• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

21.11.2022

06:30

VUČIĆ ĆE DANAS POKUŠATI DA URAZUMI KURTIJA... NEĆEMO RAT, ALI NE ZAVISI OD NAS! Predsednik Srbije nije optimista, situacija je...

printscreen

Politika

VUČIĆ ĆE DANAS POKUŠATI DA URAZUMI KURTIJA... NEĆEMO RAT, ALI NE ZAVISI OD NAS! Predsednik Srbije nije optimista, situacija je...

Podeli vest

Nećemo rat, ali to ne zavisi od nas, već od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu i Aljbina Kurtija! Idem u Brisel na pregovore s Kurtijem, ali nisam optimista, jer je on pokazao da ne poštuje nijedan sporazum i da mu je jedini cilj da protera Srbe sa Kosova i Metohije!

To je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči današnjeg sastanaka u Briselu, koji je zakazan za 8 časova ujutru, u danu kada Priština namerava da novčano kažnjava Srbe sa 150 evra ako odbiju takozvane 'RKS' tablice. Prema njegovim rečima, u Kurtijev zdrav razum odavno ne veruje, a mir u južnoj srpskoj pokrajini zavisi pre svega od toga da li zapadne sile žele mir ili rat. Vučić je istakao i da će država biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji!

Teško do dogovora

Predsednik Srbije je rekao da odlaganje nasilne preregistracije vozila ništa ne znači, jer će to opet biti na dnevnom redu, ali i da je pitanje želi li Kurti uopšte to da odloži.

- Mir na KiM zavisi od zapadnih sila i toga da li će pritisnuti Prištinu, da li oni žele mir ili ne. I ni od čega više. U Kurtijev racio odavno ne verujem. Odlaganje preregistracije nam ništa ne znači. To vam je kao kad student odloži ispit od juna za septembar i ode na more. A kada se vrati, čekaju ga iste muke. Da je Kurti hteo da odloži odluku o preregistraciji, na koju nije imao pravo, već bi je odložio - kazao je Vučić, dodajući da je "nečija ideja da Kurtiju daju mogućnost odlaganja kako bi Beograd netarali na nešto nemoguće".

- Zapitao sam se zašto su iz Brisela i mene pozvali na razgovor, ali je jasno da je razlog u tome što međunarodni predstavnici moraju to da predstave kao da su obe strane krive za ovakvu situaciju. Pitao sam i Lajčaka što me zovu. Oni hoće da kažu da su i jedni i drugi krivi, da su oni sve pokušali, i da ne kažu da je njihovo dete isključivi krivac. Dete koje ljuljaju već 14 godina, sada je tinejdžer, ali nesposoban za život, a to roditelji, zemlje Kvinte, ne mogu da priznaju. Ipak, u Brisel idem jer je reč o najmoćnijim zemljama, sa kojima nije dobro da budemo u sukobu, jer moramo da čuvamo mir i stabilnost. Mi smo uradili sve što smo mogli, ako hoće, hoće, ako neće, neće. Rekao sam već, kada vas sateraju u ćošak, koliko god da je teško, nemate izbora - istakao je Vučić.

Promišljena odluka da ne uvedemo sankcije Rusiji!

Foto: printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji jer je to dobro promišljena odluka.
- Zbog toga smo morali da izdržimo teške pritiske, ali se država pokazala snažnijom i ozbiljnijom nego što su mnogi mislili. To je dobro smišnjena odluka, to je dobra politika. Politika koja osuđuje napad na suverenu državu, ali bez uvođenja sankcija zato što znamo ko je sve nama uvodio sankcije i znamo koliko je to licemerno. Time držimo i čuvamo poziciju Srbije, kako bismo mogli da napad na našu zemlju 1999. godine nazivamo agresijom - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije neće prihvatiti kažnjavanje zbog registarskih tablica.

- Ukoliko u sprovođenju preregistracije vozila budu učestvovale i specijalne jedinice kosovske policije, biće pakao na terenu! Specijalne jedinice kosovske policije nemaju šta da rade na severu Kosova i Metohije. Ako do toga i dođe, bićemo uz svoj narod, a Srbi na Kosovu i Metohiji čuvaće svoja ognjišta. Nadam se da se oružani sukob neće dogoditi, ali ne zavisi od nas. Mi smo uradili sve što je do nas da to izbegnemo - naglasio je Vučić.

Srpska lista će bojkovati izbore

Aleksandar Vučić ocenio je i da će, kako stvari sada stoje, Srpska lista bojkotovati izbore raspisane na severu Kosova i Metohije za 18. decembar, uz napomenu da će biti velikih pritisaka na njih da učestvuju.
- Priština nije časila časa i odmah je raspisala izbore, umesto da je pokušala da se dogovori. Siguran sam da će Srpska lista bojkotovati izbore. Biće velikih pritisaka da učestvuje, ali ne vidim rešenje pre nego što se ispune zahtevi iz dijaloga - kazao je Vučić.

