• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2022

16:56

MINISTAR MALI POTVRDIO: Ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana s MMF!

Tanjug

Politika

MINISTAR MALI POTVRDIO: Ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana s MMF!

Podeli vest

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata savetodavnog aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali je rekao je da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana, saopštilo je Ministarstvo finansija

Mali je dodao da naša zemlja nastavlja sa strukturnim i institucionalnim reformama.

- Kao što smo i naveli u izjavi o programu, koju je Vlada Srbije usvojila početkom juna, sprovođenje programa se uglavnom odvija po planu i većina kvantitativnih programskih ciljeva za kraj decembra i standardnih stalnih ciljeva, je ispunjena. Uprkos izazovima koje je donela pandemija, uglavnom smo izvršili preuzete obaveze kada je reč o realizaciji plana strukturnih reformi, i to je i potvrdio Odbor direktora MMF-a - rekao je ministar finansija.

On je istakao da su ciljevi programa očuvanje makroekonomske stabilnosti, prilagođavanje karaktera monetarne i fiskalne politike tekućim ekonomskim kretanjima, nastavak sprovođenja plana strukturnih fiskalnih reformi radi očuvanja fiskalne stabilnosti.

Takođe i jačanje otpornosti finansijskog sektora, između ostalog i daljim povećanjem dinarizacije i razvojem tržišta kapitala.

Prema njegovim rečima, prioritet Srbije ostaje očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz pružanje podrške privrednom rastu.

- Naše javne finansije su u potpunosti stabilne i nastavljamo da ostvarujemo dobre ekonomske rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi koja pogađa sve svetske ekonomije. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,4 odsto, dok u drugom kvartalu očekujemo rast od 4,0 odsto - naveo je Mali.

Podsetio je i da su ostali makroekonomski pokazatelji dobri, da je nezaposlenost u prvom kvartalu iznosila 10,6 odsto, a da udeo javnog duga u BDP-u iznosi 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

- U skladu sa budžetom za ovu godinu, cilj nam je da ograničimo fiskalni deficit na 3,0 odsto BDP-a, a posebno je važno to što u konsultacijama sa MMF-om pripremamo novi set fiskalnih pravila, među kojima je novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost - rekao je ministar Mali.

On je podsetio i da je nedavno razgovarao sa šeficom Kancelarije MMF-a u Srbiji Julijom Ustjugovom, o povećanju plata, minimalne zarade i penzija, kao i o izmeni švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

- Udeo penzija u BDP-u Srbije iznosi 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a što ne bi ugrozilo održivost javnih finansija - naglasio je on.

Mali je zaključio da ekonomska kriza pred sve svetske ekonomije postavlja ozbiljne izazove, a da je najvažnije to što je je Srbija na njih reagovala pravovremeno i preduzela sve potrebne mere za očuvanje privredne aktivnosti i životnog standarda svojih građana.

Dodao je da vlast u Srbiji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, nastavlja da sprovodi strukturne reforme i gradi jaču, uređeniju i bolju Srbiju.

- Svakoga dana pokazujemo da nam kriza nije izgovor, već motiv da radimo više i bolje i da se zajedno borimo za očuvanje životnog standarda svih građana Srbije, kao i za očuvanje i poboljšanje privrednog ambijenta. Kao što je tokom pandemije država najveći deo krize preuzela na sebe, tako je i sada, u krizi prouzrokovanoj situacijom u Ukrajini - naveo je ministar finansija.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om pod nazivom Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument - PCI), a koji će trajati 30 meseci, odnosno do kraja 2023. godine.

Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija