• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.09.2022

17:28

VAŽNE TEME! Petkovic sa ambasadorom Turske

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

VAŽNE TEME! Petkovic sa ambasadorom Turske

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji Hamijem Aksojem sa kojim je razmenio mišljenja o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, sa ciljem stvaranja uslova za društveni i ekonomski razvoj na Kosovu i Metohiji i trajnu stabilizaciju prilika u regionu

Petković je konstatovao da je ovo jedan od najtežih perioda po pitanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i uopšte, kada se saglada bezbednosna i politička situacija u svetu, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je dodao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine i Kurtijevo dalje insistiranje na 31. oktobru, kao krajnjem roku za preregistraciju vozila sa tablicama koje izdaje Srbija na registarske tablice tzv. Kosova, direktna pretnja miru i novi izvor destabilizacije prilika na terenu.

Takođe, izgradnjom nelegalnih baza ROSU na severu Kosova i Metohije prištinska strana poništava sve što je do sada dogovoreno u Briselu i potpuno nezakonito preuzima nadležnost KFOR-a, koji jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni, što jasno pokazuje da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije, upozorio je Petković.

Prema njegovim rečima, neprimereno je i nedopustivo da se relativizuju obaveze koje je Priština na sebe preuzela u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni gotovo deset godina, ali i nesprovođenje nedavno postignutog sporazuma o energetici i nesaradnja po pitanju nestalih lica.

Uprkos svemu Beograd će se i dalje boriti za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji i regionalne stabilnosti i uvek će istupati sa inicijativama koje vode povezivanju i ekonomskom napretku, nadajući se da će u nekom trenutku i druga strana shvatiti da je to jedini koncept koji obezbeđuje mir i stabilnost, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je sagovorniku zahvalio na saradnji, zasnovanoj na poverenju i podršci naporima koje Srbije ulaže da se obezbedi trajan i održiv mir u regionu, navedeno je u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Dali ste im sudsvo, carinu, policiju, pozivni broj a sada hocete da ratujete zbog tablica (koje izdaje MUP) i to sve po Putinovom nalogu izazivate rat.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija