• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.07.2022

09:22

Srbija je više od dve decenije jasno i iskreno opredeljena za punopravno članstvo u EU! Zato je nepošten svaki pokušaj da se teret krivice za probleme stavi na Srbiju!

Tanjug

Politika

Srbija je više od dve decenije jasno i iskreno opredeljena za punopravno članstvo u EU! Zato je nepošten svaki pokušaj da se teret krivice za probleme stavi na Srbiju!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao je danas na istupanje Viole fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom

Izvestilac Evropskog parlementa za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskiom parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Kramon je takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajednickim pozicijama.

Ovim povodom oglasio se ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Nikola Selaković.

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

Srbija je više od dve decenije jasno i iskreno opredeljena za punopravno članstvo u EU, i to strateško opredeljenje naše države ne dovodi se u pitanje, međutim, za razliku od Srbije, EU je ta koja je proteklih godina prolazila i kroz unutrašnje krize i kroz zamor u procesu proširenja.

Zato je nepošten i nedobronameran svaki pokušaj da se teret krivice za probleme u odnosu EU prema Srbiji i stavi na Srbiju, jer sa naše strane u tom odnosu je bilo i iskrene volje i doslednosti.

Кada evroposlanica Viola fon Кramon poziva Srbiju da se jasno okrene ka EU, ona kuca na otvorena vrata, ali nevolja je što i Srbija i druge države regiona sve češće kucaju na zatvorena vrata. 

Nema potrebe da Srbiju iko podseća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namerama, obostrane, i da napredak koji Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana čine treba da bude valorizovan od strane Brisela. 

Srbija će nastaviti da reformiše svoje društvo jačanjem vladavine prava i demokratskih vrednosti, usklađujući se sa pravnim tekovinama EU upravo na način opisan u dokumentima koji definišu uslove za naše članstvo.   

Srbija će, u međuvremenu, dok EU sama ne odluči kakva je budućnost procesa proširenja, nastaviti da kao slobodna i nezavisna država vodi samostalnu politiku štiteći svoje elementarne državne i nacionalne interese, a pritisci koji se na nju vrše nemaju mnogo veze sa interesima proširenja EU, već sa nekim drugim interesima, a često su oni, kao u slučaju gospođe Fon Кramon, sasvim lične i lukrativne prirode.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59