• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mfa.rs

05.10.2022

13:06

Selaković: Istorijska poseta ministra spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije

mfa.rs

Politika

Selaković: Istorijska poseta ministra spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, princom Fejsalom bin Ferhanom Al Saudom

Selaković je, u obraćanju novinarima posle sastanka, istakao da ovaj susret ima istorijski karakter, budući da je reč o prvoj bilateralnoj poseti ministra spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Srbiji, i podsetivši da sledeće godine dve zemlje obeležavaju deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Srbija, prema njegovim rečima, vidi Kraljevinu Saudijsku Arabiju kao važnu i prijateljsku zemlju sa kojom želimo da unapređujemo i osnažujemo bilateralne odnose.

Foto: mfa.rs

Ministar Selaković istakao je da je ponosan činjenicom da su danas potvrđeni prijateljski odnosi dve zemlje i zajednička spremnost da kroz aktivno jačanje političkog dijaloga pružimo doprinos daljoj saradnji, uspostavljajući praksu češćih susreta na visokom i najvišem nivou.

- Siguran sam da nakon današnjih sastanaka Republiku Srbiju i Kraljevinu Saudijsku Arabiju čeka period intenzivnije i razvijenije saradnje - poručio je Selaković.

Šef srpske diplomatije je dodao da je u razgovoru preneo zainteresovanost Srbije za produbljivanje saradnje dva ministarstva spoljnih poslova, kroz trajnu komunikaciju koja u jednom trenutku može da preraste u političke konsultacije.

- U veoma otvorenom i konstruktivnom razgovoru razmotrili smo konkretne mogućnosti za uspostavljanje efikasnije saradnje, naročito kada je u pitanju oblast ekonomske saradnje. Nadamo se da će bilateralna ekonomska saradnja početi da dobija na intenzitetu, naročito posle dogovora koje smo danas postigli. Zainteresovani smo za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma, informacionih tehnologija, energetike - kazao je Selaković.

Foto: mfa.rs

Kraljevina Saudijska Arabija, kako je rekao, beleži neverovatan progres u svakoj oblasti svog razvoja, i kao takva je poželjan prijatelj, partner i saradnik za svaku suverenu državu.

- Potvrdili smo jasnu i nedvosmislenu podršku svim mirovnim naporima za rešavanje problema između Rusije i Ukrajine, jer ovakva vrsta nemilih i teških događaja ostavlja posledice po čitavo čovečanstvo - kazao je Selaković.

Izrazivši zadovoljstvo time što sagovornika danas sreće treći put u poslednjih 11 meseci, Selaković je istakao da takvu dinamiku susreta treba očuvati i unaprediti.

Foto: mfa.rs

Princ Fejsal bin Ferhan Al Saud je, izrazivši zadovoljstvo zbog posete Beogradu, rekao da ceni odluku Srbije da podrži kandidaturu Kraljevine Saudijske Arabije za domaćina izložbe EKSPO2030.

- Razgovarali smo o svemu što ima za cilj da unapredi naše odnose na svim poljima između dva prijateljska naroda i zemlje. Video sam kod predsednika Srbije i mog kolege ministra spoljnih poslova da postoji veliko opredeljenje da se odnosi unaprede, a takvo jako opredeljenje postoji i sa naše strane - naveo je Princ Fejsal bin Ferhan Al Saud.

Prema njegovim rečima, potrebno je raditi na razmenjivanju poseta na najvišim nivoima i održavati redovan kontakt kako bi se definisale prilike za unapređenje saradnje na svim poljima.

Princ Fejsal bin Ferhan Al Saud poručio je da se raduje budućoj saradnji sa Srbijom, i konstatovao je da je trgovinska razmena dve zemlje znatno povećana u prošloj godini, te da je potrebno zajednički raditi na inicijativama, projektima i investicijama.

- I kriza između Ukrajine i Rusije bila je tema našeg razgovora. Mi podržavamo sve napore koji idu u pravcu rešavanja ove krize mirnim putem, kako bi se umanjile sve negativne posledice po ekonomiju u svetu - kazao je šef diplomatije Kraljevine Saudijske Arabije.

Dvojica ministara potpisali su danas Memorandum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Instituta za diplomatske studije princ Saud Al Fejsal Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija