• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.07.2022

13:50

Vesić: Neću biti ministar kulture, očekujem mandatara iz SNS!

Beograd.rs

Politika

Vesić: Neću biti ministar kulture, očekujem mandatara iz SNS!

Podeli vest

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je da njegova eventualna buduća funkcija zavisi od predsednika Aleksandra Vučića, ali da svakako neće biti ministar kulture, navodeći da bi mandatar nove vlade trebalo da bude iz Srpske napredne stranke

 

- Informaciju da ću biti ministar kulture opozicionim medijima dao je jedan funkcioner iz moje stranke. Ne znam da li ću biti na bilo kojoj funkciji, to ne zavisi od mene, već od predsednika Vučića. Ono što mogu sigurno da vam kažem, neću biti ministar kulture - rekao je Vesić u intervjuu Objektivu.

Dodao je da o svom budućem političkom angažmanu razgovara samo sa Vučićem, što je, kaže, slučaj od kako je postao član SNS-a, ističući da detalje tih razgovora u četiri oka nikada ne iznosi u javnost.

Vesić je naveo da postoje ministri "koji ništa ne znaju, osim da tračare".

- Ne znaju da kažu ništa o sukobu Rusije i Ukrajine, nemaju stav oko prisluškivanja predsednika, ne znaju da izađu u medije da brane Vučićevu porodicu i politiku, jedino što je znaju je koja će biti moja buduća funkcija. To jedino mogu da tumačim kao strah od konkurencije - rekao je Vesić.

On je izrazio nadu i da će mandatar nove vlade biti neko iz SNS, a odluku o tome, kaže, doneće predsednik u skladu sa svojim uverenjem ko može najbolje da vodi vladu u ovim teškim vremenima.

Kada je reč o prisluškivanju predsednika Vučića, Vesić je rekao da je neovlašćeno prisluškivanje predsednika države pokušaj državnog udara, i da, kao političar, nema pravo da se meša u rad tužilaštva, ali da kao pravnik može da kaže da bi bilo logično da tužilaštvo sasluša sve aktere te afere i da na osnovu toga donese odluku da li treba da pokrene postupak.

- Javnost zaslužuje da zna šta se tačno dogodilo, a oni koji su za to prisluškivanje odgovorni, bez obzira na funkciju koju su nekada obavljali ili danas obavljaju, treba da odgovaraju u skladu sa zakonom. Time Srbija pokazuje da je pravna država - rekao je Vesić. 

On je naveo i da Srbija trpi pritiske zapadnih sila, ali treba da gleda isključivo sopstveni interes.

- Rat u Ukrajini nije naš rat, u njemu ne treba da učestvujemo. Danas ne treba biti ni mali ni veliki Srbin, nego treba biti mudar Srbin. Da smo se tako ponašali u istoriji, verovatno bi nas danas bilo malo više nego što nas ima - rekao je Vesić.

On je istakao da Vučić trpi ogromne pritiske zbog nezavisnog političkog odlučivanja, konstatujući da ga oni koji misle da mogu da izvrše pritisak na njega, ili ne poznaju dobro ili se grdno varaju, jer je, kaže, Vučić imun na pritiske i ne popušta, a oni ga čak i motivišu da se još više bori za Srbiju.

Ukazao je da država čini sve da obezbedi stabilno snabdevanje energentima naredne zime, i priprema se za sve moguće poremećaje u snabdevanju koji mogu da se dogode.

Vesić je izrazio zabrinutost za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, jer, kako je rekao, privremene vlasti u Prištini pokušavaju da iskoriste krizu u Ukrajini da dobiju ono što nisu mogli da dobiju na miran način. 

- Oni žele da iskoriste krizu da sprovedu neku novu ''Oluju'' i ''Bljesak'' i da proteraju Srbe sa severa Kosova. Politika privremenih vlasti na Kosovu se ne menja od 1999, bez obzira ko je na vlasti. Oni svi žele jedno - etnički čisto Kosovo i Metohiju, i to je jasno kao dan - rekao je Vesić.

Vesić je ukazao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pokazala da Srbi mogu da imaju harmoničan odnos sa Albancima, ali da je problem u Kurtiju i privremenim institucijama na Kosovu koje odbijaju da vode dijalog i žele da silom nameću rešenja.

- "Poručujem privremenim vlastima na tzv. Kosovu da se ne igraju sa strpljenjem Srbije. Srbija nije ono što je bila 1999. godine. Ne želimo sukobe, ali zaštitićemo naš narod i nećemo dozvoliti ni novi Bljesak ni novu Oluju - rekao je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija