• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.11.2022

11:15

ZNAMO MI SVE - i čiji su dronovi i šta im je bio zadatak - ALI PUSTITE DA SE I MI MALO PRAVIMO NAIVNI!

printscreen

Politika

ZNAMO MI SVE - i čiji su dronovi i šta im je bio zadatak - ALI PUSTITE DA SE I MI MALO PRAVIMO NAIVNI!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje združenoj vežbi Vojske Srbije "Manevri 2022"
Predsednik Vučić stigao u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", kako bi prisustvovao združenoj vežbi Vojske Srbije "Manevri 2022".

- Vojnici, oficiri, podoficiri, zdravo! - pozdravio je predsednik.

Predsednik je potom nastavio obilazak kompleksa.

Je l’ bolja treća ili četvrta brigada? Pošto su nam to najbolje – upitao je predsednik, na šta je dobio odgovor da su obe dobre.

Vučić je dodao da su te brigade srž Vojske Srbije.

To je ono što nam drži i čuva vojsku. Na jugu, jugoistoku i jugozapadu je najbolja vojska, vojnici sa juga čuvaju Beograd i Novi Sad – dodao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nisu prvi put tek juče primećene letelice iznad kasarni srpske armije, te da je prvo usledilo naše upozorenje, jer, kako je rekao ne možemo da dopustimo da neko špijunira naše kasarne.

Na pitanje novinara tokom izvođenja vežbe "Manevri 2022", šta čuva nebo Srbije, s obzirom na dešavanja prethodnih dana, Vučić je konstatovao da ljudi obično žive u vremenu od pre 20 ili 30 godina, a stvari su se značajno promenile.

- Srbija je mnogo snažnija, ali da ne pomislimo da smo tako jaki da možemo sa najvećom svetskom silom da izlazimo na kraj. Neuporediva je snaga Srbije danas, u odnosu na nekada, ali sa druge strane to nije pitanje snage, već, pre svega, politike. Hoćemo li moći da sačuvamo mir, a to nam je prioritetni zadatak i dajemo sve od sebe da se tako desi - rekao je on.

 

Predsednik je istakao da nisu juče prvi put primećene letelice iznad kasarni Vojske Srbije.

- Primećene su danima ranije i onda smo ih upozorili. I tu odmah vidite združemu delatnost protiv Srbije, ne bih rekao neprijateljsku, zbog različitih konotacija kojih će biti u zemlji ili regionu, jer će s jedne strane da krenu sa sprdnjom - pa, dobro ne vide iz satelita, pa su im potrebi dronovi... Naravno da su im potrebni dronovi. Ali, krenulo je i sa druge strane, pa se pitaju sa kim se sukobljavamo... - primetio je Vučić.

Poručio je da se ne sukobljavamo ni sa kim:

- Ali, hoćete da vojska dopusti da joj neko špijunira kasarne? Da uđu u hangare, prebrojavaju koliko metaka, bombi, mina, granta imamo, u centralnoj Srbiji?.

Foto: printscreen

Rekao je i da su juče ceo dan NATO dronovi "obigravali" na Brnjaku i Jarinju.

- Vodili smo računa, oni su bili na 200, 500 metara od amdinistrativne linije, sa druge strane. NATO poštuje sve procedure, ali smo i njih videli, ali njih nemamo pravo da rušimo i obaramo po Rezoluciji 12 44 i Kumanovskom sporazumu. Ali, nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari - rekao je Vučić.

Problem je, kaže, kada neko dođe u Rašku ili Novi Pazar, dodajući da su korišćeni komercijalni dronovi, jer oni koji ih koriste misle da se za taj neće ustanoviti vlasnik, jer da nisu komercijalni ustanovili bismo na osnovu vojnih elemenata, kome pripadaju...

- Zato uvek rade preko komercijalnih dronova - dodao je Vučić i dodao da se radi na utvrđivanju činjenica i zato se ne izlazi u javnost dok se sve ne bude znalo sa sigurnošću.

- To vam je kao sa diverzijom na Sevrnom toku u Baltiku... Čini mi se da svi znaju, da ceo svet zna sve o tome, pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se pravimo malo naivni - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

Treća i Četvrta brigada su srž Vojske Srbije, poručio je danas predsednik Republike i vrhovni komandant srpske armije Aleksandar Vučić, koji na poligonu Pasuljanske livade prisustvuje združenoj vežbi "Manevri 2022".

Na poligonu pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje.

Foto: informer.rs

Takođe, predstavljeni su i naouružanje i vojna oprema domaće namenske industrije.

U razgovoru sa pripadnicima Vojske, predsednik je želeo da čuje koja je brigada bolja - treća ili četvrta, ali je dobio jedinstven odgovor da su obe najbolje.

- Treća i Četvrta brigada su srž vojske. Tu su južni deo Srbije, jedna je mahom popunjena iz Vranja, Leskovca, Jablaničkog, Pčinjskog, Topličkog okruga, a druga je Kraljevo... To je ono što nam drži i čuva vojsku - saglasio se Vučić.

Konstatovao je da su na jugu, jugoistoku i jugozapadu najbolja vojska i vojnici, tako da, kaže, ono što čuva i Beograd i Novi Sad, zapravo su vojnici sa juga, istoka i jugozapda Srbije.

Upitao je i odakle su rezervisti, koji su, kako je čuo, uglavnom iz Zaječara i okoline.

- Znači, od Toplice do Timoka... - konstatovao je predsednik i dobio uveravanja da je disciplina u armiji na visokom nivou.

Foto: Informer

Zato je rekao da će morati da se pronađe rešenje da se nagrade oni koji su se odazvali pozivu u rezervni satsav.

- Da imaju prednost pri zapošljavanju u državne organe ili neke druge prednosti, da nađemo način kako da podstaknemo one koji su se odazvali pozivu - rekao je Vučić i zahvalio rezervistima što su se odzvali pozivu i ispunjavaju dug prema otadžbini.

Cilj u vojsci je i da rezervisti, pored obanavljanja znanja, nauče i da koriste nove opreme.

- Izvanredni ste bili. Da mi je neko rekao da rezervisti mogu ovako da gađaju... - pohvalio ih je Vučić i u razgovoru sa njima interesovao se o opremi koju koriste.

- Ja sam bio vojnik, dalje od toga nisam mogao da doguram... - našalio se predsednik na svoj račun i dodao da je zadovoljan kada vidi kako su vojnici obučeni i spremni.


Upitao je da li su uniforme, i čizme u redu, kao i ostali uslovi, a dobio potvrdan odgovor.

Interesovao se i za kvalitet hrane, a komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović rekao je da je hrana i kvalitetna i ukusna, a da u vojsci najviše vole da jedu - vojnički pasulj.

I predsednik se prisetio da je bio srećan kada je dobijao vojnički pasulj, koji je veoma ukusan.

- U moje vreme kad dobijemo pasulj, mi smo bili presrećni - rekao je Vučić na komentar starešina da je vojnička hrana sada raznovrsna i ukusna.

Predsednik je prisustvovao i gađanju “korneta” – ruskog protivoklopnog sredstva koje smo kupili.

“Kornet” je gađao metu udaljenu tri i po kilometara. Uspešno dejstvuje na udaljenosti na osam kilometara.

Foto: informer.rs

Ovu vežbu izveli su profesionalci koji su imali obuku u Rusiji.

Ti od ovoga ne možeš da pobegneš. Sreća da nam je stiglo nešto “korneta” – naveo je Vučić.

Imamo mi para, ali ne da nam niko da prevezemo. Sve braća i prijatelji – rekao je presednik.

Zato razgovaramo sa našom industrijom da vidimo šta još možemo.

Nekada je Putin govorio o Džavelinu kao oklopnom vozilu. Sada sam se prvi put uverio sa pravom bojevom municijom kako “kornet” uništava. Odavde se i ne vidi sneg. Da li ste videli na početku sukoba u Ukrajini, da onaj koji je imao prednost noću, on pobeđuje. Sve ruske greške, oko centralizacije komande, sve mora da se analizira – rekao je Vučić prisutnim generalima.

Mađari mnogo ulažu i radosni smo zbog toga – rekao je Vučić.

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Foto: Tanjug

Vežba se održava u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sasa

pre 1 godinu

Zbog svih nedaca koje nas u poslednje vreme snalaze,narocito zbog ponasanja Siptara,vojska mora biti spremna.

sasa

pre 1 godinu

Nasa vojska je danas spremna i obucena,dobro opremljena i svakako spremna u svakom trenutku da zastiti svoju drzavu i narod

Mila

pre 1 godinu

Nas ponos i sigurnost nase buducnosti nasa vojska.

stefan

pre 1 godinu

Čvrsti i odlučni da ne dozvolimo nikome da ugrozi naš suverenitet

Marko

pre 1 godinu

Bravo za nase vojnike i nasu vojsku oni su nasa sigurnos i stabilnost nase buducnosti.

Patak

pre 1 godinu

Vojska treba da bude uvek u pripravnosti.I zasita imamo cime da se pohvalimo

Jana

pre 1 godinu

Bravo za nase vojnike i nasu vojsku oni su nasa sigurnos i stabilnost nase buducnosti.

vera

pre 1 godinu

Vojska je jedan od osnovnih stubova države i mora se stalno ulagati u nju.

Pavlovic

pre 1 godinu

Vojna vežba je od velike važnosti jer vojska time pokazuje,pre svega svoju spremnost.

njanja

pre 1 godinu

Zahvaljujući ulaganju našeg predsednika Vučića Vojna sila Srbije je izuzetno napredovala a time osigurala mir građana.

Nikola

pre 1 godinu

Oni su nasa sigurnost,buducnost nas i nase zemlje.

nina

pre 1 godinu

Ovako cemo obezbediti punu sigurnost, obezbedicemo našu zemlju pred izazovima.

njanja

pre 1 godinu

Združena vežba Vojske Srbije je postala već tradicija ali zahvaljujući našem predsedniku Vučiću , ponovo se ulaže u vojsku u tehnologiju vojne opreme kao i u naoružanje.-

Oto

pre 1 godinu

Јака и организована војска стабилна држава

Stole

pre 1 godinu

Војска је гарант безбедности и мира на нашим просторима

Milan

pre 1 godinu

Vojska Srbije nikada nije bila opremljenija i spremnija nego sto je danas

daca

pre 1 godinu

Ова слика је за дику и понос целе Србије

Dejana

pre 1 godinu

Srbija je ozbiljna i odgvoorna drzava koja ima istu takvu vlast na celu sa Vucicem

nina

pre 1 godinu

Vojska je stub bezbednosti i garant mira. Kakva su vremena došla, moramo ulagati upravo u našu bezbednost

Zoran

pre 1 godinu

U ovim komplikovanim i teskim vremenima po bezbednost u celom svetu, potrebna je kontrola stanja borbene gotovosti VS.

Milan

pre 1 godinu

Danas vidimo cime Srbija raspolaze, koliko je sposobna i opremljena srpska vojska

Boki

pre 1 godinu

Rezervisti Vojske Srbije isto tako imaju odgovarajuću obuku na novim borbenim sredstvima

Dejana

pre 1 godinu

Ne napadamo nikoga ali smo uvek spremni da se odbranimo

ivana

pre 1 godinu

Војска нам је сад огледало како треба да изгледа модерна, опремљена и обучена војна формација

maja

pre 1 godinu

Sadasnja vlast vodi odgovornu i pre svega srpsku politiku. Vodimo se jedino interesima nase drzave i zato je dobro da ulažemo u vojsku.

Zare

pre 1 godinu

Ova vojna vezba ce pokazati obucenost nase vojske

mima

pre 1 godinu

Jaka vojska je miran san zato svako ulaganje u nju je opravdano i treba da nam to bude ponos.

Jana

pre 1 godinu

Svaki Srbin ponosan je na postignute uspehe, vojsku, njenu modernizaciju i pripadnike.

PeterM

pre 1 godinu

Што јача војска сигурнија држава и народ

Anjica2467

pre 1 godinu

Vojska Srbije nije vise onako slaba kao sto je nekad bila a to ce se pokazati i na ovoj vojnoj vezbi

tomicgm

pre 1 godinu

Od pretopljenog oružja, demoralisanih vojnika i opšteg stanja koje je zatečeno nakon demokratskih vlasti i torture, nije bilo lako formirati armiju za ponos.

cacolima

pre 1 godinu

Sve pokazne vežbe prikazuju spremnost i taktičku snagu vojske u miru. Danasnja vežba manevri 2022 govori nam o modernizaciji opreme, njenih pripadnika i uloženih sredstava od strane države, ali i druge vidove spremnosti na svakakve izazove

Jana

pre 1 godinu

Snaga zemlje odgleda se u snazi njene vojske. Zahvaljujući brojnim ulaganjima i poboljšanju standarda zaposlenih vojnika, Srbija je pokazala visok novi opremljenosti i borbene gotovosti što pokazuje današnja vezba

Stipan

pre 1 godinu

Војска нам је стуб друштва и треба је јачати свакога дана јер само тако смо сигурни

cacolima

pre 1 godinu

Ponosna i stabilna Srbija izgrađena je deceniju već, a sa tim i vojska kakvu danas imamo.

Milovan

pre 1 godinu

Види се да нам је војска Србије затегнута и спремна за све изазове

Marko

pre 1 godinu

Potvrda kako je i rezervni sastav Vojske Srbije vrhunski obučen ali potvrda da su ovi ljudi spremni da odgovore svakom zadatku.

Ana

pre 1 godinu

Srbija je u prethodnim godinama ulagala u Vojsku više nego ikada.

Ana

pre 1 godinu

Увек ту за свој и уз свој народ. Док је нама председника небо изнад Србије биће сигурно и безбедно.

Milena

pre 1 godinu

Jaka vojska je i jaka država. U vojsci je stabilnost i zato podržavam svako vojno ulaganje.

Dragana

pre 1 godinu

Naravno da mi sve znamo. Ali znaju i oni da mi na Srbiju nećemo dozvoliti.

Stana

pre 1 godinu

Hvala vojnicima koji svakodnevno vode brigu o svojoj državi i svom narodu.

Milica

pre 1 godinu

Drago mi je što smo napravili stabilnu državu koja je u prethodnim godinama ovoliko uložila u vojsku i uslove za naše vojnike.

Perica

pre 1 godinu

Vojska Srbije je dosta ojacala u poslednje vreme i spremna je da stane u odbranu srpkog naroda!

Bilja

pre 1 godinu

Ponosni smo na svoju vojsku. Vidi se da je drzava ulagala mnogo proteklih godina.

Popov

pre 1 godinu

Vojska Srbije je sada jedna od najjacih vojski u regionu i nece dati da bilo ko ugrozava vazdusnu bezbednost drzave. Mnogi moraju da znaju da nismo isti kao sto smo bili 1999 godine i da smo sada mnogo bolje opremljeni i spremni na svaku vrstu opasnosti

Ana

pre 1 godinu

Nasa Vojska danas moze odgovoriti na sve izazove sa kojima se susrecu.

Sasa

pre 1 godinu

I ova vežba je pokazala spremnost naše vojske da odbrani svoju zemlju.

relja

pre 1 godinu

Srbija je danas i vojno i politicki neuporedivo jaca nego sto je ikada bila. Svesni smo situacije u regiji ali mudro vucemo poteze i jacamo sve aspekte nase vojske.

Zorica

pre 1 godinu

Sa ovako dobrom organizovanom vojskom svi možemo mirno da spavamo.

Aleksandar

pre 1 godinu

Zahvaljujući Vučiću imamo vojsku spremnu da odgovori na sve zadatke.

anja

pre 1 godinu

Danas je nasa drzava neuporedivo i pametnija i snaznija i mudrija. Razvijamo vojsku i sve njene oblasti i mudro stitimo nasu drazvu i narod. Necemo dozvoliti nove pogrome i necemo dati na sebe.

ljubinka

pre 1 godinu

Posebno raduje činjenica dobre opremljenosti i stručnosti naših rezervista.

relja

pre 1 godinu

Mudrom i racionalnom politikom smo razvijali vojni sektor koga su zutaci doveli do ruba propasti. danas vodimo daleko pametniju politiku i jacamu u svim vojnim segmentima. Srbija je danas drzava za postovanje.

Peđa

pre 1 godinu

Vosjka Srbije je ponovo ponos Srbije. Živela Srbija!

Ilija

pre 1 godinu

Prepoznati smo u svetu kao faktor mira i stabilnosti i u skladu sa tim vodimo politiku. Vojni sektor se mudro razvija danas vise nego ikada jer zivimo zaista u svetu velikih izazova.

Sasa89

pre 1 godinu

Danas imamo priliku da vidimo čime naša vojska raspolaže.Samo jaka Vojska je stub jedne stabilne države!

bojana

pre 1 godinu

Vojska je danas ponos nase drzave zahvaljujuci odgovornoj politici koju sprovodi Vucic. Jasno je da je jaka vojska preduslov jake i stabilne drzave a shodno tome smo i prrepoznati kao faktor mira i stabilnosti i lider citave regije.

Sasa89

pre 1 godinu

Nasa vojska je apsolutna spremna da odgovori i na najteze izazove.U poslednjih par godina su sve učestalije vojne vežbe ,na tim vežbama se stvaraju vojnici

Sasa89

pre 1 godinu

Imamo dobro opremljenu i vojsku koja je spremna da odgovori na svaki izazov.Vučić je stabilizovao vojsku ,zahvaljujući njemu sada imamo dobru i opremljenu vojsku

Alen

pre 1 godinu

Ogledalo jedne države je uspešna i jaka vojska!

Mara

pre 1 godinu

Danas je Srbija pokazala i dokazala koliko je moćna i stabilna zemlja.

Ana

pre 1 godinu

Danas su svi imali priliku da vide koliko je opremljena vojska Srbije.

Adrijana

pre 1 godinu

Opremljenost vojske Srbije je za svaku pohvalu.

Suncica

pre 1 godinu

Puno je Vučić proteklih godina uložio u vojsku, koja je sada snažnija i opremljenija više nego ikada, prelepe slike i pravi ponos Srbije.

mile

pre 1 godinu

Ono što je naša vojska danas pokazala na Pasuljanskim livadama je lepa slika kako za oči, tako isto i za dušu svakog patriote naše države Srbije!

dane

pre 1 godinu

Gradjani Srbije mogu da budu preponosni na snagu i moc Vojske Srbije

luka

pre 1 godinu

Temelj naše bezbednosti je naša moderna i jaka vojska.

mujo

pre 1 godinu

Dičim se i ponosim sa oružanim snagama Srbije. Živela vojska Srbije! Živeo predsednik Srbije!

Sava

pre 1 godinu

Ponosni smo na ove prizore danas, na vojsku koja je sve jača.

Vuk

pre 1 godinu

Srbija ulaže u vojsku jer Srbija sada to može, jer je vodjena pametnom politikom.

Marko

pre 1 godinu

Odgovorna vlast na čelu sa predsednikom Vučićem pokazuje uspešne rezultate u osnaživanju vojske.

Branko

pre 1 godinu

Svako ulaganje u vojsku je od velikog značaja, jer nećemo da budemo laka meta i vreća za udaranje.

Mitić

pre 1 godinu

Bravo! Sada konačno imamo čime da se ponosimo kao država i svi zajedno osećamo sigurnost.

gojko

pre 1 godinu

Zar albanci misle da smo mi toliko naivni da ne znamo šta rade?

bojan

pre 1 godinu

Zbog situacije na Kosovu vojska Srbije je uvek u aktivnom stanju.

perica

pre 1 godinu

Srbija se maksimalno trudi da održi mir u regionu...

radmila

pre 1 godinu

Sramota je šta sve EU dopušta albancima da rade...

iris

pre 1 godinu

Da nemaju podršku SAD i Nemačke ,ne bi se albanski političari toliko prsili...

Persa

pre 1 godinu

Vojska Srbije treba da bude uvek u pripravnosti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija