• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2022

08:26

VUČIĆ NA VREME SPREČIO KATASTROFU Lažni ekolozi kidisali da se ugase rudnici, a Nemačka se vraća iskopavanju uglja!

Tanjug/Vladimir Sporčić

Politika

VUČIĆ NA VREME SPREČIO KATASTROFU Lažni ekolozi kidisali da se ugase rudnici, a Nemačka se vraća iskopavanju uglja!

Podeli vest

Nemačka se vraća iskopavanju uglja, uprkos stalnim protestima aktivista zelene agende

Već mesecima žestoki aktivisti za zaštitu životne sredine kampuju na poljima, a neki čak žive u kućicama na drveću u malom poljoprivrednom selu u zapadnoj Nemačkoj, nadajući se da će im se istomišljenici iz ostatka zemlje pridružiti i pomoći da se zaustavi širenje obližnjeg otvorenog rudnika koji je pretio da proguta selo i njegove farme, piše The New York Times. 

Masovni protesti pre samo dve godine naveli su nemačku vladu da interveniše i spase staru šumu od širenja rudnika. A Zelena stranka je zabeležila najbolje rezultate na prošlogodišnjim izborima.

"Ako bi 50.000 ljudi izašlo na ulice, političari bi morali nešto da preduzmu", rekao je Ekard Heukamp (​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​58), poslednji preostali farmer u Liceratu.

Ali očekivano povećanje broja demonstranata nikada se nije dogodilo. Vlada je prošle nedelje zapečatila Liceratovu sudbinu objavom da je RVE, najveća nemačka energetska kompanija, potreban ugalj koji se nalazi ispod sela da bi nadoknadila manjak gasa koji je prestao da dolazi iz Rusije.

Rat u Ukrajini i pretnja da zimi neće biti jeftinog ruskog goriva ohladili su nemački entuzijazam za zeleniju politiku, bar za sada. U zemlji koja je obećala da će u potpunosti okončati svoju zavisnost od uglja do 2030. godine, to je bilo naglo povlačenje - a za neke i veoma teško!

"Putinov agresivni rat nas primorava da privremeno koristimo više lignita kako bismo uštedeli gas u proizvodnji električne energije“, rekao je Robert Habek, nemački ministar ekonomije i bivši lider Zelene partije, misleći na ugalj lošeg kvaliteta koji se nalazi ispod sela. "Ovo je bolno, ali neophodno zbog nestašice gasa."

Nemačka je polovinu potrebnog gasa uvozila iz Rusije, koji joj je glavni izvor goriva za grejanje. Nakon što je ruska invazija na Ukrajinu pokrenula lančanu reakciju evropskih sankcija i ruskih kontramera, taj tok je prekinut. Od početka rata, nemačka vlada je znala da će biti teško obezbediti gorivo da prebrodi nadolazeću zimu.

Ministar Habek je u junu najavio ponovno otvaranje nekih rudnika uglja - gorku pilulu koju treba progutati nakon uspeha Zelenih, samo nekoliko meseci ranije, u primoravanju nove vlade da ubrza postepeno ukidanje uglja za osam godina. Kada je suša ovog leta pogoršala energetsku situaciju usporavanjem transporta uglja na rekama, vlada je dala prednost teretnim vozovima koji prevoze ugalj i druga goriva u odnosu na putničke vozove.

Pala podrška "zelenim politikama"

Anketa sprovedena ovog leta pokazala je da se 56 odsto Nemaca slaže sa ponovnim aktiviranjem termoelektrana na ugalj, dok je samo 36 odsto protiv. Ovo je značajan pad u poređenju sa 73 odsto stanovništva koje je u anketi iz 2019. podržalo da se ukine upotreba uglja „što je pre moguće“.

Jedan od razloga što u Liceratu nema mnogo demonstranata može biti taj što mnogi smatraju da nema smisla upuštati se u bitku koja je već izgubljena!

Iako je na desetine hiljada klimatskih aktivista marširalo po gradovima širom Nemačke krajem septembra, oni su uglavnom svoje zahteve usmerili na pitanja poput klimatske pravde za zemlje u razvoju i pristupačnog javnog prevoza – umesto da okončaju upotrebu uglja u Nemačkoj.

Od početka krize u Nemačkoj, udeo energije proizvedene ugljem porastao je za skoro pet odsto. Ugalj trenutno čini skoro trećinu ukupne električne energije proizvedene u Nemačkoj!

Veliki deo tog uglja dolazi iz rudnika Garcvajler u blizini Licerata, koji je u vlasništvu RVE-a i gde neke od najvećih svetskih rudarskih mašina stalno rade u ogromnoj jami širokoj skoro 20 kilometara.

Vučić: Srbija se neće odricati uglja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravao je na nadolazeću energtsku krizu i na vreme povukao pametne poteze za našu zemlju, rekavši da se Srbija neće odricati uglja. 

"Rudarstvo je privredna grana u Srbiji koja će tek da raste, a ne da bude ugašeno kako bi to mnogi spolja želeli. Važna je energetska bezbednost i Srbija neće da prati svetske modne trendove u toj oblasti. Pratićemo potrebe Srbije“ - rekao je Vučić 6. avgusta u Predsedništvu Srbije u Beogradu na prijemu povo dom Dana rudara.

Gde su sada svi lažni ekolozi koji su kidisali na predsednika Srbije i govorili da rudnike treba ugasiti, čime bi se uništila naša država?!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Caca

pre 1 godinu

Svi cemo da se vratimo na ugalj,pa cak i kvazi ekolozi.

Iva

pre 1 godinu

Vucicu svaka cast,odgovorno pristupuo problemu i izdrzao sve njihove ispade na ulici i medijima.

Ljubiša

pre 1 godinu

Ma ni baba Vanga mu nije ravna. Pravi prorok.

Boka

pre 1 godinu

Vučić je uvek razmišljao unapred i to je uvek i sprečavalo da dođe do problema.Sve sto radi ,radi za dobrobit svoje zemlje i svog naroda.

Una

pre 1 godinu

Sva sreca pa je Vucic 10 koraka ispred svih,i brine o nasoj drzavi.

Aca

pre 1 godinu

Srbija ima dobru vlast koja brine o državi i svom narodu.

Zorica

pre 1 godinu

Zelena politika nema budućnost, jer je nemoguće obezbediti energetsku sigurnost bez iskopavanja uglja.

stefan

pre 1 godinu

Lazni ekolozi su pokazali kakvi su licemeri i jedino do cega im je stalo je borba za licni interes

Bojan

pre 1 godinu

Zeleni nemaju program, besmislene su njihove price.

Patak

pre 1 godinu

Sve se svodilo na interes i kada je rec o protestima,a tim laznim ekolozima stalo je do ekologije kao do lanjskog snega

Drina

pre 1 godinu

Naravno da Srbija neće zatvarati rudnike ni termoelektrane. Ako bi to uradila onda bi pola Srbije ostavili bez električne energije.

Radenko

pre 1 godinu

Vučić je jedini predsednik Srbije koji se svom snagom i velikom energijom bori za Srbiju i svoje građane.

Pavlovic

pre 1 godinu

Vodili se licnim interesima i imali su lazni ekolozi u Srbiji ogromnu podrsku stranaca.Jasno kao dan

Glasinac

pre 1 godinu

Gde su sada ti vajni ekolozi i da nam objasni čime bi se zimus građani grejali da smo zatvorili rudnike i termoelektrane.

Anja

pre 1 godinu

Predsednik je doneo najbolju moguću odluku za Srbiju.

Sasa

pre 1 godinu

Zahvaljujući odličnoj politici Vučića Srbija spremno dočekuje predstojeću zimu.

Davor

pre 1 godinu

Sreca pa imamo Vucica za predsednika, inace bi neki slabiji popustio pred Zapadom i unistio nam rudarstvo kao privrednu granu.

Zeljko

pre 1 godinu

Da smo slušali lažne ekologe, ostali bismo bez uglja u vremenu svetske energetske krize.

Olja

pre 1 godinu

Lažni ekolozi u Srbiji su radili samo za svoj lični interes.

Dada

pre 1 godinu

Mozda se i neki zahtev zelenih delimicno i mogao uzeti u razmatranje, ali zbog desavanja u Ukrajini Srbiji je rudarstvo preko potrebno.

Filip

pre 1 godinu

Preko lažnih ekologa zapadni moćnici pokušavaju da nastete Srbiji i nametnu nam svoje interese.

Milja R

pre 1 godinu

Ovo je najbolji dokaz da je našoj opoziciji samo važno da se nekako dočepaju vlasti, a sve ostalo im je u drugom planu.

Vuki

pre 1 godinu

Dakle, zelena politika samo dok su nam želuci puni a kuće tople...

Anica

pre 1 godinu

Vidimo da se i Nemacka vraca uglju, kopovima, to je jednostavno danas moranje.

Rade

pre 1 godinu

U vremenu velike energetske krize, sa kojom se suočava savremeni svet, ugalj nam je preko potreban za obezbeđenje energetske stabilnosti.

Branko N

pre 1 godinu

Znaju građani kome najviše veruju i kome daju svoju podršku.

Oki

pre 1 godinu

Srbija treba samostalno da donosi odluke baš kao što predsednik radi jer je interes gradjana najvažniji.

Miša

pre 1 godinu

Lažni ekolozi sve što rade rade za račun svojih stranih mentora a na štetu srpskog naroda.

Ljiljana

pre 1 godinu

Predsednikove odluke su uvek najbolje za Srbiju .

Zoran

pre 1 godinu

Da smo poslušali lažne ekologe i odrekli se proizvodnje uglja, danas bismo bili u ozbiljnom problemu.

Olja

pre 1 godinu

Naše rudno bogatstvo trebamo da koristimo i da budemo energetski obezbedjeni. Predsednik je bio u pravu i doneo ispravnu odluku.

Nena

pre 1 godinu

Lažni ekolozi su tu samo da unesu nemir medju ljudima i da govore loše o Vučiću a Vučić je tu da brine i narodu !

emi

pre 1 godinu

To je zbog toga što predsednik radi u korist svoje zemlje, EU radi kako im kažu ameri.

Nedamada

pre 1 godinu

Da je predsednik poslušao kvazi stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine,naš narod ne bi imao kako da se ugreje

Nena

pre 1 godinu

Vučić brine o narodu a lažni ekolozi o sebi i svom džepu.Naravno da ćemo se ponašati u skladu sa realnim stanjem i da će rudnici raditi !

Nena

pre 1 godinu

Samo napred predsedniče , vi ste mnoog koraka ispred svih,lažni ekolozi rade samo za svoj džep.

Aleksandar

pre 1 godinu

Ovo nije prvi put da se neko lazno predstavlja I proziva naseg predsednika. Ovoga puta su to ekolozi. Gledaju na sve nacine da unize sve ono za cega se Vucic srdacno bori,ali nece im uspeti.

Nena

pre 1 godinu

Pitala bih sada lažne ekologe kako bi se oni snašli u ovoj krizi!?Jel bismo se grejali od lišća!?

Vladica

pre 1 godinu

Bravo za naseg predsednika sto je sprecio katastrofa I prozreo lazne ekologe.

Pera

pre 1 godinu

Srbija zahvaljujući Vučiću je obezbeđena što se tiče svih energenata, a ugalj je prirodno bogatstvo koje posedujemo i kojeg se nećemo odreći.

Anjica2467

pre 1 godinu

Vucic za razliku od laznih ekologa razmislja svojom glavom i gleda napred

Milan

pre 1 godinu

Lažnih ekologa svuda ima dok ne dođe kriza, tad ih nema nigde.

Vucko

pre 1 godinu

Sreca za Srbiju pa ima odgovornog lidera inace bi ga ugasila odavno

Marko

pre 1 godinu

Vucic po ko zna koji puta vuce izuzetno odgovorne poteze za nasu zemlju

Zare

pre 1 godinu

Vucic je na vreme razmisljao glavom za razliku od pojedinih drzava EU

Stjepan

pre 1 godinu

Da se lazni ekolozi pitaju Srbija bi odavno bila na rubu propast

Jelena

pre 1 godinu

U kriznim vremenima moramo naći način da zaštitimo svoj narod i obezbedimo sve što je potrebno za normalan život. Predsednik Vučić misli na sve.

Saša

pre 1 godinu

Srbija je zemlja bogata prirodnim resursima, siguran sam da se to može iskoristiti na pravi način.

Maja

pre 1 godinu

Predsednik Vučić radi sve kako bi svom narodu obezbedio bolju i sigurniju budućnost.

Maja

pre 1 godinu

Podrška za predsednika Vučića koji se neumorno bori za svoju državu.

Jovana

pre 1 godinu

Predsednik Srbije upozoravao je na nadolazeću energtsku krizu i na vreme povukao pametne poteze za našu zemlju, rekavši da se Srbija neće odricati uglja.

Hana

pre 1 godinu

Rudarstvo je privredna grana u Srbiji koja će tek da raste, a ne da bude ugašeno kako bi to mnogi spolja želeli.

Lana

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je bio u pravu za sve dok su lažni ekolozi svojim ustancima i protestima pokusavali da unište državu.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija