• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.08.2022

16:58

PETKOVIĆ ODGOVORIO NA LAŽI BESLJIMIJA: Srbi žele ZSO, ne dokumenta lažne države!

Tanjug/Miloš Milivojević

Politika

PETKOVIĆ ODGOVORIO NA LAŽI BESLJIMIJA: Srbi žele ZSO, ne dokumenta lažne države!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Srbi žele formiranje Zajednice srpskih opština, a ne dokumenta lažne države Kosovo i ocenio da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima

On je ocenio da je reč o "najmasnijoj laži", najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bisljimi ne veruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na severu KiM ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo.

- Ono što Srbi žele jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne onako kako bi to želeo Bisljimi, poredeći ZSO sa nevladinom organizacijom - ukazao je Petković.

On kaže i da je jasna Bisljimijeva namera da srpsko postojanje i sva prava Srba na KiM svede na nivo nevladine organizacije, koju bi onda mogao da ukine u svakom trenutku.

- Međutim, Bisljimi bi morao da zna da vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše, u šta su svi mogli i da se uvere nedavno na severu Kosova i Metohije - poručio je Petković.

On kaže i da umesto što se Bisljimi žali da je u dijalogu osedeo, a što nikoga ne zanima, "bolje bi mu bilo da se posveti osnovnim postulatima vladavine prava koje očigledno ne poznaje i činjenici da su ugovori izraz saglasnosti volja dve strane, a ne nametanje volje jedne strane".

- Jer da to razume, Bisljimi bi bar malo bio odgovorniji u svojim izjavama u kojima napadima dogovor o energerici i implementaciji Mape puta, jer očigledno u Prištini ne mogu da se pomire sa tim da su morali da pristanu na kompromis, pa sada napadaju zvanični Beograd ne bi li sprečili sprovođenje sporazuma - naveo je Petković.

On ističe da su posle dogovora o energetici koji je posle 10 godina dogovoren, a kojim je obezbeđeno samostalno snabdevanje severa električnom energijom preko srpske kompanije Elektrosever, Kurti i Bisljimi su krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog.

- Umesto da u ovom periodu i lično razgovaram sa našim narodom na severu Kosova i Metohije o primeni energetskog sporazuma koji bi omogućio stabilno snabdevanje električnom energijom, Priština mi je više puta zabranila ulazak na KiM na lični zahtev Bisljimija. Zatim je Priština krenula u gaženje sporazuma, vršeći pritiske na energetski sektor na KiM, kako bi sprečili implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera - naveo je Petković.

Foto: Printscreen You Tube/RTV Dukagjini

Besnik Bisljimi

On ističe i da je dogovorom o energetici obezbeđena samostalnost za Elektrosever u snabdevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bisljimi.

- Umesto što se Bisljimi služi onim što se u psihologiji naziva autoprojekcija, najpametnije i jedino smisleno je da se Priština vrati dijalogu i razgovorima na čemu sve vreme insistira Beograd. Jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rešenjima možemo da stavimo tačku na probleme i to je ono što Priština mora da shvati, kao što mora da razume i stav Brisela da sprovođenje sporazuma treba prepustiti stručnjacima u oblasti energetike, umesto što Bisljimi svakodnevno vrši otvoren pritisak na brojne faktore koji treba da omoguće realizaciju Mape puta u oblasti energetike - zaključio je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Bisljimi je za RTK izneo tvrdnju da se u Briselu za 14 meseci nikada nije razgovaralo o Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je o tome u Briselu razgovarao samo privatno, na sastancima "jedan na jedan", sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Arkadije

pre 1 godinu

Jedna budala sa ove funkcije ode da bude ambasador u Ameroci i odatle sanja mesto ministra spoljnih poslova. Gde li će otići ova druga budaletina?

Momir

pre 1 godinu

Sramota je sto do sada Albanci nisu ispunili svoje obaveze!

Biljana

pre 1 godinu

Govoreći o poslednjim potezima vlasti u Prištini o promeni tablica za srpska vozila i zameni ličnih karata, direktor kancelarije za KIM Petar Petković je rekao da srpski narod iz južne pokrajne ne želi nova dokumenta lažne i nepostojeće države "Kosovo", već hoće da se konačno formira "Zajednica Srpskih Opština".

Vojka

pre 1 godinu

Nekad se čini da neke izjave kosovskih zvaničnika su delo nekog diletanta koji ne razume i tlo ni vreme u kom se nalazi

Aleksandar

pre 1 godinu

Pritisak na Srpski narod na serveru KiM je svakim danom sve veći, pitanje na šta je n) Priština sve spremna, kada se polako ali sigurno sva prava Srpskog naroda krše!

zola

pre 1 godinu

Priština izgubila svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.

zola

pre 1 godinu

Bisljimi bi morao da zna da vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše

sasa

pre 1 godinu

Ja,koliko znam ZSO je bila jedna jedina obaveza Pristine iz Sporazuma i da jos istu nisu ispunili.Sramota

stevo

pre 1 godinu

I EU vodi dvostruke standarde i precutno odobrava ovakvo ponasanje Pristine,zbog toga im se i ne zuri sa formiranjem ZSO

stefan

pre 1 godinu

Formiranje zajednice srpskih opstina bi mnogo znacila nasem narodu u pokrajni!

Pavlovic

pre 1 godinu

Srbija je uvek bila za dijalog i mirno resenje,sto se za Pristinu ni u kom slucaju ne bi moglo reci

Gile

pre 1 godinu

Srbija zeli da se postuje sve ono sto je potpisano.

olja

pre 1 godinu

Kosovo je sastavni deo Srbije i tako ce i ostati!

Aca

pre 1 godinu

Pristina je ta koja izaziva sukobe do kojih ne sme doci

Ana

pre 1 godinu

Srpski narod na KiM je bezbedan dok je tu Aleksandar Vucic

Daliborka

pre 1 godinu

Jedino što Srbi žele i traže jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom, koji su Albanci potpisali.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija