• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.11.2022

16:00

USPELI SMO DA SE ODBRANIMO, ALI BORBA SE NASTAVLJA! Dačić za Informer o fijasku Prištine u Savetu Evrope!

mfa.gov.rs

Politika

USPELI SMO DA SE ODBRANIMO, ALI BORBA SE NASTAVLJA! Dačić za Informer o fijasku Prištine u Savetu Evrope!

Podeli vest

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio je za Informer da je plan Aljbina Kurtija o prijemu lažne države Kosovo u Savet Evrope propao...

- Tačno je, uspeli smo da se odbranimo, za sada! Ali, borba se nastavlja, sada će umesto Irske Savetom Evrope predsedavati Island, pa moramo da se usmerimo na njih - rekao je Dačić za Informer.


On je za Tanjug rekao da je održana sednica Biroa u cilju pripreme sednice Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu i da na njoj nije pokretano pitanje zahteva takozvanog Kosova za članstvo u toj organizaciji.

- Uspeli smo u svojim namerama da to ne bude sutra na dnevnom redu. Sutra ujutru od 9.30 sati je sednica Komiteta ministara i već prilikom usvajanja dnevnog reda ćemo znati da li će ostati onako kako je danas.

Irci su nam obećaali da to pitanje neće biti pokrenuto na sednici i zaista se to desilo. To naravno ne znači da neko možda sutra neće pokrenuti to pitanje na samoj sednici, ali je mala verovatnoća da se to desi bez neke ozbiljnije pripreme - rekao je Dačić.

On je preneo da je u prethodnim danima imao intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Republike Irske.

- Pre sat vremena razgovarao sam sa irskom ambasadorkom koja me je obavestila i prenela mi informaciju od irskog ministra spoljnih poslova da Republika Irska kao predsedavajuća i pored najava da se to može desiti, neće pokretati i otvarati pitanje početka procedure za prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope - rekao je ministar.

On je istakao i da Srbija mora najozbiljnije da nastavi borbu za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

- Pre svega kroz ukazivanje na to da je ovo jedan presedan i nesvakidašnji slučaj, bez obzira što možda postoji i adekvatna većina koja je priznala jednostranu nezavisnost Kosova. Ovo bi bilo prvi put da se neko prima u članstvo SE, a da nije verifikovao svoj status nezavisne države kroz UN - rekao je Dačić.

On je dodao, da bi, sa druge strane to moglo da predstavlja poziv za sve separatiste širom Evrope da pošalju slične zahteve u Strazbur.

Podsetimo, Biro Saveta Evrope na današnjoj sednici nije predložio da se na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara nađe i zahtev Prištine za prijem u ovu organizaciju.

Tako je praktično propao još jedan pokušaj premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija da obezbedi stolicu za lažnu državu u SE.

Takođe, za ovakvo krupno pitanje kao što je početak procedure za prijem nove članice mora da bude uključeno i ozbiljno lobiranje pred sastanak ministara čega ovoga puta, kako saznajemo, nije bilo.

Inače, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorkom Irske Izeult Ficdžerald, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Srbiju iz Atine.

Ambasadorka Izeult Ficdžerald izrazila je čestitke povodom nedavnog stupanja prvog potpredsednika i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i poželela mu puno uspeha u daljem radu.

Foto: mfa.gov.rs

Dačić je ocenio bilateralne odnose dve zemlje kao dobre, ali je rekao da ima prostora za dalje unapređenje kako saradnje, tako i političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. Šef srpske diplomatije Dačić je u tom smislu tokom razgovora uputio poziv ministru spoljnih poslova Irske Sajmonu Koveniju da poseti Srbiju u narednom periodu.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj situaciji u Savetu Evrope, jer Irska trenutno predsedava Komitetom ministara Saveta Evrope. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić iskoristio priliku da ambasadorku Irske upozna sa našim stavovima po ovom pitanju, kao i da ponovi da se Republika Srbija snažno protivi članstvu tzv. "Kosova" u međunarodnim organizacijama.

Foto: mfa.gov.rs

Irska strana je u razgovoru ponovila svoju podršku procesu evrointegracija Republike Srbije.

Sagovornici su takođe razmatrali i mogućnosti unapređenja drugih vidova saradnje, naročito jačanje ekonomske saradnje dve zemlje i spoljnotrgovinske razmene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija