• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

24.08.2022

18:19

DIJALOGA ĆE BITI TEK KAD VAŠINGTON "ZAVRNE UŠI" KURTIJU I ALBANCIMA! Bivši ambasador SAD Montgomeri jasan, Zapad dovodi Srbiju u nemoguću poziciju!

Politika

DIJALOGA ĆE BITI TEK KAD VAŠINGTON "ZAVRNE UŠI" KURTIJU I ALBANCIMA! Bivši ambasador SAD Montgomeri jasan, Zapad dovodi Srbiju u nemoguću poziciju!

Podeli vest

Bivši američki ambasador VILIJAM Montgomeri smatra da međunarodna zajednica Vladu Srbije stavlja u nemoguću poziciju, insistirajući na nastavku dijaloga, a da nisu u stanju da nateraju prištinskog premijera Aljbina Kurtija i Albance da poštuju već odavno postignute dogovore

Montgomeri uz to dodaje da bi Kurti upravo zbog tih ustupaka koje mu zapad čini mogao da ode predaleko i iznudi reakciju Beograda koju ni Srbija ni svet ne žele, i ocenjuje da će odgovornost za svako potencijalno nasilje, biti na EU i SAD.

- Ako aktuelna politika EU/SAD nastavi da odobrovoljava Kurtija, odgovornost za svako potencijalno nasilje koje se desi je na njihovu dušu - ocenio je američki diplomata za Tanjug.

Montgomeri tako odgovara na pitanje kako vidi ulogu SAD i rezulate dijaloga u Briselu, i šta može da se očekuje do 1. septembra za kada je odložena primena odluke o tablicama i ličnim dokumentima.

Kaže i da nije optimističan.

- Bojim se da međunarodna zajednica Vladu Srbije dovodi u nemoguću poziciju, jer nisam siguran da je međunarodna zajednica svesna uticaja svojih postupaka - rekao je Montgomeri za Tanjug.

Kakvu vrstu "dijaloga" mogu da očekuju kada Kurtija i Albance ne nateraju da poštuju već odavno postignute dogovore u dijalogu, pita on i konstatuje: "Zašto bi Vlada Srbije pravila dalje ustupke kada je Kurtiju dozvoljeno da ignoriše prethodne obaveze".

Problem je, kako naglašava, u tome što je Kurti izuzetno opasan i što izgleda tako da će verovatno "proračunato ili iz gluposti" otići predaleko i tako iznuditi snažnu reakciju Srbije što ona ne želi, kao što ne želi ni međunarodna zajednica.

- Ali to se nastavlja kako bi se Kurti smekšao. Zašto? Zato što SAD i većina zemalja EU žele da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno u sadašnjim granicama. To je pravi cilj - naveo je Montgomeri.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija