara u petak, odnosno da otkaže učešće na Prespanskom forumu koji se tada održava.

Za to vreme, bivši pripadnici „OVK“ poručuju ispred skupštine da čekaju poziv kosovskog premijera, kako bi pronašli rešenje za njihove zahteve.

Nakon što je sednica nastavljena, poručili su da žele da se sa njim sastanu danas, a ne u petak, kako je Kurti predložio.

Oni su, prenose prištinski mediji, upozorili da će ući u skupštinu ukoliko Kurti odbije njihov predlog.

Poslanici PDK su u međuvremenu još jednom blokirali govornicu, navodeći da bez sastanka sa veteranima „neće biti normalnih sednica“, javljaju prištinski mediji.

Tada je predsednik kosovskog parlamenta odlučio ponovo da prekine zasedanje parlamenta na sat vremena, a kako bi se, tvrdi, pronašao kompromis.

Grupa demonstranata pokušala je da uđe u kosovsku skupštinu tokom protesta „veterana OVK“ koji traje od jutra. Kosovski mediji javljaju da je vršilac dužnosti predsednika ove organizacije Faton Kljinaku demonstrante „preklinjao“ da se umire.

Na više snimaka vidi se kako učesnici protesta pokušavaju da probiju policijski kordon guranjem.

- Neki veterani, dok pokušavaju da uđu unutra, čuju se kako pevaju pesme posvećene terorističkoj tzv. "oslobodilačkoj vojsci kosova" - javlja Kallxo.

Protest se održava paralelno sa sednicom kosovske skupštine koja je ponovo prekinuta. Jedna od tema je nacrtu zakona koji bi omogućio građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta.

Protest se održava zbog toga što je juče u načelu usvojen Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, a koji izuzima „kategorije boraca“ iz povećanja, zbog čega se i protestuje čitav dan u Prištini.

Bivši pripadnicima OVK su se u međuvremenu pridružili i demonstranti iz sindikata KEK-a.

Kosovska policija uhapsila je lidera Socijaldemokratske partije Dardana Molićaja. Njegovo hapšenje usledilo je nakon što je prekinuta sednica Skupštine Kosova. On je bio na protestu „veterana OVK“, javljaju mediji u Prištini.

Nakon hapšenja Dardana Molićaja, lisice su stavljene i još jednom članu PSD – Frašeru Krasnićiju i Zđimu Hiseniju.

Sva trojica su uhapšeni nakon što je prekinuta sednica Skupštine Kosova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kosovar

pre 1 godinu

INTERESUJE ME KAKO NAZIVATE CETNICKU GAMAD KOJI SU UBIJALI,SILOVALI,PLJACKALI PO KOSOVU ZA VREME RATA? MI IH NAZIVAMO SMRDLJIVA CETNICKA GAMAD,A SADA JE DOSLO VREME I DA PLACATE ZA SVE ONO STO STE RADILI 90 IH GODINA.SVE U SVOJE VREME.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija