• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

04.08.2022

14:01

Mučili su nas, progonili i ubijali, ali smo se podigli i sagradili nove živote u našoj Srbiji! Ona je jedan od najmlađih svedoka stravičnog zločina nad Srbima u "Oluji"

Privatna arhiva

Politika

Mučili su nas, progonili i ubijali, ali smo se podigli i sagradili nove živote u našoj Srbiji! Ona je jedan od najmlađih svedoka stravičnog zločina nad Srbima u "Oluji"

Podeli vest

Jedna od najmlađih poslanica u parlamentu Srbije, Sanja Lakić imala je manje od dve godine kada je sa porodicom, zbog akcije "Oluja", izbegla iz okoline Zadra

 

Kako za Informer kaže, ona nema sećanje na Oluju, ali dobro pamti sve ono što se događalo posle toga. 

- Nemam sećanja na Oluju, ali dobro pamtim sve što je usledilo nakon progona. Rat ne donosi lepe stvari pa su teška sećanja svih Krajišnika na dane kada smo ubijani, prognani i mučeni samo zato što smo Srbi. Krajišnici su se iz pepela podigli, sagradili nove živote u našoj Srbiji. I svaka izbeglička priča je jako slična - to su bili raskomadani i osiromašeni životi, konstantna borba za bolje sutra, neizvesnost, bol za onima koji nisu preživeli taj hod po mukama! I detinjstva dece iz Oluje su gotovo ista.

Foto: Privatna arhiva

Sanja Lakić kao dete sa mamom

- Mi smo nakon prelaska granice imali divne domaćine u selu Joševa, zatim smo živeli neko vreme u Šapcu i zahvaljujući porodici ja zaista nemam traume niti ikog mrzim ali zato radim na tome da se nikada takvi zločini ne zaborave jer zaborav stvara nove rane krajiškom narodu. Moja porodica je ovde u Beogradu napravila novi dom, Srbija mi je dala sve što je potrebno za jedan normalan život. I danas ne zaboravljamo svoja vekovna ognjišta i najveće etničko čišćenje posle II svetskog rata - Oluju

Lakić ističe da Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem pomaže srpsku zajednicu u regionu.

- Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem nikada više nije pomagala srpsku zajednicu u regionu. I to su Vam reči svakog Srbina koji živi van granica Srbije! Zahvaljujući našoj zemlji pomažemo svetinje SPC u Hrvatskoj i srpsku zajednicu. Nakon zemljotresa, pomagali smo na različite načine svakog čoveka na Baniji i Kordunu. Mislim da smo im, posebno u poslednje dve godine, pokazali da je njihova matica tu za njih. Od 2017. godine je na nekoliko stotina dece iz mnogobrojnih gradova i sela u Hrvatskoj posetilo Beograd i učilo o svom jeziku i kulturi. A posebno me raduje što su neki od njih iskoristili stipendije koje daje Vlada RS za srpsku omladinu iz regiona te nastavljaju studije na srpskim Univerzitetima. Badnji dan ove godine je predsednik Vučić proveo upravo sa mališanima koji su došli iz krajeva u Baniji a koji su potpuno porušeni zbog zemljotresa. Ja ću u 13. sazivu Narodne skupštine Republike Srbije nastaviti da se primarno bavim srpskom zajednicom u regionu i kroz delovanje u Odboru za dijasporu i Srbe u regionu. 

Foto: Privatna arhiva

O zločinima mora da se govori

- Mi danas na čelu naše zemlje imamo odličnog državnika, predsednika Vučića koji otvoreno govori o svim zločinima koji su se desili srpskom narodu za razliku od godina kada nam je zabranjeno da pokažemo razmere krajiške tragedije, kada se ćutalo, izvinjavalo, zaboravljalo. Više ne ćutimo i zbog onih koji su krajiške živote sačuvali položivši svoje, ni zbog krvi koju nam proliše na Petrovačkoj cesti, ne ćutimo zbog hiljade koraka Srba Krajišnika u nepoznato, ne ćute više ni deca iz Oluje, koja su u svojim očima i dušama ponela sećanja na taj hod po mukama i  amanet - da se nikad ne zaboravi!

Foto: Privatna arhiva

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija