VUČIĆ DANAS I SUTRA U BRISELU, prodstoje mu važni sastanci i razgovori!

AP Photo/Olivier Matthys

07:29 Politika 152

Tanjug | 17. 08. 2022.

VUČIĆ DANAS I SUTRA U BRISELU, prodstoje mu važni sastanci i razgovori!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Briselu danas i sutra povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Briselu, gde će razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a potom u dijalogu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem uz posredovanje EU, pokušati da nađe rešenje za situaciju na KiM, izazvanu odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ali i sva ostala otvorena pitanja koja su podigla tenzije u južnoj pokrajini i zapretila bezbednosti Srba na KiM.


Vučić će najpre danas razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji će se zatim odvojeno sastati i sa Kurtijem.

Vučić je, najavljujući sastanak sa Stoltenbergom, u izjavi za novinare, rekao da je taj sastanak jako važan, da će razgovarati i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i mnogim drugima u Briselu i naglasio da ne zna šta se može očekivati od tih razgovora.

Beta

Napomenuo je da je u više navrata imao telefonske rezgovore sa Stoltenbergom i da je dogovoreno da se lično sastanu u Briselu, ističući da je KFOR jedini koji ima mandat za očuvanje sigurnosti i mira na KiM, posebno na severu pokrajine.

U četvrtak će, kako je najavljeno, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarati sa Vučićem i Kurtijem i pokušati da ostvari napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema dosadašnjoj praksi, Lajčak će najpre imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, da bi potom usledio zajednički sastanak, ali je neizvesno da li će ga biti.

Tenzije na KiM

Razgovori u Briselu slede nakon što su, početkom meseca, odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ponovo podignute tenzije, jer su Srbi sa severa KiM na taj potez Kurtija odgovorili blokadama puteva, uz zahtev upućen i Prištini i međunarodnoj zajednici da se mora primetiti odluka o formiranju Zajednice srpskih opština dogovorena Briselskim sporazumom pre više od devet godina.

Na molbu pre svega SAD, Kurtijeva vlada odložila je primenu odluke o registarskim tablicama i ličnim dokumentima do 1. septembra, a predsednik Srbije, najavljujući odlazak na razgovor u Brisel, otvoreno je poručio da je skeptičan i da ne očekuje postizanje bilo kakvog dogovora.

A. G.

Vučić je u ponedeljak poručio da u Brisel ide kako bi pokušao da očuva mir i stabilnost, jer je to njegov jedini cilj, ističući da Srbija nikome i ničim ne preti, već želi samo da obezbedi poštovanje međunardnih pravila i pravnih normi, od Rezolucije UN 1244 do Briselskog sporazuma, koji su važeći, na snazi i moraju da budu poštovani i primenjivani.


"Želimo i o ZSO da pričamo, ali ne tako što će Priština da kaže da ZSO može samo da kupuje samolepljive sličice, da ih lepi u album, da kupuje žvake i da nam neko govori da ona mora da bude u skladu sa tzv. kosovskim ustavom, jer je to besmisleo. Onda nam i ne treba, i svaki građanin može takvu zajednicu na dnevnom nivou da osniva", rekao je Vučić i dodao da je jasno predviđeno Briselskim sporazumom da ovlašćenja ZSO budu mnogo šira nego što ih ima nevladina organizacija.

Reuters

Uprkos porukama visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozep Borelja i Gabrijela Eskobara da se u Brišelu očekuje dalji napredak u razgovorima Beograda i Prištine, argumente za skepsu predsednika Srbije da će do bilo kakvog pomaka u dijalogu doći, daju tvrdnje prištinske vlade da je odluka o reciprocitetu sa Srbijom dogovorena ranijim Briselskim sporazumom i da se o tome neće razgovarati na sastanku 18. avgusta, kao i Kurtijeve "zapaljive" izjave date u međuvremenu.


Kurti poručuje da dijalog u Briselu treba da vodi pravno obavezujućem sporazumu za punu normalizaciju uz obostrano priznanje, uz niz optužbi na račun Srbije koje je izneo poslednjih dana, između ostalog i stranim medijima, ponavljajući tvrdnju da je uticaj Rusije na Beograd veliki i da preti mogucnost "napada" na KiM.

I saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) nekoliko dana pred početak razgovora u kojem se pozivaju „obe strane" da odmah prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima, upućuje na to da Beograd ne može da očekuje od EU ništa osim "podele odgovornosti".

Pitanje je da li će i razgovor predsednika Vučića sa Eskobarom pokazati da su SAD koje su "izdejstvovale" odlaganje odluke Prištine o preregistraciji vozila, spremne da uvaže srpki stav i "pritisnu" Kurtija da primeni odluku o formiranju Zajednice srpskih opština, s obzirom na Eskobarovu poruku da ZSO treba da bude formirana u skladu sa kosovskim ustavom.

Bez obzira na ishod ovih susreta u Briselu predsednik Vučić je i ovaj put ponovio da je uvek spreman da razgovara, na sve teme, jer su mu sigurnost i mir na KiM, posebno na severu pokrajine najvažniji.

Zato će verovatno i razgovor sa generalnim sekretaarom NATO u Briselu biti ovaj put i značajniji od ishoda predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.


Bg Dex 1970

17.08.2022. 08:19

Svi smo uz tebe predsedniče naš. Živela Srbija!


Bore

17.08.2022. 08:25

Srbija treba da ispoštuje svaki pokušaj da se dođe do rešenja bilo kakvih problema između Beograda i Prištine ali crvena linija se zna.


Gremlin

17.08.2022. 11:40

@Bore - Mislis Pristina treba da ispostuje svaki pokusaj da se dodje do mirnog resenja za probleme koje su napravili na severu slanjem svojih ROSU snagaZarko

17.08.2022. 11:15

@Sanja - Ni jedan od predstojecih razgovora u Briselu nije lak a narocito ovaj sa Kurtijem


Popov

17.08.2022. 11:28

@Sanja - KFOR I NATO bi trebali da stite mir i stabilnost na KIM a ne da stoje po strani dok Kurti preti Srbima na severu


Slavko

17.08.2022. 08:30

Ovakvi sastanci su od velike važnosti za Srbiju i mir u regionu


Slađa

17.08.2022. 08:30

Ovo su sastanci koji omogućavaju sačuvanje mira i stabilnosti regiona


rade

17.08.2022. 08:30

Vazni sastanci i razgovori Vucica ocekuju u Briselu.Bice tesko,ali ne sumnjam da ce Vucic dati maksimum kao i svaki put do sada


rade

17.08.2022. 08:31

Vazni sastanci i razgovori Vucica ocekuju u Briselu.Bice tesko,ali ne sumnjam da ce Vucic dati maksimum kao i svaki put do sada


rade

17.08.2022. 08:31

Vazni sastanci i razgovori Vucica ocekuju u Briselu.Bice tesko,ali ne sumnjam da ce Vucic dati maksimum kao i svaki put do sadastevo

17.08.2022. 08:32

Srbija je uvek za dijalog i mirno resenje,sto se svakako ne bi moglo reci za Pristinu


Ana

17.08.2022. 08:33

Predsednik se trudi da uradi sve najbolje i da se dijalog desi. Srbija je uz predsednika i podržava njegove napore da se problem reši dijalogom.


njanja

17.08.2022. 08:34

Sigurna sam da će predsednik Aleksandar Vučić naći najbolji način da mirnim putem dijaloga okonča situaciju na Kosovu i Metohiji.


stefan

17.08.2022. 08:34

Teswko da se moze ocekivati nesto previse od ovog odlaska u Brisel,ne zahvaljujuci Srbiji naravno,vec Pristini koja jasno pokazuje da nije za dogovor niti kompromis


Oki

17.08.2022. 08:35

Predsednik će sve uraditi da do dijaloga dodje. To je najbolje rešenje za sve. Nadamo se da i Kurti shvati da je priznavanje sporazuma i dijalog jedino rešenje.


Patak

17.08.2022. 08:35

Jedini koji mogu da urazume Kurtija da se vrati dijalogu su Ameri!


Pavlovic

17.08.2022. 08:37

Srbija je za nastavak dijaloga,ali ne po cenu da trpimo pritiske i ucene


Boško

17.08.2022. 08:40

Sa velikom pažnja svi iščekujemo predstojeće diplomatske susrete koje će Vučić da ima u narednim danima i lično sam siguran da ćemo pametnom politikom i dobrim odlukama da ubedimo zapad da dodatno izvršite pritisak na Kurtija da ne čini neke budalaštine i ne izaziva sukobe. Samo mirom možemo doći do nekog kompromisa, sve ostalo neće nikako valjati me samo za nas, nego i za sve u regionu.


Jova

17.08.2022. 08:45

Dijalog na temu Beograd - Priština i odnosi na Kosmetu se nastavlja. Nadam se da ce Vucic posle sastanka predstaviti dobre rezultate istog


Dejana

17.08.2022. 08:47

Vucic vodi odgovornu i marljivu politiku za ostvarivanje srpskih interesa


Milan

17.08.2022. 08:47

Želimo dijalog sa Prištinom, sli onaj stvarni, suštinski. To podrazumeva ispunjenje svega potpisanog. Bez toga nema smisla dalje pregovarati.


Anastasija

17.08.2022. 08:48

Srbiju čekaju teški razgovori, ali je sigurno da će se Vučić svim diplomatskim sredstvima boriti za interese Srbije.Julija

17.08.2022. 08:48

Nadamo se da će predsednik u Briselu postići dobre dogovore koji su nam od velikog značaja. Neće biti lako ali smo mi uvek za dogovor.


Borko

17.08.2022. 08:48

Srbija je uvek bila za dijalog, ali nikada više neće dozvoliti da bude ponižena.


Marija

17.08.2022. 08:49

Nas interes jeste nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Pristine i trazenje nekog kompromisnog resenja


tomicgm

17.08.2022. 08:49

Siguran sam da će se poboljšati status KiM posebno za Srbe i sve stanovnike. Očekujem uspeh Srbije i Vučića.


Brane

17.08.2022. 08:49

Niko ne očekuje neki pomak, pa ni pregovarači, ali Srbija mora pokazati čitavom svetu da je uvek za pregovore i za mir, a nikako za rat.Kris

17.08.2022. 08:50

Koliko god se nadao Kurti nece dobiti ono sto zeli. Prvo da pocne da postuje sporazume koji su vec potpisani pa mozemo da idemo dalje.


Borko

17.08.2022. 08:50

Srbija je ozbiljna i odgovorna država koja je na delu pokazala da je spremna za dijalog i kompromis. Za svaki dijalog je potrebno dvoje. Priština bi trebala da pokaže želju za istim.Bilja

17.08.2022. 08:50

Pristina je vise puta pokazala koliko je licemerna i bahata


Nena

17.08.2022. 08:50

Predsednik Vučić će imati zaista teške razgovore ,uz njega smo ,šaljemo mu svu podršku.


Elena

17.08.2022. 08:51

Znam da će Vučić dati sve od sebe, ali šta da radimo kad Kurti nije zainteresovan da se bilo šta reši.


Milisav

17.08.2022. 08:51

Sukobi nikome ništa nisu dobro doneli. Srbija je za stabilnost i mir u regionu. Ne postoji međunarodni ugovor koji nije ispoštovala. To sa Prištinom nije slučaj.
Pavle

17.08.2022. 08:51

Ako postoji politicka volja i Beograda i Pristine, dijalog se moze nastaviti i iznaci neko prihvatljivo resenje za obe strane.


mila

17.08.2022. 08:51

Razgovori izuzetno iscrpljujući s obzirom da krajnjeg rešenja ni na vidiku, a zapad toleriše politiku sile dok Srbije se bori za pregovore i mir.


Mimi

17.08.2022. 08:51

Pred Vučićem i Srbijom su veliki izazovi. Podrška predsedniku!


Sima

17.08.2022. 08:52

Mudrom diplomatijom Srbija će uspeti da se izbori za očuvanje svojih nacionalnih interesa, mira i stabilnosti.


tomicgm

17.08.2022. 08:52

Ni malo prijatni razgovori neće biti ali Srbija će svakako zabeležiti uspeh na svim poljima i sa sigurnošću se može reći da ćemo sačuvati status KiM jer naša zemlja se ne odriče svojih teritorija.


Laki

17.08.2022. 08:52

Kina je odličan partner koji nam je dosta pomogao u razvoju


Tina

17.08.2022. 08:52

Upravu je Vucic kada kaze da ne ocekuje puno. To je postala konstanta jer je Kurti jednan obican nedokazani stvor. Trebalo bi ti njegovi ucitelji da budu malo razumniji,ali koliko vidim ni njih vise ne ferma ni malo. Nadam se da ce se naci bar neko resenje.


Bojana

17.08.2022. 08:52

Nadam se da će epilog biti uspešan i da će se bar jedan iskorak u rešavanju problema sa Prištinom načiniti.


Kosta

17.08.2022. 08:52

Ovaj sastanak jeste od velikog znacaja za nas. Skepticni smo jer znamo kakve su namere Kurtija.


daca

17.08.2022. 08:52

Надамо се бар неком помаку на путу до успостављања дијалога између Београда и Приштине


Sara

17.08.2022. 08:52

Naš predsednik će imati teške sastanke u narednih par dana u Briselu.


Mali

17.08.2022. 08:53

EU kao posrednik je duzna da obezbedi da se ispostuje njena rezolucija 12 44, kao i Briselski sporazum. I predstavnici NATO-a i SAD-a i EU, neka usmere snage na razgovor sa Kurtijem da ga urazume, mi jesmo za razgovor i dogovor ali mora da postoji volja i razum druge strane.


mila

17.08.2022. 08:53

Normalizacija odnosa je prioritet, ali ne može samo Srbija da bude za to, a Priština da provocira i izaziva nemire.


Zorica

17.08.2022. 08:53

Vučić ide u Brisel da pregovara o mirnom resenju i kompromisnim dogovorima.


Todor

17.08.2022. 08:53

Priština već jednom mora shvatiti da je dijalog od ključnog značaja za napredak, ne samo naše zemlje, već čitavog regiona.


Danica

17.08.2022. 08:53

Džabe se Vučić trudi ako posrednici iz Brisela i NATO-a ne urazume Kurtija, a situacija je više nego ozbiljna.


Olga

17.08.2022. 08:53

Kurti je jasno pokazao do sada da ne zeli dogovore sa Srbijom, ali Srbi mu nece dozvoliti to sto je naumio.


Vojka

17.08.2022. 08:53

Razgovori u Briselu su pre svega šansa da međunarodni činioci čuju i razumeju našu stranu priče a Kurti ionako ne pokazuje razumevanje reči dijalog


Kalina

17.08.2022. 08:53

Dok je Vucic na vlasti srbi na Kosovu nema cega da se boje.


Nena

17.08.2022. 08:53

Predsednik Vučić je neko konse zalaže za mir i dobre odnose sa svima ,predstoje mu teški razgovori sa teškim ljudima.Nadamo se uspehu.


tomicgm

17.08.2022. 08:53

Nadam se da će Kurti biti matiran ovaj put i da će morati malo da se prikloni dogorima i ustupcima koji su normalni kako bi se obe strane zadovoljile.


Tonja

17.08.2022. 08:54

Ja ne znam hoce li iko ikada stati na put nesrecnom Kurtiju, on vise ne zna gde udara. Treba da se potrudimo da dodjemo do nekog prihvatljivog resenja,ali ako se trudi samo jedna strana a to smo mi,od toga nema nista. Ipak nada poslednja umire.


Tanja

17.08.2022. 08:54

Moraju da svi shvate da su Srbi i Kosovo deo Srbije da necemo pristati na nikakvo odvajanje i proglasenje niti proterivanje naseg naroda sa severu Kosmeta!!! Napred predsednice! Odbranicete dostojanstveno interese naseg naroda sigurni smo u to! Sastanak u Briselu sa sekretarom Nato bice od presudnog znacaja,nadamo se najboljem!


mara

17.08.2022. 08:54

Трудити се да дијалози што почну, много се времена изгубило а тензије расту


Anastasija

17.08.2022. 08:54

Mi smo uvek za dogovor i za kompromisno resenje. Potrebno je da i Pristina tako razmislja.


Vanja

17.08.2022. 08:54

Kakav god ishod razgovora da bude, nemam sumnju i brigu da ce se Vucic boriti i izboriti za prava Srba na KiM i da ce mu jedini cilj biti mir i stabilnost.


Lara

17.08.2022. 08:54

Nadam se da će ti sastanci pomoći da naš predsednik očuva mir i stabilnost.


Sanja

17.08.2022. 08:55

Nimalo lak zadatak pred njim, ali verujem u postignutost dogovora.


Filip

17.08.2022. 08:55

Brisel igra kjucnu ulogu u nastavku dijaloga izmedju Beograda I Pristine. Mi se zalazemo za dialog i pronalazenje resenja koje ce odgovarati obema stranama, dok se to isto ne moze reci i za Pristinu.


Lakici

17.08.2022. 08:55

Brisel je uvek podržavao Albance i predsednik će pokušati sve da pokrene dijalog


Nena

17.08.2022. 08:55

Nadajmo se da će Albancima skrenuti pažnju o ponašanju oni koji su za to nadležni!Kao što mi poštujemo sve dogovore i sporazume tako bi trebalo i oni.


Goga

17.08.2022. 08:55

Tenzije na KiM ce biti jos vece ako se dogovor ne postigne. Niko ne zeli da trpi torturu Kurtija.


Anastasija

17.08.2022. 08:55

Razgovori u Briselu su od izuzetne vaznosti kako bi se očuvali mir i stabilnost.


Sanja

17.08.2022. 08:56

Vucic je za mir i stabilnost, verujem da ce se takvi stavovi itekako ceniti


Kris

17.08.2022. 08:56

Kurtijeva jedina zanimacija jeste da dize tenzije na Kosovu. Umesto da se uozbilji i radi nesto kako bi njegov narod bio zadovoljniji, on se bavi provokacijama. Nece ga ni njegovi vise. Nezadovoljstvo ne na maksimumu. Jos kad bi ga sklonili bilo bi super. Srecno u Briselu ali sa Kurtijem nema dogovora.


Zarkop

17.08.2022. 08:56

Vucica danas u Briselu ocekuju jako teski razgovori sa Kurtijem


Sasa

17.08.2022. 08:56

Zajednica srpskih opstina treba da bude glavna tema u Briselu, jer to predvica bas Briselski sporazum.


Cica

17.08.2022. 08:56

Ko je jos malouman da poveruje Kurtiju da mi huskamo na rat, iz Beograda se samo cuje "mir" a iz Pristine zvecka oruzje.


as

17.08.2022. 08:56

Pred Vucicem i Srbijom su vazni dani koji nam predstoje.


Zorica

17.08.2022. 08:56

Vučiću će biti teško, treba samo gledati onog Kurtija, a kamoli slušati sve njegove gluposti ili još gore pretnje.


Borko

17.08.2022. 08:56

Svi se nadamo da će razgovori u Briselu proteći bolje od očekivanog. Vučić će svakako braniti interese naše zemlje i naći najbolji način da odgovori na sve izazove.


Milana

17.08.2022. 08:57

Bice zaista tesko uspostaviti neki dogovor sa Kurtijem. Sam predsednik kaze da su sanse minimalne. Medjutim, ne gubimo nadu, jer imamo dobru podrsku drugih zemalja, a I uzdamo se u naseg predsednika.


Sava

17.08.2022. 08:57

Nadamo se da ce sastanak u Briselu proci najbolje moguce, da ce se naci kompromisno resenje, i sacuvati mir i bezbednost Srba na KiM.


Trpko

17.08.2022. 08:57

Saradnja je neophodna sa svima ali Brisel treba da uvidi pogubnost politike podržavanja šiptarskih ideja na Kosovu i Metohiji


Stefan

17.08.2022. 08:57

Imaće predsednik Vučić mnogo susreta, sastanaka, u naredna dva dana. I dalje je mnogo pritisaka na Srbiju, da prizna Kosovo. To se neće desiti, KIM je deo Srbije, nećemo ga se odreći.


Kosta

17.08.2022. 08:57

Sta god da se desi ostajemo dosledni u odbrani naseg stava da je Kosmet Srbija.


Sanja

17.08.2022. 08:57

Jedno je sigurno, srpski narod nece vise trpeti zlobu i mrznju prema njima


Milisav

17.08.2022. 08:57

Stav Srbije po pitanju KiM se zna. Nadamo se da će razgovori u Briselu biti plodonosni, a otvorenost za dijalog je neupitna sa strane Srbije.


Nena

17.08.2022. 08:57

Nadamo se konstruktivnim i kvalitetnim razgovorima danas, i to da se Albanci malo smire i počnu da poštuju sporazume I dogovore.


Zeljko

17.08.2022. 08:58

Tenzije i sukobi nikome dobra nisu doneli i zato srpska strana uporno insistira na izgradnji mira i stabilnosti, što se za albansku stranu ne može reći.


Zoran

17.08.2022. 08:58

Malo ko veruje u pomake, kada su razgovori izmedju Beograda i Pristine u pitanju.


Riki

17.08.2022. 08:58

Predsednik će kao i uvek činiti maksimalno ali Brisel mora da prestane da podržava Albance


as

17.08.2022. 08:58

Vazni sastanci i razgovori sa visokim zvanicnicima u Briselu.


Sandra

17.08.2022. 08:58

Besmisleno je prelepljivati grb Srbije na registarskim tablicama. Zašto? Da bi Kurti hranio sujetu i negovao iluziju da je neko i nešto?


Sima

17.08.2022. 08:58

Tacno je da su razgovori u Briselu uvek teski ali Srbija sa svojom zdravom politikom uspeva da se izbori, nadamo se dobrom ishodu.


Kris

17.08.2022. 08:59

Za dijalog i kompromis je potrebno dvoje, a s obzirom na to da je Kurti na drugoj strani stola, u startu se zna da do nekog trajnog resenja nece doci,a i ako dodje izmislice vec nesto kako se ne bi pridrzavao dogovora,kao i do sada. Trebalo bi njegovi mentori malo da ga priegnu ako cilj nije da se ova situacija sa Kosovom odugovlaci jos 100 godina.


Trajko

17.08.2022. 08:59

Zemlje Kvinte treba da urazume Kurtija i onda cemo moci imati rezultate po pitanju pregovora. Provokacijama Albanci nista nece postici.


Lazar

17.08.2022. 08:59

Ocekujem da administracija iz Brisela pritisne pristinske vlasti da realizuju ono sto je vec dogovoreno. Dalji dijalog ima smisla samo ako se ispostuje ono sto je vec dogovoreno.


Nena

17.08.2022. 08:59

Držimo predsedniku Vučiću palčeve danas u razgovorima ,neće mu biti lako!


Sanja

17.08.2022. 08:59

Verujem u Vucicevu sposobnost da se njegovi stavovi uvaze, jer mir i stabilnost su najvazniji.


Bane

17.08.2022. 09:00

Nastavak pregovora Beograda i Prištine je neophodan preduslov za očuvanje mira i stabilnosti u zemlji. Predsednik Vučić će zastupati na najbolji mogući način interese svoje zemlje, ostaje da vidimo šta Priština ovaj put sprema.


Jana

17.08.2022. 09:00

Sigurnost naseg naroda na Kosovu je nasem predsedniku trenutno najvaznija,I nece uraditi nista sto bi im naskodilo. Idemo, samo napred, zalazemo se za Mir I stabilnost,I uzdamo se u naseg predsednika.


Borko

17.08.2022. 09:00

Razgovori u Briselu za Srbiju neće biti ni malo laki, ali mi smo borben narod i imamo svoje stavove koji su u skladu sa međunarodnim pravom. Srbija je pokazala i toleranciju i želju za razgovorom, što nije slučaj sa Prištinom koja želi da nametne silom svoje zahteve.


Buba

17.08.2022. 09:01

Nema baš mnogo nade da će se nešto rešiti jer vidimo kako se Kurti ponaša, a sumnjam da će neko iz Brisela ili NATO-a ga urazumiti.


Kosta

17.08.2022. 09:01

Žuri se EU, ali i SAD da se okonča dijalog sa Prištinom. Žele samo jedno, da priznamo Kosovo. Do toga neće doći, neka se ne nadaju. Ne odričemo se naše kolevke, našeg KIM. Pregovaraćemo, da građani bolje žive, ništa više od toga.


Ana

17.08.2022. 09:01

Gotovo nemoguce je procati sa covekom kakav je A.Kurti.Podrska Predsedniku Vucicu


Pesic

17.08.2022. 09:01

Meni je vise dosta ovog Kurtija. Ali mislim da ce mu ubrzo doci kraj. Iskreno vidim da ga vise ne podnosi ni njegov narod. Moze da manupulise ali ne jos dugo. Narodu treba mir i stabilnost, svi bi voleli da imaju jednog Vucica.


Aca

17.08.2022. 09:01

Mir na KiM mora da se sačuva, jer Kurti ne razmislja racionalno.


Dunja

17.08.2022. 09:02

Srbiji predstoje sigurno teški razgovori, posebno što sa druge strane nema volje za napredak u pregovorima, ali Vučić će se lavovski boriti da sačuvamo mir i da napravimo makar mali korak u poboljšanju odnosa Beograda i Prištine i rešavanju problema.


Mila

17.08.2022. 09:04

Predsednik Vučić pristupa pregovorima ozbiljno i temeljno. Kod Kurtija to i nije slučaj, navikao je da odluke donosi po svom nahođenju i vrlo često isključi Beograd prilikom donošenja. Nadam se da će ovaj put u Briselu biti drugačije.


Jasmina

17.08.2022. 09:12

Srbija je mala zemlja i potrebma nam je podrška! Nadam se najboljem ishodu posle ovih razgovoraaca

17.08.2022. 09:46

Vučić se lavovski bori za mir i na ovom važnom sastanku u Briselu traži da se poštuje dogovorena rezolucija UN 1244 kako bi Srbi mogli nesmetano da žive na KiM.


aca

17.08.2022. 09:48

Očekujem objektivniji stav Brisela u ovom dvodnevnom sastanku u vezi krize na KiM, a od albanske strane da poštuje dogovrene obaveze.


Zlatko

17.08.2022. 10:22

Teški razgovori nas čekaju, i danas i sutra. Pritisci, uslovljavanja, ali i žestok naš otpor, to je scenario za ova dva dana. Nećemo pristati na ucene, neka se EU tome ne nada!


Nikola

17.08.2022. 10:25

Vrko je komplikovana situacija na KIM. Bliži se 1.septembar, novi pritisci Kurtija nas čekaju. Verujem da će Vučić u ova dva naredna dana pokušati da spreči i dogovori sa EU poštovanje svega potpisanog u Briselu.


Marko

17.08.2022. 10:30

Iako se malo ocekuje od razgovora zbog Kurtija,Vucic mora probati naci resenje uz kompromis


Vucko

17.08.2022. 10:31

U ovom dijalogu je najbitnije da se obe strane sloze i nadju kompromis.Srbija veruje u Vucica


Stjepan

17.08.2022. 10:31

Verujemo da ce Vucic naci najbolje resenje za Srbiju
Nikola Aks

17.08.2022. 10:54

Ovu su veoma važni pregovori za Srbiju. Nadam se da ćemo uspeti pregovorima da se izborimo za prava, mir i sigurnost našeg naroda na KIM.


Marija

17.08.2022. 10:58

Vučić je za razgovor i za mirno rešavanje koje čuva mir.


Viki

17.08.2022. 11:19

Nadamo se da će razgovori u Briselu imati pozitivan ishod.


Patriota

17.08.2022. 11:27

Narod Srbije je uz Vučića jer znamo da če uvek braniti našu zemlju na najbolji mogući način!


Kole

17.08.2022. 11:27

Vučić je jasno pokazao da se zalaže za mir, dok je Kurti radio suprotno!


Mile

17.08.2022. 11:29

Očekujemo da će dijalog biti uspešan po obe strane i da će se naći rešenje


Vesna

17.08.2022. 11:30

Kurtija je Evropa napravila.On se sad osilio, jer su ga oni podrzavali.Teski ce ovo biti razgovori i pitanje je sta ce Vucic uspeti da izbori za svoj narod.


isidora

17.08.2022. 11:30

Srbija nikad nikog nije dirala i to svima jasno pokazala. Vučić treba da prebaci pritisak na Kurtija!


Veronika

17.08.2022. 11:33

Teski ce ovo biti razgovori.Zna se koga Nato podrzava.Vucic ce se truditi da nam obezbedi najbolje sto moze,ali uslovi su uzasni.Najvaznije je da stabilnost bude sacuvana.


Popovic

17.08.2022. 11:37

Ovi sastanci su od velike vaznosti za mir i stabilnost na KIM


Marija

17.08.2022. 11:42

Srecno predsednice, Srbija je uz tebe i sta je najvaznije ISTINA je na Tvojoj strani! Izdrzacemo zajedno sve necasne mahinacije ovih sa Zapada koji misle da samo medvedi zive u Srbiji.Imamo mi i nase medvede koje volimo vise od svih njih zajedno! Njima na cast ta zloba i nepravda.Zivela Srbija!


Goksi

17.08.2022. 12:01

Dok se ne osnuje Zajednica Srpskih Opština na Kosovu i Metohiji neće biti pomaka u dijalogu između Prištine i Beograda, to svima treba da bude jasno u Briselu.


Daki91

17.08.2022. 12:02

Prištinske vlasti znaju samo za politiku ultimatuma priznanja Kosova, oni ne žele dijalog, ali naravno Vučić neće nikad priznati lažnu državu Kosovo.


Joxa

17.08.2022. 12:03

Neće biti nikakvog pomaka u dijalogu jer Kurti ne želi dijalog već priznanje pa čak i rat. Srećom Vučić je smiren i diplomatski i politički ima da pobedi prištinske vlasti.


Mario

17.08.2022. 12:03

Ako se Kurti ne opameti i ako ne krene da sarađuje ima da prođe kao Tači ili Haradinaj, ni Kvinte mu neće pomoći.


Zeljko

17.08.2022. 12:04

Džabe vrše pritisak i Kurti i zapad jer Vučić neće nikad priznati nepostojeću državu Kosovo.


Bilja

17.08.2022. 14:07

Apsolutna podrska prrdsedniku i njegovoj politici mira i stabilnosti.


Aki

17.08.2022. 16:26

Naši stavovi su jasni, a to je mir i saradnja sa svima u regionu, jedno je saradnja ta koja moze da doprinese da se slika o balkau promeni.


Aki

17.08.2022. 16:31

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, Srbija neprestano ide u korak sa vremenom. Samo mirom i stabilnošću možemo postići zacrtane ciljeve, što predsednik uveliko i radi a sve za dobrobit srpskog naroda.


Filip

17.08.2022. 18:49

Vucic cini sve kako bi se odrzao mir i stabilnost i kako bi nasi gradjani bili bezbedni i sigurni.


Darko

17.08.2022. 18:50

Nemoguce je doci do kompromisa kada Pristina uporno odbija dijalog i krsi sve moguce sporazume,ali Vucic ne odustaje od svog naroda i zemlje.


Vuja

17.08.2022. 18:51

Cinjenica je da Vucic ne odustaje od cilja da zastiti svoj narod i zemlju i ima punu podrsku svog naroda.


Milivoje

17.08.2022. 20:06

Srbija ima jasan stav po pitanju ponasanja pristine!!Milivoj corkovic

17.08.2022. 20:07

Eu da pritisne kurtija da se drzi sporazuma
Merima

17.08.2022. 21:31

Beograd je uvek spreman za nastavak dijaloga ali to mora želeti i Priština.


Milica

17.08.2022. 21:38

Čemu nastavak dijaloga kada Priština nije ispunila ni jedan jedini postignuti dogovor u Briseluj


Milica

17.08.2022. 21:42

Nema uspeha u nastavku dijaloga sve dok prištinski vlasti ne formiraju ZSO.


Mila

17.08.2022. 21:50

Srbija je spremna na dijalog sa Pristinom kako bi se konačno iznaslo kpmpromisno rešenje po kome bi i jedna i druga strana isto dobila i isto izgubila.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.