Šef države dodao je i da u Brisel ne putuje zato što misli da može da se sklopi neki dogovor, već zato što nikome ne želi da pruži razlog da optuži Srbiju da ne želi dijalog.

- Nisam optimista. Nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih deset godina! Niko ne treba da misli da su u pitanju samo tablice. Kurti je po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa i da je neće formirati, čime je rekao da Briselski sporazum ne važi za njega, odnosno važe samo oni delovi koji mu odgovaraju. Što se tablica tiče, saopštio je da će biti četiri faze: prvo opomene do 21. novembra, posle toga novčane kazne, pa oduzimanje tablica i potom oduzimanje vozila. Kap koja je prelila čašu bila je odluka o smeni Nenada Đurića, komandira za sever, na šta nema pravo. Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor i zato su napustili institucije - kazao je Vučić.

Proterivanje Srba

Predsednik države upozorio je i da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa Kosova i Metohije.

- Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od deset od ukupno 120 poslanika u parlamentu, a treće je navodna dekriminalizacija severa i dalji ulazak i formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske na severu. Sve to u stvari ima za cilj da se proteraju Srbi sa severa! Drugi deo plana je što pre raspisivanje izbora na severu KiM. Jer će tako da obezbede da neki Albanac pobedi zahvaljujući 500 glasova koje će da dobije, ali ne od ljudi koji žive na severu, već će da dođu iz južne Mitrovice, Frankfurta i ko zna odakle da glasaju, a prijavljeni su u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice - objasnio je Vučić, dodajući da Srbi pokušavaju da spreče ovaj Kurtijev pakleni plan.

Neće biti restrikcija struje, ima dovoljno energenata!

Šef države je poručio da neće biti restrikcija struje, jer je zemlja mnogo toga preduzela kako bi obezbedila dovoljno energenata za zimu, ali je upozorio da ovih dana mnogo trošimo i gasa i struje iako nije toliko hladno.
- Juče smo potrošili 11,74 miliona kubika gasa, mnogo trošimo novca. Tako dnevno potrošimo oko 12,5 ili 13 miliona evra za gas, a građani vrate kroz račune samo tri-četiri miliona evra. Očekujem velike probleme tokom zime, ali ne i restrikcije. Ne pravimo planove za restrikcije, jer nam veliki posao završavaju gasne elektrane - rekao je Vučić.

- Kurti je pokazao da ne želi Srbe na KiM. Priča o nekoj manjini Srba, a za poslanika je hteo nekoga ko je 30 puta manje glasova dobio nego poslanici Srpske liste. Poslanici Srpske liste ne vraćaju se u parlament, već sprečavaju Kurtijev pakleni plan, koji je značio da lažni Srbi treba da priznaju da postoji "kosovska vojska", koja ne sme postojati po Rezoluciji 1244, i da kažu da nema potrebe za ZSO. I tu je zamka i histerija - zaključuje Vučić.

Stavili nas u ring da boksujemo,
a vezali su nam ruke za konopce!

Foto: printscreen

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo i Metohiju, prema kojem bi trebalo da pustimo lažnu državu u članstvo u UN, predsednik Vučić je kazao da Zapad tim predlogom Srbiji nije dao nikakvu šansu.
- Za razliku od sveznalica koje ga nisu ni videle, ja ga nisam detaljno komentarisao iako sam pisao detaljan odgovor u non pejperu, koji je obiman i ozbiljan. To nisam komentarisao zato što sam ostavio šansu promenama i razgovorima. Ali ako me pitate, ne govorim ni da sam prihvatio ni odbio, jer smo za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramo, ali prosto nam nisu dali šansu. Taj predlog izgleda kao da su nas stavili u ring da boksujemo tri runde, a onda nam vezali ruke za konopce. Ne možemo da padnemo jer smo vezani, ali bićemo "mrtvi" - istakao je Vučić.
Prema njegovim rečima, veruje da SAD pokušavaju da ubede Aljbina Kurtija da dođe do dogovora, za razliku od EU, posebno Nemačke, kojima ne veruje ništa što se tiče Kosova i Metohije.
- Verujem da SAD pokušavaju, jer im nije potreban sukob u ovom trenutku. Što se tiče ovih drugih, ne verujem im ništa po pitanju KiM, posebno Nemcima. Kao što vidite, najveći su nam investitor, najviše volim sa njima da radim, ali kada je reč o KiM, ne verujem im ni reč. Nisu nam politički saveznici. Mi možemo da računamo na sebe i to je to, jer nama niko nije stvarao državu osim nas - istakao je Vučić.

Od 2. decembra počinje isplata uvećanih penzija

Predsednik Vučić izjavio je da će bez obzira na sve što se događa u svetu, kao što je i najavljeno, od 2. i 3. decembra penzioneri početi da dobijaju uvećane novembarske penzije. Penzionerima će, kako je rekao, zajedno sa povećanjem u januaru penzije biti povećane za ukupno 20,8 odsto.
- Zadovoljan sam zbog naših penzionera i što možemo to da izguramo. Biće realizovano i najavljeno povećanje plata i pomoć mladima. Znam šta je inflacija, ali je u drugim zemljama inflacija trostruko veća od povećanja primanja - rekao je Vučić.


 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Željko

pre 1 godinu

Aljbin Kurti je glavni faktor destabilizacije celog Zapadnog Balkana. Međunarodna zajednica treba da ga smiri ako joj je stalo do mira u ovom delu Evrope.

Saša

pre 1 godinu

Svaki potez Aljbina Kurtija ima za cilj destabilizaciju regiona, jer njegov režim ne zna da funkcioniše u normalnim uslovima.

Marko

pre 1 godinu

Vucic je covek koji se uvek zalagao za dijalog ali je potrebno da i Kurti krene normalno da se ponasa.

Marijana

pre 1 godinu

U ovom trenutku je najvaznije da se uspostavi mir kako narod na KiM ne bi ispastao.

Sanja

pre 1 godinu

Наш председник Вучић ће успети да нађе решење и да сачува мир и стабилност Србије и њених грађана.

Milan

pre 1 godinu

Srbija neće mirno gledati kako Kurtijev režim teroriše srpski narod na Kosmetu. Mi jesmo za mir, ali nećemo dozvoliti teror nad kosmetskim Srbima.

Zoran

pre 1 godinu

Ako je međunarodna zajednica iskreno za mir i stabilnost na ovim prostorima, onda će pokušati da smiri besnog psa Kurtija i neće mu dozvoliti da radi dalju destabilizaciju regiona.

Marija

pre 1 godinu

Kurti je pokazao da ne postuje nijedan sporazum i da mu je jedini cilj da protera Srbe sa KIM.

ema

pre 1 godinu

представници привремених косовских инсттитуција се понашају овако бахато јер имају подршку америке и вука јеремића као петоколонаша у србији, коме се захваљују за своју таконазови независност

Ana

pre 1 godinu

Predsednik nije optimista u ovom slučaju jer je svestan sa kim ima posla i sa kim treba da pregovara.

Gagi

pre 1 godinu

Vučić se uvek zalagao za mir i stabilnost, ali druga strana nikada nije!

Lena

pre 1 godinu

Kurti bi trebalo da se složi sa Vučićem, jer mir je najbitniji!

Marija

pre 1 godinu

Mi smo ljudi koji su uvek pre svega za mir i stabilnost!

mile

pre 1 godinu

mi smo uvek bili za pregovore , za razliku od druge strane

Nevenka

pre 1 godinu

Kurti ne ume da razgovara i očigledno da je dijalog na klimavim nogama

Vesna

pre 1 godinu

Srbija se jako bori za mir i za ostanak srpskog naroda na KiM

Jovanka

pre 1 godinu

Kurti je taj koji zeli nemire i bavi se provokacijama!

SAVA

pre 1 godinu

Iskreno se nadam da ce EU konacno osuditi skandalozno Kurtijevo ponasanje.

Darko

pre 1 godinu

Situacija jeste zabrinjavajuća,ali više ništa ne zavisi od Srbije,Vučić će se kao i uvek boriti za svoju zemlju da se sačuva mir jer to je najvažnije.

Ur Nino sar Serbule

pre 1 godinu

Јасно је свима да Курти жели рат и сукобе, и да није ништа урадио да се смире тензије на Косову и Метохији.

Nina

pre 1 godinu

Stavovi Srbije su jasni, sada je na EU da iste sprovede i urazumi Kurtija.

Miloš

pre 1 godinu

Ako Kurti ne može da predvidi u kakav nas haos uvodi nadam se da je EU svesna i da će sigurno zaustaviti Prištinu od te namere.

Lena

pre 1 godinu

Predsednik Vucic se uvek zalagao za dijalog, mir i stabilnost. Potrebno je da Kurti krene da se ponasa odgovorno i razumno.

Danica

pre 1 godinu

Vučić je otišao sa željom da se smiri situacija i odgovorno i racionalno nastave razgovori kako bi se pronašlo rešenje prihvatljivo za obe strane, ali nažalost Kurti ne pokazuje dobru volju.

Alhemičar

pre 1 godinu

Куртија треба да уразуми међународна заједница и ЕУ-а, која га подржава у свему, а после се чуде када неће да формира ЗСО-а.

taki

pre 1 godinu

Sigurni smo da će SAD uticati na Kurtija i da će se situacija rešiti mirno.

tami

pre 1 godinu

Kurtijev plan jeste da izazove rat, svojim provokacijama, ali mi ne nasedamo na iste.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija