• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.10.2022

15:59

Nebojša Bakarec: Rasprava o Zakonu o ministarstvima - jad i beda opozicije!

privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Rasprava o Zakonu o ministarstvima - jad i beda opozicije!

Podeli vest

Višednevna rasprava o Zakonu o ministarstvima je pokazala sav jad i bedu opozicije! Pokazala je nemoć, jalovost, kontradiktornost, i šizofrenost opozicije. Opozicija je bezumno kritikovala broj ministarstava, osporavala je postojanje pojedinih ministarstava, i tražila uvođenje novih.

Opozicija je obmanjivala javnost da SNS kasni sa formiranjem vlade i da ne možemo da se dogovorimo sa partnerima. Krajnji rok za formiranje vlade je 2. novembar. Dakle, nema kašnjenja! Svi budući partneri, činioci vlade, odavno potvrđuju da je sve dogovoreno, bez ikakvih problema. Deset godina SNS i partneri su simbol  čeličnog jedinstva i sloge! Opozicija je podeljena, nesložna. Prvo je podeljena na levi i desni sektor u Skupštini Srbije. Levi sektor broji 55 poslanika. Desni sektor broji 34 poslanika. U levi sektor ubrajam i poslanike Narodne stranke, koji nastupaju isto kao i ostatak levog sektora, na čijim listama su izabrani, i pored težnje da se prikažu kao desnica. Opoziciju čini 89 od 250 poslanika. Tih 89 poslanika opozicije je raspoređeno  u čak 17 činilaca ili stranaka (SSP, PSG, Preokret, Sloga, ZZS, Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, Za moj grad, Koalicija Albanaca doline, DSHV, Zajedno za Vojvodinu, SDA Sandžaka, NS, DSS, POKS, Zavetnici, Dveri). Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije ima 5,5 poslanika. Skupštinska opozicija je osvojila 32,8% glasova. Prosečno svaka od 17 stranaka opozicije je „teška“, ima rejting, manji od 2% - tačno 1,9%. Opozicija je razbila samu sebe u 9 poslaničkih klubova. Da se ovih 17 opozicionih stranaka, usudi da samostalno izađe na izbore, cenzus od 3 odsto bi prešle samo dve stranke – SSP i Zavetnici. Čak 15 stranaka opozicije koje su sada u Skupštini, ne bi osvojilo mandate.

 

Foto: printscreen

Rasprava je ogolila tužnu istinu o opociji. U nekoj fantazmagoričnoj varijanti, kada bi vlast poklonili slaboj i nesložnoj opoziciji, levom i desnom sektoru, mi ne bi imali ni jedno ministarstvo. Sva ministarstva koja hoće levi sektor, desni sektor neće, i obrnuto. Ne bi imali ni Vladu, jer opozicija ne bi mogla da se saglasi ni u jednom kadrovskom rešenju. Levi sektor bi da proda Kosovo, uz uslov da sadimo jagode sa Albancima, sadnicama Viole fon Kramon. Levi sektor želi da uvede sankcije Rusiji i da uđemo u NATO. Desni sektor bi da Srbija ratuje na Kosovu, ali da njihova deca ne idu u rat, već tuđa, i donose jalove deklaracije i peticije, koje štancuju već 20 godina. Desni sektor podržava rat protiv Ukrajine. Levi sektor zastupa interese NATO zapada i ima gazde u Briselu. Pored gazda u Briselu levi sektor je pokazao da ima gazdu i u Srbiji. To je koljač, ubica i diler Veljko Belivuk. Levi sektor je političko krilo klana Belivuk. Ubica Belivuk ima poslaničku grupu levi sektor, koja broji 55 poslanika! Desni sektor zastupa interese „Восточне Родине“ i ima gazde u Moskvi. A ko zastupa interese Srbije? Interese Srbije najbolje zastupaju jedino Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka.  Patriotizam nije zastupanje interesa Brisela. Patriotizam nije zastupanje interesa Moskve. U Srbiji patriotizam znači biti na strani Srbije, raditi u interesu Srbije, i jedino Srbije!

Cela opozicija je iznosila detinjaste i zapanjujuće neistine da je predloženi broj ministarstva (25) najveći u istoriji Srbije. Ukazaću na brojnost vlada u višestranačju, od 1990. godine. Na primer, vlada Nikole Šainovića je brojala 26 članova. Prva vlada Mirka Marjanovića je imala 31 člana. Druga vlada Mirka Marjanovića je brojala 36 članova. Prelazna DOS vlada je brojala 36 članova. Vlada Zorana Đinđića je brojala 24 člana. Vlada Zorana Živkovića je brojala 25 članova. Druga vlada Vojislava Koštunice je brojala 25 članova. Vlada žute hunte Mirka Cvetkovića je imala 27 članova, pa je posebno degutantno da oni koji su bili u toj vladi, sada lažu da je 25 veće od 27. A cela opozicija laže sledeće i kaže: 25 je veće od 26 (Šainović), 25 je veće od 31(Marjanović), 25 je veće od 36(Marjanović 2, DOS), 25 je veće od 25(Živković, Koštunica 2), i 25 je veće od 27 (Cvetković). Kao što vidite broj sada predloženih ministarstava uopšte nije najveći broj. Od tog broja veći ili isti je bio broj članova 7 vlada u višestranačju Srbije!

Ukazaću i na nelogičnost toga što opozicija kritikuje predloženi broj ministarstava, a da potom, amandmanima, predlaže još veći broj ministarstava!?! Opozicija je predložila 13 novih ministarstava.

Opozicija je predlagala da postoje određena nova ministarstva, koja nisu predložena, i to ministarstvo za KiM (DSS, Dveri, Zavetnici, DS), ministarstvo za ruralni razvoj (Ujedinjeni), ministarstvo regionalnog razvoja (Ujedinjeni); ministarstvo za dijasporu (DSS, Zavetnici), ministarstvo za društvenu solidarnost (NDBG Zeleno levi), ministarstvo za ekonomsku demokratiju (NDBG Zeleno levi), ministarstvo za domaći ekonomski razvoj, nacionalnu privredu itd. (Dveri), ministarstvo za hranu (Dveri), ministarstvo prirodnih resursa (Dveri), ministarstvo bioetičkih pitanja (Dveri), ministarstvo tradicije i vera (Dveri), ministarstvo omladine (Ujedinjeni), ministarstvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom državnom nivou (DS- Srđan Milivojević).

DS je podnela i kontradiktorne, šizofrene predloge. Tatjana Manojlović je u ime DS, podnela predlog da vlada ima 26 ministarstava, tako što će predloženom broju ministarstva da se doda i ministarstvo za KiM. Kontra tom predlogu, poslanik DS Srđan Milivojević je takođe u ime DS, predložio da postoji samo 20 ministarstva, što je u suprotnosti sa prethodnim predlogom DS, i Tatjane Manojlović. Takođe ovim predlogom Milivojevića i DS, se predlaže da ne postoji ministarstvo za KiM, a DS istovremeno predlaže da postoji ministarstvo za KiM, kroz predlog Tatjane Manojlović. Šizofreno, nema šta.

Opozicija je predložila, što usmeno, što u pisanoj formi, da se ukinu određena ministarstva. Dveri i DSS su rekli da hoće da ukinu ministarstvo društveni dijalog, ministarstvo za evropske integracije, ministarstvo za brigu o selu, i ministarstvo za javna ulaganja. DS, Tatjana Manojlović, i Srđan Milivojević su predložili istovremeno(!?!) da postoji 26 ministarstava, i samo 20 ministarstava. Shodno tome DS i Milivojević su predložili da se ukine ministarstvo rudarstva i energetike, ministarstvo za demografiju, ministarstvo za brigu o selu, i ministarstvo za javna ulaganja. Zeleno levi su predložili da se ukine ministrastvo za boračka i socijalna pitanja, ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ministarstvo za brigu o selu i ministarstvo za javna ulaganja. Ujedinjeni i Janko Veselinović bi ukinuli ministarstvo za društveni dijalog, ministarstvo za brigu o selu, i ministarstvo za javna ulaganja. Kad se sve sabere i oduzme, opozicija predlaže da se ukine 8 ministarstava (ministarstvo za društveni dijalog, ministarstvo za evropske integracije, ministarstvo za brigu o selu, ministarstvo za javna ulaganja, ministarstvo rudarstva i energetike, ministarstvo za demografiju, ministrastvo za boračka i socijalna pitanja, ministarstvo za brigu o porodici i demografiju).

Kada se sve sabere i oduzme, nemoćna i nesložna opozicija je, ukupno predložila da se od 25 predloženih ministarstava ukinu njih 8. Dakle, 17 predloženih ministarstava nije sporno opoziciji. Opozicija je predložila ukupno 13 novih ministarstava. Kada se to sabere sa 17 ministarstava koja im nisu sporna, to znači da bi sadašnja opozicija predložila svoju vladu od čak 30 ministarstava. Vidite i sami šizofrenost ove činjenice. Opozicija kritikuje i napada predlog SNS i vladajuće većine, da postoji 25 ministarstava, a sama bi predložila njih 30 – kada se saberu predlozi iz amandmana, svih opozicionih stranaka. Ludo i bezumno, pogotovo što su mnogi predlozi opozicije, suludi, štetni, nelogični i pravno nemogući. Toliko o destruktivnom.

Foto: printscreen

 

Sada ću ukazati na konstruktivne i pozitivne stvari. Uskoro će biti izabrana četvrta Vlada Srbije, čiji temelj čini SNS. Glavni oslonac ovim vladama i narodu je bio predsednik Aleksandar Vučić. Srbija je doživela potpunu transformaciju zahvaljujući predsedniku Vučiću i SNS-u. Vučić je stabilizovao državu, obnovio najvažnije državne institucije, uspostavio strateško partnerstvo sa Kinom i Rusijom, nastavio strateško partnerstvo sa EU i SAD. Izborio se za dostojanstvo „malog“ čoveka. Srbija ima snažne i stabilne institucije i javne finasije, nezavisno pravosuđe, visoku zaposlenost, rast plata i penzija. U poslednje dve godine Srbija je najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Nezaposlenost je pala sa 25,9% 2012. na ispod 10%. Prosečna plata je 2012. bila 331 evro, a početkom 2023. će biti 720 evra. Minimalna zarada je podignuta sa 15.747 din. na 40.000 din. Otvoreno je ili je postavljen kamen temeljac za više od 250 fabrika. Do 2025. biće uloženo 14 milijardi evra u projekte iz saobraćajne infrastrukture, nove bolnice i škole, za energetiku, za mlade, za pronatalnu politiku. To će raditi nova Vlada, i sva ministarstva. Obrazovaće se 4 nova ministarstva: 1. nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, 2. turizma i omladine, 3. informisanja i telekomunikacija i 4. za javna ulaganja. Biće osnovana posebna kancelarija, što niko iz opozicije ne pominje, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Povećan broj ministarstva je odgovor na tešku krizu-krizni menadžment.

Biće to i dalje Vlada kontinuiteta i stabilnosti. Osnovni strateški prioriteti su slični. Imamo reformski menadžment već 10 godina. Ono što je sada strateški novo, su odgovori na izazove krize. Već 8 meseci mi imamo drugačije poređane prioritete – i dalje imamo reformski menadžment, ali i rešavanje kriznih problema iz energetike, ekonomije i spoljne politike. Nova Vlada će biti Vlada kriznog i reformskog menadžmenta. Ova ministarstva su odgovor na krizu. Rat u Ukrajini i ekonomske posledice uslovljavaju prioritete novog kabineta, jer dotiču gotovo sve aspekte politike i života - evropske integracije, spoljnu politiku, ekonomiju i energetiku. Kosovo i Metohija su za buduću Vladu ključni unutrašnji izazov - to je vrhunski nacionalni interes.

Foto: printscreen

 

Predsednik Vučić je otac jedne nove, bolje Srbije koju je sa nama izgradio za ovih 10 godina. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Od Vučića treba učiti kako se živi Država, kako se ostaje uspravan, kako se čuva obraz i dostojanstvo nacije. On je Državnik koji je od Srbije napravio zemlju u kojoj je zadovoljstvo živeti, u kojoj ima mesta za sve, i iz koje se neće odlaziti nego će se u nju vraćati. Vučić zna i ume da od Srbije napravi državu po meri svih građana, da pomiri različitosti, da naša kultura, tradicija i multietničnost, budu naša prednost, a ne kamen spoticanja. Osnovni cilj Državnika Vučića i SNS je da Srbija u ovim teškim i neizvesnim vremenima sačuva mir, stabilnost i ekonomski rast. Mir znači da Srbija ne vodi tuđe ratove. Stabilnost znači da nam nisu potrebne svađe i potresi u zemlji u vreme dok na istoku Evrope bukti rat, a planetu trese opšta kriza. Naši magacini su puni i imamo dovoljno energenata da izdržimo veliku krizu. Naše javne finansije su stabilne, zato što smo štedeli i bili dobri domaćini. Zato je danas Srbija stabilnija od mnogih bogatijih evropskih zemlja. Ekonomski rast znači da ćemo da sačuvamo radna mesta, da će plate i penzije nastaviti da rastu i da će standard građana biti viši. Samo mir nama obezbeđuje ekonomski rast.

Kada govorimo o ratu u Ukrajini i problemu na KiM, svedoci smo neviđenih pritisaka i pretnji Srbiji, da kažnjava druge države, da se odrekne dela svoje teritorije, "da se opredeli", "da zauzme stranu", "da bude na pravoj strani istorije"! Srbija se opredelila i zauzela svoju stranu - ZA SRBIJU! Srbija je na strani Srbije! Srbija neće nikoga da kažnjava, osetila je nepravdu kazni na svojoj koži! Srbija je uvek na pravoj strani istorije - Dok je bila 500 godina pod ropstvom Osmanlija, u Balkanskim ratovima, u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu, 1999. godine i danas! Srbija je uvek bila antifašistička. Uvek na pravoj strani istorije! Živela Srbija!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija