• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.07.2022

17:10

DANAŠNJI ČIN SE NE MOŽE NASTAVI DIPLOMATSKIM! Milićević: Odluka Hrvatske skandalozna i potpuno neprimerena

Politika

DANAŠNJI ČIN SE NE MOŽE NASTAVI DIPLOMATSKIM! Milićević: Odluka Hrvatske skandalozna i potpuno neprimerena

Podeli vest

Postupak hrvatskih vlasti, da zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac, najblaže rečeno može se nazvati skandaloznim i potpuno neprimerenim za bilateralne odnose dve države, izjavio je predsednik poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević

- Zar ne bi bilo primereno da se predstavnici hrvatske vlasti danas pridruže predsedniku Vučiću i da zajedničkom posetom Jasenovcu kao ratnom stratištu sa više stotina hiljada žrtava, pošalju poruku svima da se ovakvi zločini nikada i nigde ne ponove. Takav gest bi pozdravio čitav slobodarski svet - poručio je Milićević u pisanoj izjavi.

On je dodao i da ''nije greh priznati grehe prethodnih generacija svog naroda''.

- Pitamo se čime je izazvana današnja reakcija hrvatskih vlasti. Ničim sa srpske strane, to je jasno. Ali, najverovatnije jeste upravo njihovom istorijskom netrpeljivošću i pokušajem prikrivanja istine o strašnom genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima u sistemu Jasenovačkih logora formiranih od strane NDH za vreme Drugog svetskog rata. Nažalost, danas je na sceni istorijski revizionizam, te možda misle da neke buduće generacije i Hrvata i Srba neće znati šta je bio Jasenovac i čega je on simbol - rekao je Milićević.

Ne žele da ih Vučićeva poseta podseća na istoriju

Izgleda da, kako je rekao, ne žele da ih ni privatna poseta predsednika Vučića Jasenovcu podseća na to da su njihovi preci počinili zlo, a oni, nažalost ni danas ne priznaju niti to stradanje, niti srpske žrtve.

- Verovatno da bi ih dolazak predsednika Vučića ponovo podsetio i na 90-te, na Bljesak i Oluju, na stradanje na Petrovačkoj cesti, na proterivanje preko dve stotine hiljada Srba sa svojih vekovnih ognjišta i na još mnogo toga. Današnji čin se nikako ne može nazvati diplomatskim, a ponajmanje prijateljskim činom - poručio je Milićević.

On navodi da je žalosno i to što zaboravljaju da Srbija već godinama, zarad dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, pokazuje izuzetno visok nivo političke i državne tolerancije iako joj se konstantno sa hrvatske strane podriva ustavni poredak priznavanjem nezavisnosti samoproglašenog Kosova, naoružavanjem i obučavanjem bivših pripadnika OVK, konstantnim političkim uvredama koje dolaze od strane mnogih hrvatskih zvaničnika.

- Srbija uprkos svakom zlu koje nas je pogađalo sa hrvatske strane i dalje pruža ruku. Tako je bilo i posle Prvog i posle Drugog svetskog rada, pa i posle raspada SFRJ, kada smo bili na suprotnim stranama u ratu. Nismo zaboravili, ali smo praštali. I posle svega što nas je u istoriji razdvajalo tražili smo spone. U Beogradu se svaki Hrvat oseća slobodno i dobrodošlo, u Srbiji posluju hrvatske firme, ovde organizuju koncerte hrvatski umetnici, jer Beograd i Srbija su srdačno i otvoreno društvo - kaže on.

- Nasuprot svemu tome, vi danas gospodo pokazujete da se niste izvukli iz šinjela mržnje prema Srbiji i srpskom narodu, pa ni prema našem predsedniku Republike. Posle današnjeg nedopustivog i nediplomatskog čina hrvatskih vlasti, svaki dalji komentar je izlišan - naveo je predstavnik SPS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kisić: Zabrana Vučiću da poseti Jasenovac je nepoštovanje!
Politika

Kisić: Zabrana Vučiću da poseti Jasenovac je nepoštovanje!

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić ocenila je da je zabrana hrvatskih vlasti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac novi akt nepoštovanja prema hiljadama nedužnih žrtava koje su na tom mestu svirepo ubijene

17.07.2022

14:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija