• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

05.10.2022

09:18

Mali: Skladišta gasa su nam puna do vrha, stojimo bolje nego drugi u regionu!

printscreen instagram

Politika

Mali: Skladišta gasa su nam puna do vrha, stojimo bolje nego drugi u regionu!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali pričao je o tome kako će teške jesen i zima uticati na plate, penzije i cene hrane

Mali je rekao da je ovo treća godina krize u svim segmentima društva i da nikada veća kriza nije pogodila celi svet. Od zdravstvene do energetske i sukoba u Ukrajini - sa tim se suočava ceo svet, rekao je on.

- Kako kriza raste u svetu, siromašnije zemlje osećaju veći pritisak - rekao je Mali.

U Mađarskoj smo uspeli da uskladištimo 300 miliona kubnih metara gasa.

- Za dva meseca imamo dovoljno gasa - potvrdio je.

Rekao je da ukoliko bude bilo nedostatka - Mađarska će pomoći nama, i obrnuto.

- Nama su skladišta puna do vrha - rekao je.

- Pogledajte koliko se Srbija samo promenila poslednjih 10 godina. BDP će biti preko 60 milijardi evra - najavio je ministar. 

- Rastemo. Bogatiji smo. Kada pogledate broj kilometara auto-puteva, bogato - rekao je ministar Mali.

Prosečna plata

Prosečna plata 2012. godine bila je 331 evro, a danas je 623 evra, javni dug je sada na 54-55%, naveo je ministar. 

- Prošli smo teške reforme, ali smo u međuvremenu napravili neke rezerve. Raste nam BDP, raste nam zaposlenost - istakao je on.

Kako kaže, država je najveći teret krize preuzela na sebe. 

Istakao je i da kroz niske cene struje i gasa podržavamo i domaćinstva i ekonomiju.

- Ne želimo da dozvolimo zatvaranje malih preduzeća - rekao je Mali.

- Idemo sa povećanjem plata 12,5%, penzija 20% - nikada veće povećanje penzija u istoriji - istakao je.

Takođe, ministar Mali je istakao da "malo bolje stojimo nego drugi u regionu".

- Kada pogledate Francusku ili ostale zemlje EU, mi smo sigurno stabilniji i u krizu ulazimo sa boljim performansama. I dalje rastemo. Trudimo se da se kriza što manje oseti u našoj ekonomiji i domaćinstvima - izjavio je Mali.

Cena hleba

Potvrdio je da cena hleba neće skakati.

- To je za naš važno i neće biti promena. Kada pogledate set mera države, mi i dalje kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica. Sem mleka, s obzirom na nestašice, pa smo pustili da to bude tržišna cena. I dalje kontrolišemo cene goriva. Kada pogledate cene gasa struje, i dalje su mnogostruko manje nego u drugim zemljama... Opet država preuzima teret krize na sebe. Nismo zaustavili nijedan veliki inftrastrukutrni projekat... Nije ovo izazvala inflacija u zemlji, već je to došlo spolja - kazao je Mali.

Izjavio je da imamo rezrve i da se svaki dan borimo da izdržimo pritisak.

- EU se suočava sa nikada većom krizom što se oslikava i na vrednost evra. Zemlje ulaze u recesiju. Imate rekordnu vrednost dolara što podrazumeva da Amerika može da kupuje imovinu raznih zemalja i preduzeća, a Evropa nikada slabija. Ovo nikada nije bilo u istoriji Evrope - rekao je Mali.

Energetska kriza ‘ubija’ evropsku ekonomiju

Izjavio je da energetska kriza ‘ubija’ evropsku ekonomiju.

- Amerika sada može da pokupuje sve zbog valute... Evropa slabi, oni se slabije i snalaze s obzirom na sporiju reakciju Evropske banke. Ako podižete kamatne stope, polako ‘hladite ekonomiju’. Ali to utiče na rast, što podstiče recesiju. Ne igramo se sa deviznim kursom. Od 2008-2012, imali ste kurs koji je išao od 83, do 120 dinara. Danas je drugačija priča... Želimo da održimo devizni kurs, to je važno za nas... Da je jednostavno, nije. Situacija je kompleksna, ali borimo i mislim da smo boljoj situaciji od drugih u regionu - naveo je Mali.

Govoreći o nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" rekao je da svi građani koji kupuju proizovde sada dobijaju račun sa QR kodom. Potvrdio je da će se nagradna igra nastaviti, ali da će biti drugačija. Biće posebna aplikacija i koristiće se QR kod na računu. Mali je najavio da će o svemu tome uskoro biti više informacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija