• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.09.2022

07:00

ZAPAD JE SRBIJI ZA KIM PONUDIO UVREDLJIV PLAN, KADA SU TO UKAPIRALI "PAPIR" JE NESTAO! Opasna diplomatska smicalica, Beograd nije naseo!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Politika

ZAPAD JE SRBIJI ZA KIM PONUDIO UVREDLJIV PLAN, KADA SU TO UKAPIRALI "PAPIR" JE NESTAO! Opasna diplomatska smicalica, Beograd nije naseo!

Podeli vest

Non pejper koga čas vidiš čas ne vidiš za Srbiju je izrazito uvredljive sadržine. Negiranje postojanja ovog papira igra je žmurke sa Srbijom. Iako je zapadna diplomatija bila sklona raznim trikovima koji su rezultat bogatog iskustva stečenog kolonijalnim vojevanjem, ovo je ipak igrarija višeg reda.

Ovako negiranje EU da je predsedniku Srbije dala na uvid non pejper vezan za novi, nemačko-francuski predlog rešenja kosovskog pitanja, što je zbunilo ne samo domaću već i svetsku javnost, komentariše Vladislav Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije .

Nevidljiva diplomatija

Dok portparol Evropske komisije Peter Stano tvrdi da EU nije imala uvid u pomenuti dokument, Aleksandar Vučić odgovara: Znači čitao sam nepostojeći papir.

Diplomatske smicalice nisu stvar novijeg datuma, kaže on, ali je izbor trikova očito postao veći.

- Zapadne sile su od trenutka donošenja odluke da zajedničku Jugoslaviju prebrišu sa političke mape Evrope i sveta, delovale vrlo imaginativno, kombinujući direktan jezik i indirektne poteze kojima su već gotova rešenja predstavljali kao nove predloge. Takozvana nevidljiva strana njihove diplomatije, naročito u razgovorima i pregovorima, uvek je prisutna samo što često nije uočljiva na vreme, pa kada počnu da deluju rezultati ostaje konstatacija da smo jednostavno nasukani na nešto što nije bilo vidljivo".

Hteli da nam prodaju pesak za brašno

Oni, kaže naš sagovornik, mogu da ponude neki papir na uvid i druga strana može da baci pogled i odbije da ga primi. To se dešava u praksi.

- Milošević je odbio da primi od Vens Ovena predlog tzv Trojke ambasadora u vezi sa Republikom Srpskom Krajinom kada su izneli predlog da ona ostane kao neka vrsta autonomne regije u Hrvatskoj. On je pogledao i rekao da ne prima.

Iako ove diplomatske igre nisu novijeg datuma, negiranje da je papir postojao kao što sada imamo slučaj predstavlja, ocenjuje Jovanović, igrariju višeg stepena. Nesumnjivo da iza ovakvog poteza stoji procena da njihov plan nije moguće lako realizovati.

- Papir, bar u formi u kojoj su ga neformalno predstavili u javnosti, skoro je pa direktno uvredljiv za srpsku stranu. Drugim rečima, oni su se poneli prema nama kao naivcima kojima može da se proda pesak za brašno, i koje je lako zavesti na pogrešan put.

Da Kosovo ne bude presedan

Sadržaj predloga je u toj meri bio neprihvatljiv da je očigledno procenjeno da je bolje da se prave kao da tog papira nije ni bilo, pripremajući verovatno novi papir čija sadržina će se malo razlikovati od prethodnih.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Vladislav Jovanović razobličio opasan plan Zapada

Cilj je, napominje Jovanović, naterati Srbiju da se odrekne dela svoje nacionalne teritorije radi političkih potreba zapadnih sila kako Kosovo više ne bi bilo presedan na koji drugi mogu da se pozivaju.

- Očigledno da u okolnostima sukoba u Ukrajini, gde Rusiju, pozivajući se na međunarodno pravo, prikazuju u najnegativnijem svetlu, pitanje samoproglašene Republike Kosovo budi nelagodu. U ovom trenutku oni žele da se oslobode tog tereta, svesni da su upravo oni pre 22 godine drastično pogazili međunarodno pravo. Upravo na toj činjenici je predsednik Srbije insistirao u svom govoru na Generalnoj Skupštini UN ukazujući da je to bio prvi negativan korak Zapada prema zemlji koja ih ni na koji način nije ugrozila.

Izveštaj stigao, pacijent mrtav

Povući dokument za koji postoji procena da neće biti dovoljno izgledan da uspe, jedna jedna kategorija, ali negirati njegovo postojanje, kaže Jovanović, nekorektan je potez.

Analogija je mnogo, a Jovanović izdvaja 1992. kada su sankcije Srbiji i Crnoj Gori uvedene na prevaran način. Tada je, kaže, od generalnog sekretara UN zatraženo da nadgleda ili obavesti Savet bezbednosti o tome da li su Srbija i Hrvatska postupile po nalogu da povuku svoje vojne snage iz BiH.

- Izveštaj je govorio da je Srbija pre isteka roka povukla sve jedinice i jedinice JNA iz BiH dok Hrvatska nije počela da povlači svoje. Taj izveštaj koji je trebalo da stigne na sto članova Saveta bezbednosti kao osnova za donošenje odluke bio je negde zadržan tako je SB doneo odluku na osnovu „rekla kazala" pisanja zapadnih medija. Kada je odluka doneta, isplivao je i izveštaj, ali pacijent je već bio mrtav.

Lažni predlozi i tajni dogovori

Diplomatija jeste veština da se postigne cilj, ali, ukazuje naš sagovornik, ne uvek i čedna.
- Bilo je situacija kada su lažni predlozi slati u toku međunarodnih pregovora sa ciljem da se druga strana zavede ili izvuče pogrešan zaključak, dok su se stvari rešavale za stolom na kojem se naplaćuju dividende zbog lažnih telegrama" - zaključuje Jovanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade R

pre 1 godinu

To je samo JEDNA OD laži tog fašistonacističkog zapada!

Jastreb

pre 1 godinu

To Srbiju niti je interesovalo niti će, predsednik je pročitao i nasmešivši si se vratio tvoricima jel mu je bilo jasno da EU jadnici više i ne znaju šta pišu šta znaju, šta hoće... pa gle čuda kad ih je opametio progutali papir. Jad i beda i tamo hoće Srbija NIKAD!!!

Urke

pre 1 godinu

Mnogi pokusavaju da podmetnu nogu Srbiji tako da moramo biti veoma oprezni.

Filip

pre 1 godinu

Jako je vazno da se vodi pametna i mudra spoljan politika jer mnogi ne zele dobro Srbiji.

Eva

pre 1 godinu

Srbija ima na celu drzave pametne ljude koji ne nasedaju tako lako na podmetanja od strane onih koji nam zele zlo.

Tamara

pre 1 godinu

Mnogi imaju za cilj da otmu Kosovo Srbiji ali im to sigurno nece poci za rukom.

Svetlana

pre 1 godinu

Zapad ima za cilj da Srbija prizna nezavisnost Kosova i vrse se veliki pritisci ali to Srbija nikada nece uraditi sto treba da im bude jasno.

Sofika

pre 1 godinu

Vučić je pametan i unapred zna šta nam se sprema. To što papir nije ni uzeo je odličan potez.

Tijosav

pre 1 godinu

Cilj jeste naterati Srbiju da se odrekne dela svoje nacionalne teritorije radi političkih potreba zapadnih sila. Ali taj film neće gledati dok je Vučić na vlasti.

Despot

pre 1 godinu

Nisu računali na Vučićevu obazrivost i sposobnost.

Milosava

pre 1 godinu

Zapad kontinuirano vrši pritiske na Srbiju i danas više nego ikada, ali Srbija ima jasan stav.

Kaćica

pre 1 godinu

Upravo zbog prljave politike zapada Vučić je trnu u oku mnogima.

Mirko D

pre 1 godinu

Beograd nije naseo upravo zahvaljujući trezvenoj politicvi predsednika Vučića koji vodi računa, u svakom trenutku, o svemu.

Ilija

pre 1 godinu

Vladislav Jovanović je dobar poznavalac igara Zapada koje je igrao i igra još uvek, sa Srbijom. Naravno da je uvredljivo to pojavljivanje, pa nestajanje nekakvih papira. I Vučić nikada ne naseda na to, nešto što nije zvaničan dokument, ne prihvata.

Minhauzen

pre 1 godinu

Vladislav Jovanović je u komentaru bio baš ono diplomatski umeren i sve što je rekao učinio je "u rukavicama" - takozvani non paper koji su pokušali da uvale Vučiću je bio toliko bezobrazno koncipiran i ono što su predložili bilo je goli licemerni bezobrazluk i tretiranje Vučića kao da je debil kome se može uvaliti bilo šta. Poredeći taj dokument sa recimo onim što su Miloševiću nudili u Rambujeu je nebo i zemlja jer ovo je bilo toliko bezobrazno i ponižavajuće da je jednostavno za ne verovati da su Šolc i Makron uopšte pokušali da to urade. Lično, uveren sam da je to smislio Šolc jer upravo on deluje i govori na takav fašistički nadobudan, nadmen i bezobrazan način.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija