• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. JEVTIĆ - D. KLJAJIĆ

09.11.2022

07:55

VELIKA INFORMEROVA ANALIZA! KAKO IZBORI ZA AMERIČKI KONGRES UTIČU NA SRBIJU Pobeda republikanaca smanjiće pritiske SAD za KiM i sankcije Rusiji

Tanjug/AP

Politika

VELIKA INFORMEROVA ANALIZA! KAKO IZBORI ZA AMERIČKI KONGRES UTIČU NA SRBIJU Pobeda republikanaca smanjiće pritiske SAD za KiM i sankcije Rusiji

Podeli vest

Dragoslav Bokan: Nestaće strasti u napadima na Srbiju * Vladislav Jovanović: Republikanci će popustiti pritisak da priznamo 'Kosovo' i uvedemo sankcije Rusiji * Milovan Božinović: Poraz demokrata bio bi udarac za Albance * Ognjen Pribićević: U slučaju pobede republikanaca nestao bi pozitivan senzibilitet prema Prištini

Pobeda republikanaca na izborima za američki Kongres, koja je prema tamošnjim istraživanjima sasvim izvesna, ozbiljno bi uticala na popuštanje političkih pritisaka na Srbiju da prizna nezavisnost lažne države "Kosovo" i uvede sankcije Rusiji, ocenjuju stručnjaci!

Informerovi sagovornici, dugogodišnje diplomate, bivši šefovi spoljnih poslova naše države i stručnjaci za međunarodne odnose, saglasni su da bi promena odnosa snaga demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu (donji i gornji dom Kongresa) mogla znatno da olakša međunarodnu poziciju Srbije. U slučaju pobede republikanaca, ističu upućeni, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden ostao bi bez moći i otvorila bi se vrata za povratak Donalda Trampa, u čijem je mandatu potpisan Vašingtonski sporazum, koji je smanjio političke tenzije Prištine i Beograda. Isto tako, na drugoj strani, izborni poraz demokrata predstavljao bi ozbiljan politički udarac za Albance, koji u njima vide mnogo veću podršku nego u republikancima.

Ograničena moć

Dragoslav Bokan, reditelj, književnik i predsednik "Instituta za nacionalnu strategiju", kaže da je važno razumeti da američku politiku ne definiše samo izbor predsednika, već i izbori za Kongres.

- To je cela nevidljiva mreža koja čini da neki predsednik uspe ili ne uspe da ostane na vlasti. Amerika će se posle ovih izbora formirati kao država, a ne kao imperija. Kratkoročno gledano, ukoliko pobede republikanci, nestaće strasti u napadima na Srbiju. Amerikanci će, naravno, gurati i dalje svoje mišljenje, ali neće unositi negativnu strast da Srbi ne treba da postoje, da su opstruktivni i remetilački faktor u balkanskoj politici. To će nestati s odlaskom demokrata sa vlasti.

Foto: printscreen/ TV Pink

Dragoslav Bokan

Moj ugao
BRANKO RADUN
POLITIČKI ANALITIČAR

Smanjio bi se pritisak na Srbiju. Promenila bi se delimično i politika prema Ukrajini. I republikanci i demokrate žele da pobede Rusiju, samo što republikanci misle da sada sve to previše košta i da ne treba svu energiju trošiti na Ruse.

Važno je da nemamo neprijatelja u Americi. Dugoročno gledano, sve će se promeniti nabolje, ne samo za nas nego u celom svetu, jer će se Amerika vratiti u svoje granice i prestaće da se petlja u stvari koje su nama rušile san i kvarile život - uveren je Bokan.

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova, ističe da će ovi izbori verovatno ograničiti mogućnosti Džozefa Bajdena i njegove administracije jer neće više moći da računaju na bezuslovnu podršku Kongresa.

- Mi u tom pogledu možemo da budemo relativno mirni, ali ne treba se zavaravati da ćemo biti i pošteđeni daljih pritisaka. Američki cilj jeste da se lažna država 'Kosovo' skine sa dnevnog reda, i to onako kako su ga oni proizveli i sa našim prihvatanjem. Međutim, ova trenutna ofanziva prema nama kojom su hteli da se sve završi što brže, u roku od nekoliko meseci, moraće malo da uspori. I dalje će biti to ponavljanje istih zahteva, ali s manje oštrine. Amerikanci neće drastično menjati politiku, ali republikanci neće "dodavati gas" i zaoštravati odnose sa Srbijom. Ostaće i pritisak u vezi sa sankcijama Rusiji, ali će i to relativno biti više mehaničko ponavljanje floskula - naglašava Jovanović.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Vladislav Jovanović

Da se ja pitam
ZORAN MILIVOJEVIĆ
BIVŠI DIPLOMATA

Ne mislim da će se desiti nešto veoma značajno za Srbiju ako pobede republikanci, jer SAD imaju velike unutrašnje probleme. Svakako mislim da neće menjati stav u vezi sa Rusijom i Kinom.

Milovan Božinović, bivši ambasador i diplomata, takođe misli da bi republikansko osvajanje većine u oba doma Kongresa moglo da implicira određene promene američke politike.

- To bi svakako imalo posledice na Albance, koji se osećaju kao da su demokrate njihov privatni partner koga tretiraju kao favorite. Zato će Albanci, pre svega, imati osećaj da sa republikancima gube onu vrstu podrške koju su uvek imali kod demokrata. Kad pričamo strogo o Srbiji, mislim da neće biti nekih velikih uticaja posle eventualne pobede republikanaca. Mada ne isključujem mogućnost da se SAD vrate u dijalog Beograda i Prištine nekim svojim idejama, jer Evropskoj uniji, prema svemu sudeći, ne ide da završi taj posao - objašnjava Božinović.

 

Realne promene

Ognjen Pribićević, diplomata i bivši ambasador, ocenjuje da bi pobeda republikanaca realno značila Srbiji.

- U slučaju da pobede republikanci, nestao bi pozitivan senzibilitet koji ima Amerika prema "vladi" u Prištini i koji nesumnjivo postoji unutar demokrata. Srbija bi bolje sarađivala sa republikancima po pitanju Kosova i Metohije, ali to ne znači da bi SAD odustale od priznanja nezavisnosti. Samo bi bili otvoreniji za neka rešenja, što je važno. Činjenica jeste da bi se politika prema Srbiji delimično promenila, ne bi bilo više negativnog senzbiliteta prema nama, odnos bio bi drugačiji, i to više od pukih diplomatskih nijansi. Staro je uverenje da je za Srbiju bolje kada su republikanci na vlasti u SAD nego demokrate, i to jeste realno - zaključuje Pribićević.
 

Matović: Zdraviji odnos prema Srbiji

Perko Matović iz "Centra za nacionalnu politiku" tvrdi da povratak republikanaca na vlast predstavlja mnogo manje pritisaka na Srbiju.
- Ovo znači potpunu relaksaciju američkih pritisaka na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske. Republikanska partija je dokazano imala mnogo zdraviji stav od Demokratske stranke. Uspeli smo da se sporazumemo i smirimo sve tenzije po pitanju 'Kosova' potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, na kojem se insistirali republikanci. Pritisci za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, na drugoj strani, neće se smanjiti, ali zato će naše eventualno izjednačavanje sa zapadnom spoljnom politikom biti dosta lakše kad su prijateljske snage na vlasti na Zapadu - ističe Matović.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milenko

pre 1 godinu

Ja ne znam šta sve ovi naši takozvani 'eksperti' pričaju ali dobro znam da su pre 2 meseca republikanci izjavili, a o tome je i naveliko pisano kod nas, da kada osvoje vlast u Senatu 'resiše više taj balkanski problem sa Kosovom, jer imaju način da nateraju tu Srbiju na priznanje...", e pa sada vi vidite kako će nam se 'smanjiti" pritisak za KiM, najverovatno će biti obratno, uostalom sećate li se kako je Tramp 'namestio' našeg predsednika da sedi ko učenik pred njim i držao mu lekcije....

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20