• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/T. T.

07.07.2022

17:30

BRITANCI PREDNJAČE U KRSTAŠKOM RATU PROTIV SRBA, ALI I SLOVENSTVA! Više od 200 godina smo im "trn u oku", nema šta neće učiniti da nas...

Politika

BRITANCI PREDNJAČE U KRSTAŠKOM RATU PROTIV SRBA, ALI I SLOVENSTVA! Više od 200 godina smo im "trn u oku", nema šta neće učiniti da nas...

Podeli vest

U trenutku kada NATO vodi novi krstaški rat protiv pravoslavlja, Rusije i svega slovenskog, Britanija prednjači i u rusofobiji i u srbofobiji, ali to nije iznenađenje, jer je to kontinuitet britanske politike od 19. veka do danas, kaže istoričar Aleksandar Rastović

Ako se pogleda britanska politika na Balkanu u poslednjih 200 godina vidimo da iza svih pobuna i revolucija stoje upravo Englezi. Nije slučajno, primećuje Rastović, ni što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći ovih dana o licemernom ponašanju Kvinte na Kosmetu, izdvojio pored Nemačke - Britaniju.

- Slično je bilo devedesetih, kada je nakon Dejtonskog sporazuma takođe Velika Britanija činila sve da izađe u susret hirovima bošnjačkog rukovodstva. Nedavno smo videli i inicijativu da se ponovo pred UN pokrene pitanje genocidnosti srpskog naroda - podseća istoričar, imajući na umu da je Britanija 2015. već pokušala da kroz Savet bezbednosti UN progura rezoluciju kojom bi srpski narod bio proglašen genocidnim, ali ju je zaustavio veto Rusije.

Srbofobno ponašanje Britanaca je tradicionalno

Kad je reč o ponašanju Britanije u 19. veku, Rastović, koji je doktorirao na srpsko-britanskim odnosima, ukazuje da je upravo Britanija na Berlinskom kongresu 1878. predložila da Austrougarska dobije pravo okupacije Bosne i Hercegovine.

U prilog svojoj tezi o tradicionalno srbofobnom ponašanju Britanaca, istoričar citira zapažanje iz pisma koje je Ilija Garašanin poslao 8. jula 1850. srpskom vojvodi Stevanu Knićaninu.

Garašanin se u tom pismu osvrće na ponašanje engleskog generalnog konzula u Srbiji kao paradigme antisrpske politike.

- Hoće svuda da uzmuti, on nas rajom imenuje... Ali treba znati da i ostale engleske diplomate mrze na Slovene, naročito na nas Srbe. Mi im nismo za to povoda dali, a zašto su takvi prema nama đavo ih znao - citira Rastović.

On konstatuje da i danas engleski premijer i ministri prednjače u rusofobiji ali i u srbofobiji i nepoverenju prema svemu što dolazi od slovenskih naroda.

- To je politika koja je ustanovljena krajem 18. veka a kulminirala je tokom Krimskog rata. I danas kad se čitaju britanski mediji zaprepašćuje s kolikom mržnjom se odnose prema svemu što dolazi iz Rusije. To samo podseća na ono što je Britanija radila tokom 19. i 20. veka. Reč je o kontinuitetu jedne politike koja eskalira u najgorem mogućem obliku - napominje naš sagovornik.

Insistirati na povratku do 1000 srpskih vojnika na KiM

Komentarišući ocenu predsednika Aleksandra Vučića da najnovija odluka Prištine o zabrani srpskih tablica i ličnih dokumenata nagoveštava da se najesen možda sprema nova Oluja na severu Kosmeta, Rastović kaže da je to ozbiljno upozorenje, ali ne samo domaćoj javnosti već i EU koja već 20 i kusur godina toleriše neodgovorno ponašanje privremenih institucija u Prištini.

- Srbija se, s druge strane, pritiska na svaki mogući način, dok se potezi vlade Aljbina Kurtija tolerišu i računaju kao pravo na samoopredeljenje, dok se svaki srpski korak ocenjuje kao separatizam. To su ti dupli standardi EU koji se neprestano primenjuju na Balkan i Srbiju - konstatuje Rastović, dodajući da se i ruska specijalna operacija u Ukrajini koristi da bi se vršio još veći pritisak na Balkan.

Srbiji i njenom rukovodstvu, kako ističe, ostaje da upozorava domaću i svetsku javnost na ono što nam sledi a što može da zapali Evropu.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

London dobija ospice zbog savezništva Srba i Rusa i projekata koje zajedeno radimo

Pored toga, prema rečima Rastovića, treba podsećati na ono što piše u rezoluciji 1244, koja ne samo da potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet tada SR Jugoslavije, već i daje pravo da se na KiM vrati između 900 i 1000 vojnika i policajaca da čuvaju spoljne granice.

- Međutim, i to je primer licemerja i EU i međunarodne zajednice koja gazi sopstvene rezolucije usvojene jednoglasno 1999. godine, konkretno rezoluciju 1244. Tako da možda je i to jedan od načina da mi kroz diplomatsku aktivnost insistiramo na povratku i da tražimo da se u skladu sa rezolucijom 1244 deo naših vojnih i policijskih snaga vrati na KiM - predlaže istoričar.

Abazovićeve namere za svaku pohvalu

U osvrtu na prvu posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu, Rastović navodi da ako je iskrena njegova dobra namera, i kad je reč o Temeljnom ugovoru sa SPC, i povodom priključivanja inicijativi Otvoreni Balkan, to će otvoriti veliku perspektivu u odnosima Beograda i Podgorice i relaksirati njihove odnose.

Deluje, kaže, pomalo apsurdno da je Abazovićev prethodnik koji je došao na talasu borbe SPC da zaštiti svoja osnovna prava u Crnoj Gori, propustio istorijsku šansu da napravi pomak u tim odnosima, a onda na čelo manjinske vlade Crne Gore dođe pripadnik manjinskog naroda i to pokušava da uradi.

- Naravno, dok se ne završi sve oko Temeljnog ugovora ne možemo biti potpuno ubeđeni, ali ide se u tom pravcu i, bar po onome što se može videti u nacrtu tog dokumenta, priznaje se kontinuitet SPC i prava srpskih manastira da se upišu u registar, pravo na versku nastavu itd. Ako su namere premijera dobre, to će biti za svaku pohvalu i biće to istorijska prilika da se odnosi između dve države postave na nove i zdrave odnose - napominje Rastović.

Posebno ga, kaže, raduje namera priključenja Crne Gore Otvorenom Balkanu, što bi bio korak u ostvarivanju moderne verzije plemenite ideje čije inicijator bio knez Mihailo Obrenović - da Balkan treba da pripadne balkanskim narodima, a baštinila su je kasnije najveća imena srpske intelektualne i političke elite.

- I ova ideja, kao i svako drugo povezivanje je nešto što treba da se podrži i za svaku je pohvalu. Ukoliko bi se ostvarila, to bi bio korak napred u smirivanju situacije na Balkanu - uveren je Rastović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija