• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kosovo online

29.09.2022

17:39

EU PUNE ČETIRI GODINE NIJE SAZVALA SASTANAK O ZSO! Upravljački tim jedini nadležan za izradu nacrta statuta završio posao još u avgustu 2018.

Informer

Politika

EU PUNE ČETIRI GODINE NIJE SAZVALA SASTANAK O ZSO! Upravljački tim jedini nadležan za izradu nacrta statuta završio posao još u avgustu 2018.

Podeli vest

Evropska unija je u aprilu 2018. dala mandat Upravljačkom timu za formiranje ZSO da počne rad na izradi Statuta ZSO i da taj rad završi u roku od četiri meseca, što je urađeno u predviđenom roku i u avgustu te godine Upravljački tim o tome službeno obavestio EU

Kako za Kosovo onlajn navode iz Upravljačkog tima, u aprilu ove godine ponovo je zatraženo od Brisela da sazove sastanak na visokom nivou na kome bi bio predstavljen Nacrt Statuta ZSO, ali da odgovora do danas nema. 

Prema članu 21 opštih Principa, nakon dostavljanja Nacrta Statuta sledeći korak u implementaciji sporazuma o ZSO trebalo je da bude taj da EU sazove dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt Statuta koji je izradio. EU do dana današnjeg, pune četiri godine, nije sazvala taj sastanak. 

Prema postignutim sporazumima i prema strogo predviđenoj proceduri samo je Upravljački tim nadležan da izradi Nacrt Statuta ZSO.

"Novosti" su danas prenele da je nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su pomenute organizacije radile poslednjih meseci, a čija bi revidirana verzija, sa unetim primedbama srpskih i albanskih NVO sa Kosova, trebalo da završi na stolu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčak.

Nemačka organizacija "Fridrih-Ebert-Stiftung" i Evropski institut za mir demantovali su danas objavljenu vest "Večernjih novosti" u kojoj se navodi da su ove dve organizacije dobile mandat da rade na statutu Zajednice srpskih opština, prenosi Kljan Kosova.

- Naše dve organizacije nisu dobile ni zahteve ni mandate od specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, Vlade Nemačke ili bilo koje druge stranke da se bave ovim statutom - navodi se u saopštenju.

Podsećamo, shodno Briselskom sporazumu "dve strane će formirati Upravljački tim za formiranje Asocijacije/Zajednice sa opisom poslova i zadataka koji je definisao Odbor za implementaciju.

- Ovaj opis poslova i zadataka će obuhvatiti i izradu nacrta statuta. Upravljački tim će činiti predstavnici četiri opštine sa severa, a biće ustanovljen nakon potvrde od strane nadležnog organa Kosova - navodi se između ostalog u sporazumu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija