• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.09.2022

11:04

Ministar Selaković: Naša zemlja je posvećena principima i pravilima međunarodnog javnog prava!

printscreen

Politika

Ministar Selaković: Naša zemlja je posvećena principima i pravilima međunarodnog javnog prava!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković održao je konferenciju za medije u Ministarstvu spoljnih poslova

 

On je rekao da su se obavljeni razgovori ticali izgradnje solarnih elektrana, izgradnje hidroelektrane Đerdap 3, koji zbog naših odnosa sa Rusijom mogu da grade jedino SAD.

- Tu su i izgradnje interkonektora Srbija-Bugarska i Srbija-Severna Makedonija.

O tome da li će Srbija priznati rezultate referenduma Rusije u Ukrajinskim regionima, Selaković je odgovorio odrečno.

- U skladu sa poveljom UN i usklađđenosti sa principima međunarodnog javnog prava, Srbija ne može da ih prizna. To bi bilo potpuno suprotno našim interesima i politici. S jedne strane, naša posvećenost međunarodnom pravu, a s druge, naša posvećenost nepovredivosti granica, tako da ne.

U vezi sa planom o konsultacijama sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije koji je potpisao sa Lavrovom i zašto se o spoljnoj politici konsultujemo sa Rusijom, Selaković je upitao da li je neko (novinari) pročitao taj plan:

- Svi napadi su traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i pokuša da se disciplinuje. Reč je otehničkoj stvari - naglasio je Selaković, i dodao da je to tema koja je tek ove godine interesantna, posebno zbog KiM.

- Nema kao teme konsultacija bezbednosne politike, glavne teme su konsultacije o bilateralnim odnosima, multilateralnim aktivnostima, i to je nešto što se dugi niz godina potpisuje između naših ministarstava spoljnih poslova. Vlada je svakako u prilici da odbije takav plan. Ne bih video suštinski u tom planu nešto sporno, do traženja da se Srbija napadne, ili pokušaja da se Srbija disciplinuje. Konsultujemo se sa nepriznavačima jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni - zaključio je Selaković, dodavši da ti pokušaji nisu ništa drugo nego pokušaji da svoju poziciju bolje argumentujemo.

Foto: printscreen

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je delegacija Srbije završila veoma intenzivnu diplomatsku aktivnost u Njujorku u okviru 77. Generalne skupštine UN, da je održao ukupno 100 sastanaka na marginama tog zasedanja, a da je potpisano 12 sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao priliku da se sastane.

Ministar je naglasio da je to bila odlična prilika da se afirmiše ono što jeste naša politika, a da su kolege ministri spoljnih poslova iz različitih država na sastancima koje je imao bili pod utiskom nakon izvanrednog obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Bili su pod utiskom upravo tog govora, govora koji je potvrdio dosledno poštovanje međunarodnog prava, poštovanje uloge UN i poštovanje važećih rezolucija SB UN od strane Srbije koja geografski i po broju stanovnika nije velika zemlja, ali zemlja koja čvrsto veruje da je posvećenost malih i srednjih zemalja međunarodnom pravu najjači saveznik u našoj borbi za zaštitu naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa – naglasio je ministar.

Kako je preneo, bilo je izuzetnih razgovora, kako sa predstavnicima država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako i onima koje to nisu i koje su još jednom potvrdile svoju podršku i posvećenost zaštiti vitalnog principa nepovrednosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica UN.

Selaković je naveo da je Generalna skupština UN bila prilika da se na marginama tog zasedanja održi niz sastanaka sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz više država sveta i sa predstavnicima kako SAD, odnosno njihovog Kongresa, tako i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijanse civilizacija, ali i Svetskog ekonomskog foruma.

Šef srpske diplomatije je istakao da su susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine UN bili odlična prilika da se zaključi niz sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao prilike da se sastane.

Ukupno smo zaključili 12 sporazuma, memoranduma i protokola, a danas i završili ovu veoma intenzivnu diplomatsku aktivnosti potpisivanjem i Sporazuma o ukidanju viza na službene i diplomatske pasoše sa Senegalom – zaključio je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mira

pre 1 godinu

Odlična vest je što se i dalje ulaže u Srbiju i njene energente. Đerdap 3 bi bila ogromna investicija, ali građanima preko potrebna.

Mara

pre 1 godinu

Srbija sve poštuje, svaku zemlju, međunarodno pravo, teritorijalni integritet svih zemalja, prijateljstva, ali za uzvrat tražimo isto.

Sasa

pre 1 godinu

Srbija se bori za ocuvanje medunarodnog prava i ocuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Aleksandar

pre 1 godinu

Srbija vodi neutralnu svetsku politiku, postujuci podjednako i Istok i Zapad.

Radenko

pre 1 godinu

Vučićev govor u UN, jasno se pokazao da se Srbija ne odrice svoje juzne pokrajine.

Zorica

pre 1 godinu

Srbija zeli mir i stabilnost na KiM i u regionu, zbog toga se poziva na pravilima međunarodnog prava.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija