• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

13.09.2022

16:28

Eparhija najoštrije osudila napad na Srbe u Babinom mostu: Još jedan u nizu etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo

Printscreen

Politika

Eparhija najoštrije osudila napad na Srbe u Babinom mostu: Još jedan u nizu etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo

Podeli vest

Eparhija raško-prizrenska najoštrije je osudila danas napad grupe kosovskih Albanaca u Babinom mostu kod Vučitrna na devetnaestogodišnjeg Srbina Nemanju Mitrovića i njegovog oca kojima su sinoć nanete teške povrede nožem

- Ovo je još jedan u nizu etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo koje ugrožava našu bezbednost i pokazuje da je nasilje nad Srbima svakodnevnica našeg života na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Eparhije.

Napadači na Mitroviće su pritvoreni i Eparhija insistira da se njihov mučki napad adekvatno pravno sankcioniše.

- Nažalost, mnogo je drugih slučajeva nasilja nad Srbima koji nikada nisu istraženi niti su počinioci privedeni licu pravde. Društvo koje dopušta da nasilje nad jednom zajednicom postane model ponašanja koji se ponavlja već 20 godina pokazuje da osnovni preduslovi nisu ispunjeni za normalan život svih građana - navodi se u saopštenju.

Konstatuje se da su napadi na Srbe kao i drugi oblici pretnji i etničke netrpeljivosti posebno pojačani usled retorike novih kosovskih vlasti koje umesto da rade na zaštiti svih građana otvoreno diskriminišu Srbe nepoštovanjem zakona i sudskih presuda sopstenih sudova, drakonskim presudama nad Srbima koji su optuženi bez dovoljno dokaza ili zveckanjem oružja i pretnjom nasiljem od strane policije koja sve više postaje sredstvo represije prištinskog režima nad srpskim stanovništvom, a ne institucija koja treba da služi svim građanima jednako.

- Eparhija raško-prizrenska diže snažan glas protesta protiv ovog napada i svih drugih oblika nepravde koji se sprovode sa otvoreno jasnim ciljem - da se Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući normalan život i stvori etnički čisto Kosovo - navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska poziva srpski narod da na sve provokacije odgovori dostojanstveno i mirno, ali i odlučno ne prihvatajući vladavinu terora i boreći se svim zakonskim sredstvima i informisanjem međunarodne javnosti o stvarnoj situaciji na Kosovu i Metohiji koja je u oštroj suprotnosti sa svim demokratskim standardima i slobodama u Evropi i svetu.

- Napadi i pretnje mogu da nas učine samo još odlučnijim da ostanemo i opstanemo kao svoji na svome. A oni koji misle da nasiljem terorišu Srbe treba da imaju u vidu da će najveću štetu na kraju naneti samima sebi i narodu koji predstavljaju - zaključuje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija