• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

20.07.2022

07:00

INICIJATIVA INFORMERA ZA ZAŠTITU SRPSKOG NACIONALNOG INTERESA! Ukinite pretplatu za RTS

Politika

INICIJATIVA INFORMERA ZA ZAŠTITU SRPSKOG NACIONALNOG INTERESA! Ukinite pretplatu za RTS

Podeli vest

Javni medijski servis izveštavajući o ustaškoj zabrani predsedniku Aleksandru Vučiću da ode u Jasenovac definitivno dokazao da ne radi u interesu Srba i Srbije, Zato tražimo da se pretplata za RTS ukine

Javni medijski servis Srbije izveštavajući na sramno skandalozan način o ustaškoj zabrani predsedniku Aleksandru Vučiću da ode u Jasenovac definitivno je dokazao da ne radi u interesu Srba i zato tražimo da se pretplata za RTS ukine!

Ovu inicijativu pokrenuo je glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, koji je u ponedeljak na konferenciji za medije upitao predsednika Aleksandra Vučića da li je vreme da se ukine pretplata na ovakav javni medijski servis Srbije. RTS je, inače, u 'Dnevniku' u prilogu o zabrani Vučiću da poseti Jasenovac većinu vremena dao hrvatskom šefu diplomatije Gordanu Grlić Radmanu da najstrašnije pljuje po Srbiji!?!

Neki od antisrpskih stavova na RTS

* Objavili su više puta mapu Srbije bez južne pokrajine Kosova i Metohije
* Emitovali su britansko-francusku seriju 'Poslednji panteri', u kojoj su Srbi prikazani kao najgori zlikovci, a Beograd kao najružniji i najprljaviji deo Evrope
* Forsirali su australijskog premijera Skota Morisona, koji je izbacio srpskog tenisera Novaka Đokovića iz države, a cenzurisali su reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na proterivanje Noleta

Ogromna sramota

Dragan J. Vučićević kaže da je RTS o odluci Hrvatske da zabrani Vučiću posetu Jasenovcu izvestio na skandalozan i sramotan način.

- Više od pola vremena u prilogu dato je Radmanu, ministru spoljnih poslova Hrvatske, da besomučno laže o Srbiji. I baš zato pitam u ime građana Srbije, koji plaćaju pretplatu RTS-u, pitam vas kao predsednika, da li mislite da je vreme da ukinemo pretplatu na takav javni medijski servis Srbije? Ili da se, ako je nemoguće da se ukine, bar stavi kao opciono, dobrovoljno plaćanje za građane? - upitao je Vučićević.

Foto: printscreen

Dragan J. Vučićević

Predsednik Aleksandar Vučić, na drugoj strani, odgovorio je da će država gledati da ljudi 'daju manje para'.

- Kriv sam za tu pretplatu. Ali, ovako ili onako, morali biste vi, građani, da platite pretplatu, da li preko pretplate ili preko poreza, svejedno. Mislim da je RTS, u načelu, pristojna televizija. Imao bih primedbe na prilog iz 'Dnevnika', možda ne kao vi, ali bih imao... To je deo našeg vaspitanja i kulture. Ne mislim da bi trebalo da ukinemo pretplatu, razumeo sam vaše pitanje, gledaćemo šta možemo da uradimo da građani manje para daju za Javni servis... - rekao je Vučić.

I dok generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević nije juče odgovarao na pozive i poruke, glavna i odgovorna urednica Studija B Ivana Vučićević kaže da se uredništvo Javnog servisa Srbije 'odrodilo od sopstvenog naroda'.

- RTS služi za interese određenih političkih grupacija, bez obzira na to da li su i koliko su odrođeni od zemlje u kojoj žive. U izveštavanju o ustaškoj zabrani Vučiću da poseti Jasenovac pokazali su da favorizuju interese drugih država. Nije problem čuti ono što misle u Zagrebu, ali izjavu hrvatskog zvaničnika staviti na početak, pa još jednom u prilog kako bi se minimizirao i maltene kao lažan prikazao stav srpskog ministra diplomatije, to, dakle, nije slučajno, niti je plod neznanja. U pitanju je školski primer nedostatka odgovornosti prema sopstvenoj zemlji i podaničkog mentaliteta. Ne samo da treba ukinuti pretplatu već treba iz početka na zdravim osnovama napraviti RTS koji će izveštavati objektivno i u interesu građana Srbije - naglašava Vučićevićeva.

Foto: Tanjug

Kaić: Kazniti odgovorne

Analitičar medija Ištvan Kaić kaže da bi primerenija mera bila da se kazni urednik informativnog programa.

- Možda bi bilo elegantnije rešenje kazniti onog ko uređuje 'Dnevnik 2' ako se sporni, neizbalansirani prilog emitovao samo u toj emisiji. Ali to bi urednik informativnog programa trebalo sam da uradi, bez pritiska bilo koga. Pozicija informativnog uređivanja koju je zauzeo RTS nije jednostavna, oni su sami sebi suzili polje u pokušaju da se sačuvaju od svega aferaškog, suvo propagandnog, često čak i polemičkog. Nije tajna da, kad nakratko provire van toga, neretko naprave grešku, kao što su to učinili i ovaj put - objašnjava Kaić.

Ozbiljne promene

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije ocenjuje da se treba ozbiljno pozabaviti organizacijom RTS-a.

- S obzirom na veliko nezadovoljstvo koje postoji među građanima po pitanju programa i informativne delatnosti Javnog servisa, krajnje je vreme da se ozbiljno razgovara o modelu finansiranja te medijske kuće. Vučićevićev predlog o manjem finansiranju jedan je od mogućih modela, ali suština mora da bude znatno viši stepen odgovornosti RTS-a prema građanima i javnom interesu. To podrazumeva i ozbiljne reforme i transformaciju kojima bi se postigle uštede i racionalizacija poslovanja - zaključuje Matić.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Bravo za ,,Informer'' i bravo za Dragana Vučićevića!

Perica

pre 1 godinu

Onog momenta kada je na čelo rts-a došao bujošević sve je krenulo po zlu. Smenite ga i rešili ste problem a onda će se ipak opet neko naći i na njegovo mesto postaviti milojka pantića i opet sve u krug. To je poenta. U pravu je informer treba ukinuti pretplatu i finansiranje iz budžeta pa neka se sami snalaze. Ja sam za! Video sam to odavno zato više i ne gledam njihov informativni program jer su mi postali mrski. Da toliko pljuju svoju zemlju ne mogu da razumem!

Bezimeni

pre 1 godinu

Javna je tajna da RTS nije servis gradjana Srbije! Čiji je servis,procenite sami! Dok su u njemu kolovodje Bujošević,Stefanović,Kovačevićka,RTS neće biti javni servis gradjana Srbije!

Vrana

pre 1 godinu

Gde je zuta Olja nema mesta za istinu! To odavno nije vise nacionalna televizija vez neki potunuo pseudo DS stanica. Vise je TV Pink ucinio nego RTS. Raspustite tu bandu Aleksandar Tijanic odavno je mrtav.

Rada

pre 1 godinu

Uređivačka politika RTS je KATASTROFA i to ne samo zbog navedenih promašaja već , još značajnije , zbog svakodnevnih filmova , emisija, previda itd. Znate li da su prošle nedelje, tri dana za redom na RTS 1 bili američki filmovi puni nasilja? Znate li da je u Boru održana predstava u čast mađarskog pesnika M.Radnotija a da će u Zaječaru odnosno u Feliks Romulijani biti koncerti klasične muzike? Ne znate, jer su te vesti objavljene samo jednom, reda radi i nema ih na sajtu RTS ali zato ima obimna vest o Budvanskom festivalu. Pokušala sam da prijateljici pošaljem prve dve vesti jer je Mađarica,ljubitelj klasične muzike i poezije ali vesti nema- valjda urednik kulturne rubrike smatra da treba da joj pošaljem vest o Budva grad teatar. O izveštavanju iz Ukrajine ne vredi trošiti reči-džabe što u Srbiji ima "Sputnik" i može da se gleda RT-98% vesti je od zapadnih agencija. Pogledajte zabavne emisije tipa "Ja volim Srbiju"-učesnici koji se, lažno razdragani, benave a muzika-njištanje. Svetla tačka je obrazovni program. Ceo informativni program od Beogradske hronike do međunarodne redakcije je zreo daa se razjuri.

Bg Dex 1970

pre 1 godinu

Ma nema šta više da se raspravlja. Zaista treba ukinuti pretplatu za RTS, jer nije odavno u službi države i ne brani interese Srbije, čak i radi protiv njih. Od pretplate i poreza se finansira snimanje raznih besmisleni i bezveznih serija i emisija koje retko ko i gleda, a da ne pričamo o reprizama istih. Ako pak nije moguće da se ukine pretplata, što je realnije za sad, onda neka se potpuno smeni uprava. Ja bih predložio Memedovića za glavnog i odgovornog urednika, a on sam znaće kako sa ostalima. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija