• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.07.2022

12:25

SRBIJA NEMA PROBLEM SA ALBANIJOM, VEĆ SA VLASTIMA U PRIŠTINI KOJE IZBEGAVAJU SVAKI DOGOVOR! Vesić: Na nama je da nastavimo pregovore

printscreen

Politika

SRBIJA NEMA PROBLEM SA ALBANIJOM, VEĆ SA VLASTIMA U PRIŠTINI KOJE IZBEGAVAJU SVAKI DOGOVOR! Vesić: Na nama je da nastavimo pregovore

Podeli vest

Gostujući jutros na televiziji Pink, član Predsedništva Srpske napredne stranke, Goran Vesić, rekao je da je naša pozicija kada je u pitanju Kosovo i Metohija i više nego jasna

- Mi postavljamo međunarodnoj zajednici nekoliko pitanja, da li se poštuje medjunarodno pravo,da li se poštuju rezolucije Ujedinjenih nacija, da li se poštuju medjunarodni sporazumi i da li se poštuje teritorijalni integritet. Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koja je napadnuta 1999.godine kako može da traži da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, koji inače i poštujemo - rekao je Vesić.

I dodao kako je Srbija prvog dana agresije Rusije na Ukrajinu zauzela stav da je to kršenje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.

- Kada je reč o Kosovu, pitanje je da li se poštuje medjunarodni sporazum i zašto vlasti u Prištini nisu ispoštovale Briselski sporazum - kazao je Vesić.

I naglasio da dok se ne formira zajednica srpskih opština ne možemo imati dijalog.

Kada je u pitanju međunarodno priznanje Vesić je rekao:

- Nas nema ko da prizna, što je veliki problem onima koji su promoteri nezavisne države Kosovo, oni znaju da ta država, tj. ta veštačka tvorevina nikada neće biti priznata dok je Srbija ne prizna - istakao je Vesić.

Vesić je rekao i to da je još jedna Vučićeva pobeda što tzv. Kosovo u ovom momentu više zemalja ne priznaje nego što je priznaje.

- Na nama je da nastavimo pregovore, videli ste da Vučić nije odbio ni jedan dijalog.  Mi razumemo da odnose izmedju srba i albanaca treba da reše samo srbi i albanci. Znamo da moramo da napravimo kompromis sa njima, jer živimo na istom prostoru. Ne pristajemo na ucene, odnos izmedju dva naroda mogu da reše samo ti narodi. Kako izgleda kada nametnete rešenje, dovoljno je da pogledate BiH gde jo uvek nije došlo do pomirenja naroda - rekao je Vesić i dodao:

- Mi smo komšije, mi moramo da saradjujemo. Otvoreni Balkan je pravi primer toga, Srbija nema problem sa Albanijom već sa vlastima u Prištini koje uzbegavaju svaki dogovor.

Osvrnuvši se na završetag izbornog procesa u Velikom Trnovcu, Vesić je rekao da će Srbija konačno dobiti Vladu koja joj je preko potrebna.

- Kada se konstituiše parlament to znači da će predsednik moći da otpočne konsultacije. Posle konsultacija predsednik Srbije će moći da dodeli mandat osobi za koju smatra da može da ima najmanje 126 poslanika, odnosno većinu za izbor Vlade. Nakon toga počinju konsultacije za izbor Vlade, predsednik je najavio da će se to desiti u najkraćem mogućem roku - rekao je Vesić.

I naglasio, da će Srbija brzo dobiti Vladu jer nas čekaju veliki problemi i teške odluke.

- Moramo da imamo ozbiljnu Vladu koja će donositi ozbiljne odluke - kazao je Vesić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Iznogud

pre 1 godinu

Pa u pravu je g.Vesic, sa Albanijom i Edi Ramom nas Predsednik Vucic i Srbija imamo odlicne odnose, veoma prijateljske, probleme stvaraju Kurti i njegovi na KiM

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija