• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2022

11:06

(FOTO/VIDEO) MOGU ATOMSKE BOMBE PO SVETU DA PADAJU, MI SMO SA GASOM OBEZBEĐENI! Nove sjajne vesti koje je objavio predsednik Vučić!

Pritscreen TV Pink

Politika

(FOTO/VIDEO) MOGU ATOMSKE BOMBE PO SVETU DA PADAJU, MI SMO SA GASOM OBEZBEĐENI! Nove sjajne vesti koje je objavio predsednik Vučić!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas u obraćanju javnosti o najaktuelnijim temam koje se tiču Srbije i građana

Obraćanje predsednika Vučića pratite uživo na našem portalu.

- Mislim da smo blizu dogovora sa radnicima Fijata. Zahvalan sam na korektnosti radnicima koji su razumeli situaciju u zemlji. izašli smo u susret velikom delu njihovih zahteva. Čak dva sata su trajali razgiovori - rekao je na samom početku predsednik Vučić.

Potom se osvrnuo na situaciju izazvanu ratom u Ukrajini.

- Toliko je velika kriza i u hrani, cenama, energentima, i na evropskom i ne svetskom nivou. Od 1. septembra se u razgovore sa radnicima oko minimalne zarae uključuje država. Očekujemo značajno povećanje cene minimalne zarade. Spremni smo da pomognemo poslodavcima. Penzije će biti povećane 19.1 posto od 1. januara, tačnije zaključno sa 1. januarom. Pokušaćemo da smanjimo jaz. To su velike i važne stvari. Biće i rast plata. Stopa rasta u provm kvartalu 4,4, procena za drugi kvartal da će biti oko 4 posto. Ono što je važno je da vam dam ove podatke, rezerve su nam 14.6 milijardi evra, veoma stabilno i čvrsto stojimo. U junu su rezervwe povećane za 700 miliona evra. Naše zlatbne rezerve su najveće. Uprkos krizi, uvećavali smo naše devizne i zlatne rezerve. Naš posao je da sačuvamo stoprocentnu fiskalnu stabilnost, a u skladu sa rizicima koje dolaze do nas, a o tome ću detaljno malo kasnije.

Foto: Pritscreen TV Pink

Predsednik Vučić objavio je da će uskoro biti spremni i novi vaučeri u vrednosti od 15.000 dinara za letovanje u Srbiji.

- Prvo da me čuju đaci, nezaposleni, penzioneri. Na ovome smo radili dugo. Zaposleni koji primaju do 70.000 dinara, ratni vojni invalidi. Sva ova lica imaće pravo na sledeću stvar, nudimo građan9m aSrtbije da uzmu vaučer u visini od 15.000 dinara, 200.000 lica ima pravo na ovo.  Ako bude navala, bićemo spremni da proširimo i na još 100.000 ljudi. Pozivam ljude da provedu  letnji odmor u Srbiji.

Problemi sa kojima se suočavamo 

- Na sve se nadovezuje potencijalna finansijska kriza, delimično izazvana zbog nedostatka energenata i hrane. Rizisici su u tri nivoa. U nivovou snadbevanja električnom energijom, gasom i naftom i naftnim derivatima. U okviru ovih tačaka imamo još svega. Nema kiše, imamo problema, zatim nedovoljne količine uglja, a tu su još dva problema. Struju više nećemo moći lako da kupujemo, moramo da imamo garancije da ćemo imati struju koju danas plaćamo. Gledamo da danas to kupimo, a da je potrošimo za Svetog Nikolu ili kada nama odgovara, a te cene su veoma visoke.

Foto: TV Pink

- Kada je reč o gasu, imako dobrih vesti, sem ugoovra koje smo potpisali sa Gaspromom. Mi smo, kao što znate, napravili dobar dogovor za finansiranje preko mađarske OTP banke. Siniša se tu izuzetno angažovao, čestitam njemu i Ani na tome. Mi ćemo u naredna dva meseca napuniti 150.000.000 kubnih metara gasa u Mađarskoj. Do 1. sptembra ćemo napraviti u rezervi 400 miliona kubnih metara gasa. Dakle, naš je cilj da dođemo do 700 miliona kubnih metara gasa. Dakle, mogu atomske bomeb da padaju, mi gasa imamo u rezervi za dva meseca.

- Problem sa naftom je veoma komplikovan. Danas Srbija je tu blizu najniže cene nafte na pumpama u regionu. Sve nam se svelo na NIS. Dakle, naša rafinerija u Pančevu radi sa 100 posto kapaciteta. Moramo da pronađemo rešenje. 

Srbija i EU

- Vidim da danas u Srbiji postoji jedna velika histerija protiv EU. Lepo je to kada možemo da gledamo TV i ponekad da opsujemo, ali nemojte da zaboravimo da mi ogroman novac imamo zahvaljujući investicijama i podršci iz EU. Nije mi bilo lako u Briselu. 16 predstavnika države je direktno ili indirektno govorilo o usklađivanju Srbije prema restriktivnim merama ka Rusiji. Niej lako to slušati i trpeti, ali to je naš posao.

Nakon predsednika Srbije, javnosti se obratila i Ana Brnabić.

Foto: TV Pink

- Za inciijativu moja prva plata juče u Briselu smo dobili nagradu, prvo mesto, kao najbolja inicijativa u 2021. godini. Dakle, dobili smo jednu prestižnu nagradu. Nasdtavićemo sa programom. Pokušaćemo dodatno sa privredom da podignemo još. Druga stvar, koja se tiče našeg BDP direktno, nama sve veću ulogu u rastu naše ekonomije igra sektor usluga. Hoću da podelim sa vama da nam je izvoz u prvom kvartalu IT usluga 740 miliona evra, a toliko je iznosio izvoz IT usluga za celokupnu 2016. godinu.

Pregovori sa Prištinom

Predsednik Vučić je komnentarisao izjave da je srpska strana nesaradljiva.

- Sit sam tih igara koje je igrala i EU, koje su igrali ljudi iz regiona. Otvoreni Balkan je strašno važan. Na kraju sam podržao našu braće i prijatelje, govorim pre svega o Makedoncima, koji su čekali odobrenje od bugarskog parlamenta. Velika vest tog dana iz Brisela je bila Ukrajina, Balkan nije bio u fokusu. Imao sam jedno pitanje na koje nisam mogao da dobijem odogovr od bilo kog zvaničnika Evrope. Ne zaboravite samo jednu stvar. Ne možete vi nama na silu da menjate pregovarački okvir. Kurti je poželeo da ga menja, pa ne može. Čuj on će da prizna Srbiju, pa da nije smešno bilo bi tužno, ovako mora čovek da se nasmeje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 1 godinu

A kada ce presednik pomoci porodici s decom, non stop prica o natalitetu za koji ne cini nista, a da deca ne mogu da glasaju

Vesna

pre 1 godinu

Predsednik Vučić neće nikada zanemariti glas svojih građana, verujemo da će se iznaći najbolja rešenja za radnike Fiat-a.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija