• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

25.09.2022

09:34

SINIŠA MALI RASKRINKAO LICEMERNE TAJKUNSKE MEDIJE: Srbija stoji mnogo bolje nego većina zemalja!

printscreen

Politika

SINIŠA MALI RASKRINKAO LICEMERNE TAJKUNSKE MEDIJE: Srbija stoji mnogo bolje nego većina zemalja!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali, gostujući na televiziji Pink, izjavio je da su neki opozicioni mediji licemerni kad govore o javnom dugu Srbije

 

- Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska 2.901 milijarda evra, Italija 2.755 milijardi, Nemačka 2.482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatsvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto - kazao je Mali.

EU u proseku ima 88 odsto udeo javnog duga u BDP, objasnio je ministar i kazao da "stojimo mnogo bolje nego većina zemalja".

Kaže da je 2012. godine javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

- Ogromna je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u njihovo vreme je bio 33,7 - kazao je Mali.

Ističe da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

- Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika - kazao je ministar.

Mali kaže da se svet suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija malo bolje stoji od drugih.

- Dve i po milijarde evra imamo na računu - izjavio je Siniša Mali.

Ističe da smo dobili savet da imamo dovoljno novca da možemo da reagujemo kako bismo mogli da kupimo struju, gas, hranu...

- Potpuno smo odgovorni i vodimo računa o svakom dinaru - rekao je on.

Foto: printscreen

Ističe da je pozajmica milijardu dolara od Emirata uz tri odsto kamate odličan posao.

- Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritiku, a ne znaju ni sami šta kritiku. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize - rekao je on.

Ističe da je isti izazov svuda - sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene.

- Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja - rekao je Mali i zbog toga država subencioniše cenu energenata.

Ističe da imamo istorijski nisku stopu nezaposlenosti, a pozitivnu stopu rasta.

- Ljudi znaju da je država jaka. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili. Nijedna investicija nije stala - rekao je on i objasnio da se nastavlja rad na infrastrukturi.

Ističe da interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

- Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju - kazao je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Mali sa španskim ambasadorom: Ohrabruje povećanje razmene!
Društvo

Mali sa španskim ambasadorom: Ohrabruje povećanje razmene!

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolomeo Molina saglasili su se danas da je važno da se na osnovu dobrih političkih odnosa dodatno razvije privredna saradnja, te da u tom smislu ohrabruje podatak da je trgovinska razmena između Srbije i Španije uvećana, kao i da se očekuje da po prvi put pređe milijardu evra

21.09.2022

15:14

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija