• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2022

20:54

Podrška Srbima sa severa stigla iz Štrpca, Gračanice, Pomoravlja...

A.G.

Politika

Podrška Srbima sa severa stigla iz Štrpca, Gračanice, Pomoravlja...

Podeli vest

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je danas da Srbi iz Sirinićke Župe još snažnije i jedinstvenije pružaju punu podršku Srbima sa severa Kosova koji, kako navodi, proživljavaju zulum koji nameće kosovski premijer Aljbin Kurti.

- Muke kroz koje prolaze naša braća i sestre na severu Kosova i Metohije nama su dobro poznate i zato im danas još snažnije i jedinstvenije pružamo punu podršku u njihovom dostojanstvenom zalaganju za život dostojan čoveka u 21. veku. Svi smo mi svedoci institucionalnog nasilja koji Kurti sprovodi protiv našeg naroda na Kosmetu! Sa velikom pažnjom pratimo poslednjih meseci dešavanja na severu Kosmeta gde naši sunarodnici proživljavaju zulum koji nameće Kurti - naveo je Jevtić na Fejsbuku. 

Jevtić naglašava da su pritisci sa kojima se suočava država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić iz dana u dan sve veći. 

- Naša Sirinićka župa je na udaru već godinu dana, upadi specijalnih policijskih snaga i maltretriranje naših sugrađana na naše slave i praznike jasna su poruka srpskom narodu i zbog toga smo zabrinuti za naš ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji, za naš život u Sirinićkoj župi jer hoće da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta! Zato naš odgovor na takve podle planove jeste i treba da bude još čvršće jedinstvo svih Srba od Štrpca do Leposavića! - zaključuje Jevtić. 

Šubarić: Srbi sa centralnog Kosova ujedinjeni i složni uz svoju braću i sestre na severu

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić izjavila je da su Srbi sa centralnog Kosova ujedinjeni i složni uz svoju braću i sestre na severu.

- Kontinuirano nasilje nad našim narodom i institucijama širom Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija, sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjima, a sada i ogoljenim nasiljem  pokazuje jasnu nameru Prištine i konačan cilj Aljbina Kurtija, da Srba nema na ovim prostorima - navela je Šubarić na Fejsbuku. 

Prema njenim rečima, nikada srpski narod nije odlikovao strah, ali ovih dana reči zabrinutost i neizvesnost najbolje oslikavaju život Srba na Kosovu. 

- Strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, koji misle da su jednostrani potezi, pretnje i ucene adekvatna zamena za dijalog. Slobodoljubivi srpski narod nikada nije trpeo niti će trpeti gaženje slobode i prava ali neki izgleda ne mogu da shvate da to što pokušavaju da nas zastraše nema efekata koji su oni očekivali. Naprotiv, još odlučnije ćemo nastaviti zalaganje za prava našeg naroda, za mir i slobodu, za poštovanje međunarodnog javnog prava - poručila je Šubarić. 

Šubarić je navela da je odluka Srba sa severa Kosova da napuste kosovske institucije pravedna i ima za cilj zaštitu prava Srba garantovanih sporazumima, ali i ljudskih prava na život dostojan čoveka.
 
- I mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvrstu i nepodeljenu podršku našoj braći i sestrama na severu, nikad ujedinjeniji u svim izazovima koji su pred nama. I ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim sve relevantne faktore, da i mi Srbi, na jugu znamo šta moramo učiniti - zaključila je Šubarić.

Milošević: Pomoravlje složno uz braću i sestre sa severa Kosova, zulum prevršio svaku meru 

Gradonačelnik Novog Brda Saša Milošević izjavio je da Srbi iz Pomoravlja pružaju snažnu podršku Srbima sa severa Kosova u njihovoj "mirnoj i časnoj borbi za bolju budućnost".

- Naš srpski narod na Kosovu nalazi se na udaru već dugo vremena, a svakoga dana naš život na vekovnim ognjištima postaje sve teži. I to najbolje zna naš narod u Pomoravlju… u Kuscu, Ranilugu, Partešu, Gnjilanu, pa sve do Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka, Mitrovice. Teret zuluma za nas je postao pretežak, prekidaju nam slave i preslave, svadbe i krštenja, atakuju na naše crkve i manastire. Zato razumemo i pružamo punu podršku našoj braći i sestrama sa severa Kosova u njihovoj mirnoj i časnoj borbi za bolju budućnost na ovim prostorima - naveo je Milošević na Fejsbuku. 

Kako je rekao, Srbi samo hoće da sa svojim komšijama žive u dobrim odnosima, a ne da ih "remeti Priština zbog svojih interesa". 

- I neka se niko ne zavarava, naša snaga leži upravo u tome da niko ne pokida veze koje nas vežu ma gde živeli na Kosovu. A ako se zulum Prištine nastavi, neće nam ostaviti drugi izbor sem puta naših sunarodniha sa severa - poručio je Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Podrška stiže iz svih gradova, osim iz Beograda. Srbima i Srbiji će svanuti onog dana, kada Beograd ne bude glavni grad Srbije. A to će se desiti uskoro. A zašto? Zato što Beograd nije SRPSKI grad. Kragujevac...glavni grad. Kruševac...prestonica.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija