• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2022

15:08

ZAPAD PROBLEM KOSOVA REŠAVA KAO "DVE NEMAČKE"?! Od Beograda se neće zahtevati priznanje lažne države, ali za uzvrat...

Beta/Fotoilustracija

Politika

ZAPAD PROBLEM KOSOVA REŠAVA KAO "DVE NEMAČKE"?! Od Beograda se neće zahtevati priznanje lažne države, ali za uzvrat...

Podeli vest

Zapad pokušava da što je moguće u kraćem roku konačno reši i zatvori pitanje Kosova i Metohije, prevashodno zbog situacije u Ukrajini, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i dodaje da će ponuditi "paket aranžman" u kojem će se tražiti da Beograd prihvati postojanje lažne države Kosovo, ali ne i priznanje nezavisnosti

- Mislim da će se od Beograda tražiti da prihvati postojanje lažne države Kosovo, u ovom trenutku se ne traži direktno priznanje, jer je svima na zapadu jasno da ne može do toga da dođe i da Beograd neće priznati lažnu državu Kosovo, ali možda se traži neko rešenje poput dve Nemačke - kaže Drecun za Tanjug.

Dodaje da bi to podrazumevalo da Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, ali da im omogući članstvo u UN.

Kako kaže, time bi zapad mogao da kontrira ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i kaže mu da nema presedana kada je reč o KiM, već da je postignut dogovor i to pitanje je zatvoreno.

S druge strane, kako kaže Drecun, Beogradu bi bila ponuđena "skraćena verzija" Zajednice srpskih opština, odnosno da se odnosi samo na četiri opštine na severu, posebna zaštita Srpske pravoslavne crkve i verovatno ubrzanje evrointegracija Srbije ili bar obećanje da će Srbija kada završi sve pristupne pregovore biti članica EU.

U narednom periodu, kako kaže Drecun, očekuje nas ubrzanje razgovora oko rešavanja pitanja KiM.

Foto: Tanjug

Milovan Drecun



Dodaje da bi trebalo mnogo više da se razgovara o pitanju registarskih tablica, nestalih, povratka proteranih, imovine, ali da će to verovatno biti neka vrsta paketa.

- Bojim se samo situacije koju smo imali kada se govorilo da prvo treba izgraditi standarde na Kosmetu, pa onda razgovarati o statusu, nakon martovskog pogroma Srba imali smo promenu teze, rečeno je prvo status, pa standardi, status su im dali, bar deo zemalja, ali nismo dobili standarde kada je u pitanju srpski narod - ukazuje Drecun.

Ističe da je sve još otvorena priča i smatra da će se sve više pojačavati očekivanja zapada da se zatvori kosovsko pitanje.

Srbija će odolevati kada je u pitanju očekivanje da prizna lažnu državu Kosovo, ističe Drecun i dodaje da će odolevati i da dođe do tzv. međusobnog priznanja.

- Odolevaćemo svim provokacijama zajedno sa srpskim narodom koje dolaze iz Prištine, sigurno ćemo štiti naš narod i dalje i obezbeđivati mu opstanak na KiM i sigurno ćemo biti posvećeni mirnom političkom rešavanju kosovskog problema - dodaje.

Kako kaže, za to Srbija ima dovoljno snage - porastao je i naš međunarodni uticaj, pojačana je pozicija, a imamo i unutrašnju stabilnost i gotovo jedinstven stav relevantnih političkih subjekata u Srbiji po pitanju nepriznavanja lažne države Kosovo.

Ono što će morati da se osmisli, navodi Drecun, jeste kako da se postigne neki kompromis koji bi bio prihvatljiv za Albance.

- Albanci žive tamo, oni su većina na KiM, neće da žive u državi Srbiji, kao što naš narod na Kosmetu neće da živi u lažnoj državi Kosovo i tu sa naše strane postoji spremnost da tragamo za kompromisom. Koja bi to vrsta kompromisa mogla da bude, ne treba špekulisati, ali jedno je sigurno - okvir za bilo kakvo kompromisno rešenje je da mi nećemo ovakvu samoproglašenu lažnu državu Kosovo da priznamo - zaključio je Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 1 godinu

DOLAZI U OBZIR SAMO POVELJA UN I REZOLUCIJA UN 1244.

šta li sve DEA zna o Danilu i

pre 1 godinu

Bote, što sereš na usta kad ti je Bog dao dupe? Vođa SNS mafije ne sme da pisne bez njegovih „prijatelja sa zapada". Ako ne igra kako mu oni kažu, čeka ga ROBIJA.

Petar

pre 1 godinu

Pa to je ono nije šija nego vrat! Čim se priznaje da postoji! To je priznanje! Ne dozvoliti to…….

Dragi

pre 1 godinu

Lako je sa Srbijom, dok je na vlasti Vučić. Njemu ponudi investicije i mir, i ... sve će dati. Mir po svaku cenu odgovara samo nemačkim investitorima. Jeftina radna snaga, jeftini energenti, besplatna infrastruktura, ogromne subvencije od strane Srbije...E zato predsednik zagovara "mir po svaku cenu". Čekali smo 10 godina da se Šiptari naoružaju...sad je kasno. Kao što Rusi proklinju Putina..."šta si čekao 8 godina"...sad je kasno. Ne mogu Ukrajini ništa.

cardak

pre 1 godinu

PITANJE KOSOVA NE POSTOJI.KOSOVO JE REPUBLICKA POKRAJINA SUVERENE DRZAVE SRBIJE!PRIVREMENO OKUPIRANA SILOM ALI;ALIIIIIIIIII REZOLUCIJOM SB I UJEDINJENIH NACIJA 1244 REGULISAN BORAVAK MEDJUNARODNIH I SRPSKIH(koje nedaju fasisti da se uspostave)VOJNIH I POLICISKIH SNAGA .AMIN neema se o cemu pregovarati.POZVATI PRIJATELJE U POMOC I BEZ NJIH NE SESTI NI NA BILO KOJE PREGOVORE BEZ NJIH!

Kosovar

pre 1 godinu

Ko je god bio u Kragujevcu.Kraljevu, Vrnjačkoj Banji bio je na Kosovu.Veliki Srbi su 80tih prodali Kosovo.

Rade R

pre 1 godinu

Da budu članica UN. Pa šta je to nego priznanje!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija