• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

14.08.2022

18:16

SRBIJO, OVO NIJE NIMALO NAIVNO! KOGA ĆE EVROPA BRANITI U SEPTEMBRU?! Francuski list upozorava na eskalaciju konflikta na KiM!

Politika

SRBIJO, OVO NIJE NIMALO NAIVNO! KOGA ĆE EVROPA BRANITI U SEPTEMBRU?! Francuski list upozorava na eskalaciju konflikta na KiM!

Podeli vest

U senci sukoba u Ukrajini, još jedan zamrznuti konflikt, na Kosovu i Metohiji, preti da će eskalirati u Evropi, smatra visokopozicionirani političar u stranci Marin Le Pen Andre Kotarac

On u autorskom tekstu za francuski nedeljnik " Valeurs Aktueles" ističe da su „barikade, blokade, kosovske specijalne snage, protivavionske sirene i pucnji 31. jula, u Mitrovici na severu KiM, uz sukob između srpskog stanovništva i albanskih policijskih snaga „gorko ličili na deža-vi".

Kotarac, koji je čest gost u francuskim medijima, inače poreklom Srbin, piše da je „varnicu tog 31. jula izazvala odluka albanskih vlasti na Kosovu, da na severu, gde je većinsko stanovništvo srpsko, uvedu registarske tablice i kosovske lične isprave umesto srpskih tablica i ličnih dokumenata", prenosi Tanjug.

On podseća i da je 2011. godine zaključen sporazum o kretanju između Beograda i Prištine i da taj sporazum kosovskim Srbima ni na koji način nije nametnuo usvajanje pasoša i registarskih tablica, samoproglašene države koju UN još uvek ne priznaje, kao ni više od polovine njenih članica.

On objašnjava da ta jednostrana odluka Prištine, koja u očima spoljnih posmatrača može da izgleda nebitna, svakako više nije takva u kontekstu sukoba u Ukrajini i sukoba sa Rusijom, istorijskim saveznikom Srbije.

Danas, po Kotarcu, prostor KiM liči na novu scenu, na kojoj se odvijaju operacije u kojima se suprotstavljaju pristalice NATO-a i istorijski saveznici Rusa, dve strane koje su već akteri u ukrajinskom ratu, a čije se posledice osećaju u svakodnevnom životu Evropljana.

Podseća i da je Moskva odmah kritikovala albanski napad i podržala Srbiju, jedinu zemlju koja je kandidat za Evropsku Uniju koja nije uvela sankcije Rusiji, iako je osudila napad na Ukrajinu.

On navodi i da osim afere sa registarskim tablicama, treba razumeti da su osnovni problemi na KiM i dalje zamrznuti i daleko od rešenja sa pozicija suprotstavljenih strana.

Po njemu to su pre svega, nemogućnost Kosova da dobije međunarodno priznanje svoje nezavisnosti četrnaest godina nakon jednostranog proglašenja, što, kako kaže, „očigledno zvuči kao neuspeh za NATO".

- Više ne postoji sistematsko diplomatsko usklađivanje, dvadeset dve države su čak povukle svoje priznanje nezavisnosti Kosova, poput Gane ili Madagaskara - istakao je Kotarac u tekstu za " Valeurs Aktueles".

Još jedan kamen spoticanja po francuskom političaru, jeste nemogućnost povratka srpskih izbeglica koje su proterale albanske snage OVK, koje su za SAD bile zvanično teroristička organizacija sve do napada NATO-a na Srbiju, kada iznenada postaju „neizbežan saveznik" alijanse.

Navodi i da je tokom povlačenja srpske vojske sa KiM u junu 1999. godine, više od 250.000 Srba proterano iz svojih sela pod pretnjom streljanja, kada je teoretski trebalo budu zaštićeni od strane NATO snaga.

U prilog tome on iznosi i zvanične brojke o kretanju srpskog stanovništva između 1981. i 2011, po popisima stanovništva, i navodi da je u Prištini 1981. godine živelo više od 43.875 Srba, a da ih je 2011. godine bilo samo 437, odnosno sto puta manje nego trideset godina pre.

Piše i da je u Peći, taj odnos 332 u 2011. , naspram 17.791 u 1981., a u Prizrenu, 231 prema 11.651 nakon tri decenije, uz napomenu da nedavni podaci čak govore da ih na ovom lokalitetu ima samo 27, odnosno 400 puta manje za četrdeset godina.

Kotarac navodi i da su nekoliko godina posle rata, radikalni Albanci uništili skoro 150 srpskih kulturnih i verskih spomenika, uključujući i određene manastire iz 13. veka pod zaštitom UNESKO-a i podseća da je to mnogo više nego u pet vekova turske okupacije na ovim prostorima.

Pored ovih zloglasnih razaranja, kako navodi, na KiM se pojavilo više od 400 džamija, koje su u velikoj meri finansirale zemlje Zaliva, a veliki broj džihadista je otišao u Siriju, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, Evrope, kada se računa srazmerno broju stanovnika, piše Kotarac.

Foto: Informer DN

KFOR mora da spreči svaki napad Albanaca na Srbe, samo pitanje da li će to i učinitia

Vraćajući se na aktuelna dešavanja na KiM, on u tekstu kaže da su se posle 31. jula, tenzije smanjile, ali i da je neizvesno koliko dugo će to trajati, pošto je sporna odluka administracije u Prištini odložena do 1. septembra.

Vesti podstiču, navodi on, na razmišljanje o Sirijcima, Iračanima, Avganistancima - izbeglicama - pa čak i o mogućnosti prihvatanja talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), poput Sandrin Ruso.

- Ali kome danas smetaju srpske, hrišćanske i evropske izbeglice, koje su pre 23 godine proterali kosovski Albanci? Hoćemo li sutra, u srcu Evrope, morati da čekamo zaglušujuću buku artiljerije kako bi se čuo njihov tihi vapaj -  pita Kotarac.

Francuski političar na kraju svog teksta postavlja i pitanje da li će, ako se nasilje pojača u septembru, Evropa braniti srpski teritorijalni integritet na Kosovu kao što to čini za Ukrajinu, ili će nastaviti da brani albanski separatizam, što bi, kako navodi, bilo potpuno suprotno od onoga što radi u Ukrajini.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bilja

pre 1 godinu

Oni moraju da brane ono sto su stvorili, ali isto tako shvataju da Srbija vise ne vodi naivnu i politiku popustanja

Milan

pre 1 godinu

Šiptari sprovode genocid nad Srbima na KiM, a NATO i EU to sve aminuju.

Niki

pre 1 godinu

Odlicno pitanje, ali kako god bilo Srbija je uz svoj narod!

Jovan

pre 1 godinu

Nije nimalo naivna situacija ali predsednik vodjenjem ozbiljne politike cuva mir i stabilnost

Milan Š

pre 1 godinu

Jovan: Situacija je zaista komplikovana, ali verujem da će predsednik Vučić uspeti da sve ubedi da se svi nesporazumje najlakše rešavaju razgovorima mirnim putem.

Maja

pre 1 godinu

Srbija nece nikom dozvoliti da je ponižava i da ugrožava živote njenih gradjana ma gde oni živeli

Vojka

pre 1 godinu

Srbija već sprovodi svoju diplomacku ofanzivu da objasni što više svetu o čemu se radi i pridobije što više prijatelja na svoju stranu

Vojka

pre 1 godinu

Presednik je do sada uspeo da predvidi pristinske poteze,ma kako suludi bili, i da adekvatan odgovor na njih pa ćemo i zada zaštiti svoj narod kakvi god izazovi bili

Luka

pre 1 godinu

Srbija je uz svoj narod, necemo dopustiti nove Oluje!

Nina

pre 1 godinu

Situacija je više nego ozbiljna , ali zahvaljujući odgovornoj politici koju vodi predsednik Vučić Srbija čuva mir i stabilnost.

Milanka

pre 1 godinu

Nije ovo nimalo laka situacija, ali predsednik Aleksandar Vučić vodjenjem ozbiljne politike čuva mir i stabilnost.Srbija neće nikom dozvoliti da je ponižava i da ugrožava živote njenih gradjana ma gde oni živeli.

Drina

pre 1 godinu

Ni do sada se nismo oslanjali na mogućnost da nas neko iz Evrope brani.

Glasinac

pre 1 godinu

Bilja: Konačno moraju da shvate da ono što su stvorili ne želi mir na ovim prostorima.

Veljko M

pre 1 godinu

Ako je Evropi stalo do mira na ovim prostorima onda mora da utiče na svoje čedo da se mani gluposti.

Branko N

pre 1 godinu

Joks: Naravno da Srbija čini sve da osigura bezbednost svojih građana.

sasa

pre 1 godinu

Srbija ce stati uz svoj narod na KiM i uvek ce mu biti podrska

Jelena

pre 1 godinu

Samo se nadam da ćemo odoleti svim tim izazovima, ovo šta nam ta EU radi je nečuveno, a sve se kriju iza nekakve demokratije, Puna podrška predsedniku da se odupre svim sredstvima tom bezumlju Kurtija i njegovih mentora.

stevo

pre 1 godinu

Srpski narod na KiM nece biti ostavljen na cedilu od strane maticne drzave Srbije,to sigurno

Stanislava

pre 1 godinu

Nije naivno, već je veoma ozbiljno i opasno, ako dođe do bilo kakve oružane provokacije od strane šiptarskih ekstremista i terorista. Neka nam je Bog u pomoći. Uzdam se u mudrost i diplomatsku snagu predsednika Vučića.

Minja

pre 1 godinu

Bilo bi strašno kada bi izabrali njih i kada bi stali na njihovu stranu. To bi značilo da odobravaju nasilje.

stefan

pre 1 godinu

Nije ohrabrujuca situacija po srpski narod na KiM,ali taj narod ce uvek imati podrsku maticne drzave Srbije

Mare

pre 1 godinu

Pa nije Srbija ona ista Srbija koju su vodile nekada demokrate i Tadić. Bolje da nas ne provociraju, nikome nije do ratovanja, ali Srbija se neće dati, tako kako su oni to zamislili.

Patak

pre 1 godinu

Srbija je od pocetka za dijalog i za mirno resenje,sto se ni u kom slucaju ni bi moglo reci za Pristinu

Lazar

pre 1 godinu

Sva je sreća da imamo Vučića na čelu Srbije, inače bi nas rasparčali za čas. Nadam se da će i ovoga puta da prevagne mudrost, zdrav razum i da će stvari da se reše diplomatski.

Minja

pre 1 godinu

Evropa umesto da zauzda Kurtija, oni kao da podstiču to njegovo divljanje. Sram ih bilo sve skupa. Ali nije Srbija više ni nejaka, ni neuka, da ne može da se nosi sa svim tim izazovima.

Pavlovic

pre 1 godinu

Zamrznuti konflikt nije resenje.Dijalog nema alternativu

Zeljko

pre 1 godinu

Niko nije potpisao sa prihvata tablice i dokumenta nepostojeće države KiM. To je izmisljotina Aljbina Kurtija u cilju stvaranja tenzija i sukoba na severu Kosmeta.

Filip

pre 1 godinu

Baš me zanima na čiju će stranu stati Evropa, s obzirom da su i međunarodno pravo i pravda na strani Srbije. Ovo je veliki test za Evropsku uniju da pokaže da li je ili nije licemerna.

Rade

pre 1 godinu

Srbija stoji na samom braniku međunarodnog prava jer neće da dozvoli otimanje dela svoje teritorije.

Miša

pre 1 godinu

Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet na KiM, brani i samo međunarodno pravo, koje zapadni moćnici uvek gaze kada je u njihovom interesu.

Zoran

pre 1 godinu

Međunarodna zajednica, kada je trebalo da zaštiti srpski narorod na KiM, okretala je glavu dok su klsmetski Albanci proterali 250.000 Srba iz južne srpske pokrajine. Time je Zapad postao saučesnik u albanskom zločinu prema srpskom narodu.

Aca

pre 1 godinu

Veoma je važno da neko iz Evrope reaguje na pretnje koje šalje Kurti i da spreči progrom

Aleksandra

pre 1 godinu

Vučić će uvek da se zalaže za mir ali neće da dozvoli progrom

Aleksa

pre 1 godinu

Srbija će uvek da štiti Srpski narod Kosova i Metohije i neće da dozvoli nasilje i progrome

Anamarija

pre 1 godinu

Vučić vodi politiku mira i stabilnosti i neće da dozvoli da Kurti destabilizuje region

Tane

pre 1 godinu

Potpuno realna scenario ako Brisel ne povuče neki potez, a i opomena za Zapad. Srbija je sve ispunila a Priština ne.

Mare

pre 1 godinu

Dosta nam je svega, svi se mešaju. Srbija neće ništa dozvoliti.

Baja

pre 1 godinu

Kurti zato nastavlja da šalje zapaljive poruke a Brisel i dalje ćuti.

Maja

pre 1 godinu

Čudno će biti da i nakon ovog teksta Brisel ćuti. Gde je tu odgovornost? A Srbija samo mora da poštuje nekakve sporazume.

Gaga

pre 1 godinu

Članak na mestu još da gospoda iz Brisela to uvide.

Zoran

pre 1 godinu

Kada Evropa pocne da govori o eskalaciji sukoba na Kosovu i Metohiji, onda to nije dobro, jer Evropa i Amerika su i do sada odlucivale o mnogim sukobima, pa i o sukobu na prostorima bivse Jugoslavije i Srbije!

Andjelko

pre 1 godinu

I vrabcima na grani je jasno da je Kurti NATO piun,igra kako oni sviraju,ako su mu dali zeleno svetlo da pravi haos,haosa ce i biti!Srbi braco vreme je da budemo slozniji nego ikad!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija