• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.11.2022

17:20

Petković: Puna podrška za odluku Srba sa severa KiM o napuštanju prištinskih institucija

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

Petković: Puna podrška za odluku Srba sa severa KiM o napuštanju prištinskih institucija

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

- Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor - saopštio je Petković.

On je naveo da je srpski narod sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Brutalnom smenom Ðurića, dojučerašnjeg direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Aljbin Kurti je do potpunog besmisla doveo procesa normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vreme insistira - navodi Petković.

Predsednik Aleksandar Vučić je u prethodnim danima i noćima proveo sate i sate u razgovorima i to ne samo sa Srbima sa Kosova i Metohije, kako bi učinio sve da sačuva mir i stabilnost koji su nam preko potrebni, ukazao je Petković.

Takođe, kako je saopštio Petković, ukazujući i na sve posledice razgradnje briselskog poretka na kome Kurti predano radi, predsednik Vučić je više puta jasno ponovio da zaštita srpskog naroda i njihovih života su od apsolutnog prioriteta za državu Srbiju, jer je to i jedini put da sačuvamo mir i osiguramo stabilnost.

- Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku - poručio je on.

Petković je zaključio da čestiti Srbi i Srpkinje koji žive na Kosovu i Metohiji su ne jedanput pokazali svoju odlučnost da jedinstveno i snažno brane svoje pravo na ljudsko dostojanstvo, ne ugrožavajući nikoga, već samo štiteći ono što im pripada prema svim aktima međunarodnog prava kao i Briselskom sporazumu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM, OGLASILA SE SPC!
Politika

NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM, OGLASILA SE SPC!

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da su na sastanku patrijarha Porfirija i članova Sinoda s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svi prisutni izrazili odlučnost da, zalažući se za mir, snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese.

05.11.2022

16:57

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija