• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.07.2022

15:10

VUČIĆ POSETIO GOLIJU! Ovakve prirode nema ni na Zlatiboru, ni na Kopaoniku

informer.rs

Politika

VUČIĆ POSETIO GOLIJU! Ovakve prirode nema ni na Zlatiboru, ni na Kopaoniku

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je posetio Moravički okrug, gde je, posle Radaljeva i Kumanice, obišao Goliju. Predsednik je prisustvovao prezentaciji projekta razvoja turizma na ovoj planini

- Za dva sata će se stizati ovuda auto-putem i uskoro može Golija da bude vrednija i od Kopaonika i od Zlatibora - rekao je Vučić.

Foto: informer.rs

Predsednika je oduševio pogled na padine Golije.

- Ovo je prelepo, priroda je prelepa, to nema ni na Zlatiboru - rekao je Vučić.

Foto: informer.rs

Skijalište je kapaciteta 1.000 skijaša na sat, što je u poređenju sa onim na Kopaoniku i 10 puta manje. Predsednik je insistirao na tome da skijalište bude veće, sa većim kapacitetima i istakao da je važno dovesti što više hotela.

Predstavnici opštine Ivanjica zamolili su ga da se Golija ne pretvori u Zlatibor, odnosno da ne bude toliko individualne gradnje.

- To je na predsednicima opština, nadam se i ja da neće tako biti - rekao je Vučić.

Foto: informer.rs

Predsednik je razgovarao sa izvođačima radova, ističući da je izgradnja auto-puta Požega-Duga Poljana od izuzetne važnosti za sve opštine Moravičkog okruga.

- Rešite to oko finansiranja što pre, molim vas, i ubrzajte koliko možete. Uskoro se ekselencija Čen Bo vraća u zemlju i nadam se da će i ona pomoći - rekao je predsednik.

Ističe da je 70 odsto ove deonice mostovi, tuneli i vijadukti i da verovatno nema teže deonice za izgradnju u Evropi.

- Ipak to će mnogo značiti za Ivanjicu. Postaćete od slabo razvijenije opštine jedna od najrazvijenijih - rekao je Vučić i dodao:

Moramo da gradimo pažljivo i koordinisano, suštinski i vredno. Hoćemo da nam za manje od godinu dana počne izgradnja hotelskih kompleksa, istovremeno sa skijaškim. Moramo da uradimo kompletnu i putnu i elektro infrastrukturu. Moramo da sredimo vodu, gas, mnogo je sve to teško. Usred ničega gradimo nešto što treba da bude budućnost Srbije, ali će to povezati Kopaonik, Taru i biće pravo uživanje za skijaše.

Foto: informer.rs

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas i planinu Goliju, gde će biti predstavljen projekat razvoja turizma ove srpske vazdušne banje.

Projekat razvoja Golije područja sa najviše snežnih dana u Srbiji, prostranih proplaka iznad 1.200 metara i vrhova viših od 1.400 metara nadmorske visine Vlada Srbija proglasila je za projekat razvoja turizma od strateškog značaja.

Ova planina poseduje dobru osnovu za formiranje skijaških staza i rekreaciju, odnosno blage šetnje i planinarenje u gotovo netaknutoj prirodi, a turizam se na Goliji razvija velikom brzinom.

Foto: informer.rs

U poslednjih 10 godina Golija je dobila savremene i uređene ski-staze, žičare i prateće ski-sadržaje.

Tokom zime, dolaze gosti iz Srbije i inostranstva, a turistima je Golija primamljiva i leti.

Vlada Srbije je, jula 2001. godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu kao "Park prirode Golija" i svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica - ukupne površine 75.183 hektara, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite.

Foto: informer.rs

Razvoju turizma svakako doprinosi i uređenje putne infrastrukture, posebno izgradnja puta Golijska reka - Preko Brdo - Odvraćenica.

Golija je jedna od najšumovitijih srpskih planina, nosi epitet vazušnje banje, a u turističkoj ponudi su i tri prirodna jezera, od kojih je najpoznatije Daićko, ali ne manje značajna i zanimljiva su i Košaninova jezera i jezero Nebeska suza na Okruglici.

Okolina Golije bogata je i kulirno-istoriskim spomenicima poput manastira Studenice, Gradac i Brezova, kao i Crkve Svete Bogorodice u Dolcu, Crkve Svetog Nikole u Paležu, a tu je i gornja isposnica u Savovu, gde je Sveti Sava pisao "Žitije Svetog Simeona".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tamara

pre 1 godinu

Srbija je prepuna rajskih predela! Svi treba da uzivamo u leotama koje su nam date

Sofija

pre 1 godinu

Veoma je važno da se turizam u Srbiji razvije na visem nivou, da sto vise turista posete Srbiju i upoznaju njeno prirodno bogatstvo.

Nena

pre 1 godinu

Naša Srbija je najlepša, imamo najlepšu prirodu!

Rada

pre 1 godinu

Slede mnogo velika ulaganja u Moravicki okrug, Golija ce postati veliko skijalište sa kompleksom hotela za turiste i posetioce.

Mira

pre 1 godinu

Golija je prelepa planina, raj na zemlji. Biće ovo uskoro veliki i važan turistički centar.

Anja

pre 1 godinu

Golija je prelepa planina sa velikim brojem biljnih i životinjskih vrsta, fantastične lepote i treba uložiti u nju da se razvije turistički što će doprineti bržem razvoju celog kraja kao i Srbije.

Julija

pre 1 godinu

Izgradnja autoputa kod Golije je izuzetno važna. Golija će zahvaljujući autoputu biti dostupna za mnoge građane i turizam će se još više razvijati. Bravo bravo

Marko

pre 1 godinu

Golija je bogatstvo Srbije treba samo očuvati tu njenu prirodu.

Vlada

pre 1 godinu

Srbijo, najlepša si i naš narod zaista ima čime da se ponosi.

Rile

pre 1 godinu

Vučić prepoznaje potencijal svakog kraja, razvoj turizma, infrastrukture, podstiče svaki kraj Srbije da se razvija.

Djole

pre 1 godinu

Golija je prelep lokalitet u koji treba ulagati.

Vasa

pre 1 godinu

Teško je porediti Zlatibor i Goliju, obzirom da je Zlatibor mondensko mesto, popularno među turistima i poprilično uređeno. Golija ima potencijal, ali državu očekuju velika ulaganja.

Mladen

pre 1 godinu

Ne sumnjam da će Golija biti atrakcija, popularna i posećena mnogo više od Zlatibora koji takođe ima mnogo toga da ponudi turistima.

Ivana

pre 1 godinu

Srbija ima mnogo bisera kakva je Golija i lepo je videti što država ravnomerno ulaže u razvoj cele naše zemlje, njene putne infrastrukture, podstiče i razvija domaći turizam. Svaka čast!

Ivana

pre 1 godinu

Srbija je zemlja sa velikim prirodnim bogatstvima, a Golija je deo tog bogatstva. Lepo je videti da se uočava njen turistički potencijal, ali i da se radi na razvoju svih delova naše zelje , da se ulaže u bolje sutra.

Saša

pre 1 godinu

Ceo ovaj kraj je poznat po prelepoj prirodi i svaka čast našoj državi na odluci da se ulaže u turizam ovom kraja.

Jeca

pre 1 godinu

Bila sam na Goliji...prelepa je. Verujem da ce biti jos lepsa i modernija ali i da ce sacuvati onu pravu prirodu. Deago mi je da se ulate i gradi u svim delovima Srbije.

Dejana

pre 1 godinu

Odlicna vest za turisticki potencijal nase zemlje

Dejana

pre 1 godinu

Golija moze puno da pruzi svim posetiocima i zasluzuje da ima najlepse hotele kao i skijalista

Marija

pre 1 godinu

Veliki napredak za razvoj turizma u Srbiji a posebno Golije i Ivanjice

Uros

pre 1 godinu

Ulaganje u razvoj turizma i skijalista na Goliji je veliki benefit za sve nas i samu drzavu

Dejan

pre 1 godinu

Vuciceva politika se zasniva na posvecenosti, na izgradnji savremene putne infrastrukture, na privlacenju direktnih stranih investicija, na ulaganje u napredak nase drzave

Jovana

pre 1 godinu

Golija ima značajan turistički kapacitet koji bi trebalo da bude iskorišćen u budućnosti.

Ančica

pre 1 godinu

Treba da budemo ponosni na prirodne lepote naše Srbije. Imamo blago prirode, koje moramo da negujemo i čuvamo.

Jela

pre 1 godinu

Mi imamo predivnu zemlju, toliko neotkrivenih predela, zaista treba više da obilazimo nego da idemo u inostranstvo

Acaa

pre 1 godinu

U Srbiji se mogu videti najlepsi delovi nase prirode!

Jovana

pre 1 godinu

Ulaganjem u putnu infrastrukturu ovog okruga docice do razvoja turizna sto će sigurno uticati na bolji životni standard građana ovog okruga.

stevo

pre 1 godinu

Svaka poseta predsednika je vazna i verujem da ce se u tom kraju mnogo uloziti.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija