• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.08.2022

21:04

ISTORIJSKA POSETA! Selaković: Intenzivirati politički dijalog i saradnju sa Kostarikom

mfa.gov.rs

Politika

ISTORIJSKA POSETA! Selaković: Intenzivirati politički dijalog i saradnju sa Kostarikom

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u San Hozeu sa ministrom spoljnih poslova i vera Kostarike Arnoldom Andreom Tinokom

Izrazivši zadovoljstvo što je, u godini kada obeležavamo 140 godina bilateralnih odnosa dve zemlje, realizovana istorijska, prva poseta Kostariki jednog ministra spoljnih poslova Srbije, Selaković je poručio da je naša zemlja zainteresovana za unapređenje saradnje i oživljavanje političkog dijaloga sa Kostarikom, istakavši da je potrebno intenzivirati kontakte i susrete zvaničnika naše dve zemlje.

Foto: mfa.gov.rs

Šef srpske diplomatije ukazao je i da prisustvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije na nedavnoj ceremoniji inauguracije predsednika Rodriga Čavesa Roblesa jasno pokazuje našu rešenost da sa Kostarikom ojačamo dijalog i saradnju.

Takođe, Selaković je izrazio nadu da će značajan jubilej koji naše zemlje ove godine obeležavaju, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, biti prilika i da ministar Tinoko do kraja godine poseti Beograd.

Selaković je govorio i o mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, ali i saradnji u oblasti sporta, kulture, prosvete, ujedno, izrazivši zadovoljstvo što će tokom posete imati susrete i konkretne razgovore sa tri ministra Kostarike.

Foto: mfa.gov.rs

Dvojica ministara razmenili su mišljenja o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, a šef srpske diplomatije informisao je kostarikanskog kolegu o stanju na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je to pitanje od prvorazrednog značaja za Srbiju.

Selaković je preneo da je Srbija veoma posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu i rešavanju otvorenih pitanja dijalogom, ali i orijentaciji regiona ka što intenzivnijoj saradnji, te je sagovornika upoznao i sa regionalnom inicijativom "Otvoreni Balkan", kao i tokom evropskih integracija naše zemlje.

Nakon današnjeg sastanka, ministri Selaković i Tinoko potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, Memorandum o razumevanju o saradnji Diplomatske akademije MSP Srbije i Diplomatskog instituta „Manuel Maria de Peralta“ MSP Kostarike, kao i Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države. Selaković je sa resornim kostarikanskim kolegama potpisao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija