• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.10.2022

12:15

ODRŽAN TRILATERALNI MINISTARSKI SASTANAK SRBIJE, AUSTRIJE I MAĐARSKE! Mali: Naše zemlje će potpisati Sporazum o zajedničkom delovanju tri zemlje

printscreen instagram

Politika

ODRŽAN TRILATERALNI MINISTARSKI SASTANAK SRBIJE, AUSTRIJE I MAĐARSKE! Mali: Naše zemlje će potpisati Sporazum o zajedničkom delovanju tri zemlje

Podeli vest

Trilateralni ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarske na temu efikasnog upravljanja procesima migracija održan je danas u Beogradu, u Palati Srbija

- Danas sam u Palati "Srbija" predsedavao trilateralnim sastankom na temu efikasnog upravljanja procesima migracija. Sa kolegama iz Mađarske i Austrije smo se složili da je veoma važno da naše tri zemlje, koje su na migrantskoj ruti, tesno sarađuju. Srbija, Austrija i Mađarska će za oko dve nedelje potpisati Sporazum o zajedničkom delovanju tri zemlje i ubrzanom rešavanju svih izazova u vezi sa migracijom. Ideja je da formiramo zajednički tim na tehničkom nivou koji će usaglasiti tekst Sporazuma koji želimo da potpišemo.

Takođe, kao što je i najavljeno, Srbija će u najvećoj meri, usklađivati vizni režim sa Evropskom unijom do kraja godine. Veoma je važna naša intenzivna saradnja po pitanju migracija, ali i konkretni potezi zemalja koje se bore sa tim problemom - napisao je Siniša Mali.

Sastanku predsedava ministar finansija Siniša Mali, a osim njega u delegaciji Srbije su ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Sa druge strane, delegacije Austrije i Mađarske predvode savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg i ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Nakon sastanka biće održana konferencija za medije.

Trilateralni sastanak na ministarskom nivou usledio je nakon samita Srbije, Mađarske i Austrije 3. oktobra u Budimpešti, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

Vučić je tom prilikom najavio da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU i poručio da Srbija neće moći da se koristi kao ulazna zemlja za ilegalne migracije.

Takođe, Vučić je rekao da je dogovoreno, pre svega sa Mađarskom, ali i sa Austrijom, da jedni drugima pomažemo kada je u pitanju čuvanju naših granica od nekontrolisanog upada ilegalnih migranata.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija