• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.06.2022

21:28

SUTRA SASTANAK LIDERA EU I PREDSTAVNIKA ZAPADNOG BALKANA! Poznato kada se obraća Vučić!

printscreen

Politika

SUTRA SASTANAK LIDERA EU I PREDSTAVNIKA ZAPADNOG BALKANA! Poznato kada se obraća Vučić!

Podeli vest

Lideri EU 27 sastaju se sutra na dvodnevnom samitu u Briselu kome će prethoditi sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkna počinje u 9.30 u zgradi Evropskog saveta, a Srbiju će predstavljati predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška ”perspektivi EU članstva za zemlje regiona”, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normnalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Za sada, niti jedna konkretna odluka o novim koracima zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracije nije predviđena da bude usvojena na sutrašnjem samitu.

Nakon sastanka EU Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

U popodnevnim satima, od 15 časova lideri EU 27 će početi svoj redovni junski samit čiji će prvi dan biti posvećen situaciji u Ukrajini, kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji, i raspravi o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političcke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

Očekuje se da tokom večere EU lideri u Briselu podrže predlog Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji da status zemalja kandidata i da Gruzija dobije ”zeleno svetlo” za kandidaturu po ispunjavanju dodatnih uslova.

Drugi dan samita EU tradicionalno je posvećen evrozoni, jačanju baknarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepornevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe.

Samit lidera EU 27 završiće se u petak u ranim popodnevnim satima zajednčkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 1 godinu

Hteli to drugi da priznaju ili ne, Srbija je najvažnija zemlja Zapadnog Balkana.

ljilja

pre 1 godinu

Situacija u Ukrajini je alarmantna i nadam se da će se uskoro sve smiriti.

Pedja

pre 1 godinu

Valjda će doći do normalizacije odnosa sa Prištinom, jer Srbija se trudi, a albanska strana stalno nešto bojkotuje i minira pregovore.

Veljko M

pre 1 godinu

Verujem da će EU suvatiti da je za Zapadni Blakan od izuzetne važnosti Otvoreni Balkan.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija