• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.09.2022

08:13

Premijerka Brnabić na sahrani Šinza Abea

Reuters

Politika

Premijerka Brnabić na sahrani Šinza Abea

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvuje danas u Tokiju državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea

Ceremonija, u areni Nipon Budokan u Tokiju, počela je oko 14 sati po lokalnom vremenu, kada je urna sa Abeovim posmrtnim ostacima uneta u salu.

Sa krova arene postavljena je japanska zastava, a izložena je i velika fotografija bivšeg premijera Abea, ubijenog u atentatu 8. jula, dok su u njegovu čast, uoči početka ceremonije, ođeknuli su i počasni plotuni.

Foto: Reuters

Na sahranu je pozvano oko 700 gostiju, među kojima su potpredsednica SAD Kamala Haris, premijer Indije Naredra Modi, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel...

Među najavljenim zvaničnicima su i premijeri Australije, Kube, Luksemburga, Rumunije, Maroka, Singapura i drugih zemalja, bivši predsednici Francuske, Nemačke, Portugalije, kao i monarsi Jordana, Katara, Bahreina...

U neposrednoj blizi arene Nipon pojačane su mere bezbednosti, saobraćaj je redukovan, a Tokio nadleću helikopteri.

Foto: Informer

Ubistvo Abea, 8. jula, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, šokiralo je Japan, ali je zatim odluka o državnoj sahrani izazvala negodovanje Japanaca, koji smatraju da je takva ceremonija “nepotrebno rasipanje državnog novca”.

I danas, na dan državne sahrane, na ulicama Tokija bilo je protesta protiv ove ceremonije, a okupljeni su nosili transparente "NE državnoj sahrani", "Mnogi Japanci su protiv Abeova državne sahrane" i drugi.

Japanska vlada donela je odluku o državnoj sahrani, uz obrazloženje da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog izuzetnog doprinosa koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom.

Foto: Reuters

Privatna posmrtna ceremonija održana je u julu, u hramu Zođođi u Tokiju, a pogrebna kola tada su prevezla Abeovo telo kroz japansku prestonicu do groblja, gde je kremiran.

Abe je bio japanski premijer sa najdužim stažom i jedna od najprepoznatljivijih političitkih ličnosti u zemlji, poznat po negovanju međunarodnih saveza i svojoj ekonomskoj strategiji "Abenomika".

Abe je bio poznat i kao veliki prijatelj Srbije zbog čega ga je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se ranije danas u Tokiju sastala sa premijerom Singapura, Li Sjenlungom.

Tokom boravka u Japanu, Brnabić će razgovarati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, a prirediće i večeru za predstavnike japanskih kompanija koje posluju u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Carica Sveta

pre 1 godinu

Ogromno poštovanje za bivšeg japanskog premijera Abea. On je to zaslužio. Od srca. Ovaj proksi rat u Ukrajini se ne bi desio da je on mogao snažnije da utiče. Abe je bio istinski čovek mira. Svetski državnik i lider. On je bio istinski patriota, ali je uvek posmatrao i širu sliku. Od regiona Indo- Pacifika do drugih delova sveta. Jako mi je žao što je brutalno ubijen .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija