• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.07.2022

10:32

Pupovac: Ne bi smelo da se desi da predsednik Srbije ne može u Jasenovac!

Politika

Pupovac: Ne bi smelo da se desi da predsednik Srbije ne može u Jasenovac!

Podeli vest

Ne bi smelo da postoji vreme u kojem predsednik Srbije ne bi mogao da poseti Jasenovac, kao ni vreme u kojem on ili predsednik Srpske ne bi mogli da posete Srebrenicu, ili predsednik Vlade Hrvatske crkvu u Glini, izjavio je predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac


Pupovac je u intervjuu za Politiku rekao da postoje neke spoljašnje političke okolnosti koje Hrvate i Srbe dele dublje nego što već jesu podeljeni, ali da treba raditi na tome da se kao narodi ne udaljavamo još više.


Na pitanje da li smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u naredna dva-tri meseca posetiti Jasenovac, Pupovac kaže da bi voleo da se to dogodi, ali i da dođe do susreta između vodećih ljudi politike Srbije i Hrvatske.

"Ne bi smelo biti nikakvog problema niti pitanja o tome da li predsednik Srbije ili bilo koji drugi zvaničnik iz srpskog naroda može doći u Jasenovac", kazao je Pupovac.

Na pitanje da li novo zaoštravanja odnosa Hrvatske i Srbije dovodi u vezu isključivo sa približavanjem godišnjice Oluje, Pupovac kaže da mnoge stvari utiču na to, ne samo približavanje te godišnjice.

"Nije ni samo stvar hrvatsko-srpskih odnosa, koji su ionako s teškim istorijskim opterećenjem, nego i ukupnih odnosa u regiji i ukupnih odnosa prema regiji onih koji utiču na to-mnogo više nego Srbi i Hrvati-kakvi će ti odnosi stvarno biti", rekao je Pupovac.

Foto: Beta

Milorad Pupovac

Dodao je da se sada u regiji vode bitke oko toga ko je veća žrtva, umesto da se vodi rasprava o tome ko je sve zaslužan što smo dospeli u tu situaciju.

Istakao je da Hrvati ne mogu da ne priznaju Srbima da su bili velika istorijska žrtva, naročito u NDH, te da je nerazumno ako to ne čine, a sa druge strane, kaže, Srbi ne mogu da ospore da su i Hrvati imali svoje žrtve.

Pupovac kaže da u odnosima Srbije i Hrvatske ima i pozitivnih stvari, poput posete ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović povodom strategije energetske sigurnosti bivše Jugoslavije, pre svega Hrvatske i Srbije.

Pored toga, Pupovac ukazuje i da je raspisan tender za obnovu šest kuća stanovnika Grubora, koji su se uprkos svemu što im se dogodilo, odlučili da se vrate kući.

"To je rezultat nastojanja hrvatske vlade, ambasadora Hrvatske u Srbiji, specijalnog izaslanika predsednika Vučića Verana Matića i nas ovde koji participiramo u hrvatskoj vladi", kazao je Pupovac.

BONUS VIDEO




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija