• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.09.2022

12:41

EVO KADA ĆE SE PREDSEDNIK VUČIĆ OBRATITI NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UJEDINJENIH NACIJA

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

EVO KADA ĆE SE PREDSEDNIK VUČIĆ OBRATITI NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UJEDINJENIH NACIJA

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se na debati svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u sredu oko 18 časova po lokalnom vremenu, što je po našem vremenu oko ponoći

Vučić će govoriti kao 9. govornik popodnevne sesije, a pre njega govoriće predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze.

Podsetimo, u NJujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalna debata traje do 26. septembra.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Generalna debata svetskih lidera počinje po srpskom vremenu u 15 časova, odnosno u devet sati ujutru u SAD.

Debatu će tradicionalno otvoriti svojim obraćanjem predsednici Brazila i SAD.

Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist riveru biti između 2.000 i 3.000 ljudi.

Govori svetskih lidera po protokolu traju najviše 15 minuta.

Kako su saopštile UN, ovogodišnja tema "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove" proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji UN zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN.

Brojni sastanci 

Vučić će danas, posle otvaranja Generalne debate, imati sastanak sa predsednikom Gvatemale Aleksandrom Eduardom Đamatei Faljom, zatim sastanak sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, a onda će prisustvovati neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana koju priređuje šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Vučić će imati sastanak i sa predsednicom Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) Betsi Kori, a kasnije i sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

Predsednik će se sastati i sa kongresmenom Erikom Svolvelom i imati još neke sastanke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Verica

pre 2 godine

Predsednik Vucic ce imati brojne sastanke sa svetskim liderima pored govora na debati Generalne .skupstine UN u NJujorku.

Zoran

pre 2 godine

Osim obracanja na Generalnoj skupstini UN, Vucic ce imati i veliki broj razgovora sa svetskim zvanicnicima i liderima drugih drzava, sto je veoma vazno za Srbiju.

Drina

pre 2 godine

Svi željno očekujemo obraćanje predsednika Vučića na obraćanju na Generalnoj debati UN.

Glasinac

pre 2 godine

Verica: Predsednik Vučić je već ima sastanke sa nekim svetskim zvaničnicima i naravno da će još biti.

Veljko M

pre 2 godine

Zoran: On uvek iskoristi ovakve skupove da se satane sa svetskim zvaničnicima i razmeni mišljenje o trenutnoj situaciji ui svetu.

Milja R

pre 2 godine

U svojoj debati p'redsednik Vučiće najviše pažnje će posvetiti pitanju Kosova i preduzimanju mera da se to pitanje konačno reši.

Roki

pre 2 godine

Sutra ,u ponoc , Srbi treba da usmere svu evoju energiju Vucicu.

Gojko

pre 2 godine

Mislim da će ovo obraćanje Vučića biti veoma značajnažo za našu zemlju i jako je bitno da ceo svet čuje naš stav i da nećemo da se mešamo u bilo kakve sukobe i da se stavljamo na bilo koju stranu. Takođe, kada je KiM u pitanju tu smo za svakako mirno rešenje bez bilo kakvih sukoba i nasilja.

Jasko

pre 2 godine

U Njujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, imaćemo priliku da čujemo i vidimo našeg predsednika Vučića koji svoju zemlju predstavlja u pravom smislu.

Uki

pre 2 godine

Obracanje Predsednka na Skupstini UN je samo deo aktivnosti koje su planirane.

Davor

pre 2 godine

Vucic ce pricati istinu, za razliku od Zelenskog koji ce pre njega morati da siri lazi i propagandu.

Daca

pre 2 godine

Jeste da ce biti oko ponoci, ali vredi ostati budan i videti kako se brane nacionalni interesi.

Dragana

pre 2 godine

Ponoc, opozicioni lideri u Srbiji spavaju,ali ce sutradan prvi piskarati kako je Vucic izdao KiM.

Giga

pre 2 godine

Ko god bude zeleo da vidi i cuje kako se brane nacionalni interesi, verujem da mu nece biti tesko da izdrzi do ponoci.

Strelkov

pre 2 godine

Srbija moze da bude ponosna na predsednika koji ce pred citavim svetom braniti srpske interese, uprkos pritiscima sa Zapada.

mirjana

pre 2 godine

Od velikog znacaja je za Srbiju to sto ce Vucic govoriti na GS UN.Ubedjena sam da ce Vucic najavljene sastanke iskoristiti kako bi privukao jos nekog investitora u Srbiju.

mirjana

pre 2 godine

Predsednik Vucic ce kao i uvek braniti interes nase zemlje.Vucic ce sutra govoriti na GS UN i to je zaista velika cast i postovanje koje je iskazano prema Srbiji

lana

pre 2 godine

Vucic ce predstavljati Srbiju na GS UN i glas Srbije ce se cuti u Njujorku sto je od izuzetno velikog znacaja za nas.Njujork je mesto gde ce predsednik Srbije pokazati da ne pristaje na ucene svetskih mocnika.

mirjana

pre 2 godine

I u dobru i u zlu,predsednik je uvek branio i branice interese nase zemlje.Kroz mnogobrojne sastanke koji Vucica ocekuju u Njujorku,borice se za interese Srbije na najbolji moguci nacin

sasa

pre 2 godine

Srbiji i Vucicu je ukazana velika cast to sto ce govoriti na GS UN

sasa

pre 2 godine

Srbiji i Vucicu je ukazana velika cast to sto ce govoriti na GS UN

stevo

pre 2 godine

Niz sastanaka ocekuje Vucica u Njujorku i svakako da je veoma vazno za Srbiju to sto ce Vucic govoriti na GS UN

stefan

pre 2 godine

Obracanje Vucica na GS UN treba iskoristiti i da se predoci svetu na licemerje zapada i EU po pitanju KiM

Patak

pre 2 godine

Vucic je danas cenjen i priznat u svetu,a potvrda toga je i cinjenica da ce govoriti na GS UN

Pavlovic

pre 2 godine

Vucic daje sve od sebe i bori se lavovski da tako kazem za nacionalne i drzavne interese u ova teska i komplikovana vremena

Vera

pre 2 godine

Srbija je ponosna na svog predstavnika, ponosna sto ima priliku da ucestvuje na ovako vaznom, svetskom dogadjaju.

Vojka

pre 2 godine

Imamo priliku da pokazemo svetu koliko je sa Kosovom napravljen opasan presedan zbog koga sada ispasta ceo svet i trajno je poremecen poredak prava i pravde

Ana

pre 2 godine

U ovim teškim vremenima, važno je da se čuje i glas Srbije u svetu.

Suzana

pre 2 godine

Verujem i očekujem da ce Vučicev govor biti istorijski

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija