• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/kosovo-online.com

23.11.2022

14:17

PRUŽAMO PODRŠKU BRAĆI I SESTRAMA NA SEVERU! Srbi na veličanstvenom skupu u Gračanici: AKO SE ZULUM NASTAVI, ZNAMO ŠTA NAM JE ČINITI! (VIDEO)

Kosovo onlajn

Politika

PRUŽAMO PODRŠKU BRAĆI I SESTRAMA NA SEVERU! Srbi na veličanstvenom skupu u Gračanici: AKO SE ZULUM NASTAVI, ZNAMO ŠTA NAM JE ČINITI! (VIDEO)

Podeli vest

Srba koji žive na centralnom Kosovu danas su ispred Doma kulture u Gračanici održali skup podrške Srbima se severa Kosova i Metohije, sa koga je poručeno da su srpski narod na ovim prostorima nikada nije bio ujedinjeniji

 

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije".

Prisutnima se obratila predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je istakla da današnji skup pokazuje srpsko jedinstvo na Kosovu, dodajući da ukoliko se pritisci nastave da i Srbi sa juga znaju šta će učiniti.

"Odluke da napuste sve institucije na severu je bila pravdena i ona ima za cilj zaštitu srpskih nacionalnih interesa, a i ljudskih prava svih građana. Političko nasilje nad našim narodm i institucijama širom KiM, od strane Aljbina Kurti sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjem, pokazuje jasnu nameru Prištine i jasni cilj Prištine, da Srba nema na KiM. Nikada Srbe nije odlikovao strah, ali ovih dana reči zabrinutosti i neizvesnosti oslikava život Srba na KiM, strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanje između Beograda i Prištine, koji misle da su jednostrani potezi,  pretenje i ucene adekvatna zamena za dijalog. Naš narod nikada nije trepeo niti će trpeti gaženje slobode i prava, jer smo mi narod koji ljubi slobodu", kazala je Šubarić

Šubarić je dodala da će se još odlučnije nastaviti sa zalaganjem za poštovanje ljduskih prava.

"Mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvsrtu podršku našoj braći i sestrama na severu. Nikada ujedinjeniji pred sve izazove, i ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo da učinimo", poručila je Šubarić.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić istakla je da današnji skup predstavlja odgovor na torturu koju sprovode institucije u Prištini.

"Dosta je bilo. Prestanite da vršite turturu nad našim predstavnicima i našim predsednikom. Prestanite sa socijalnim inžinjeringom. Tapiju na ovu zemlju imamo mi. Ona je upisana kod Boga. Ako tažite nešto čvršće nemojte da idete dalje uzmite u ruke Rezoluciju 1244, upravo je Srbija tu upisana kao vlasnik. Mi nismo ovde samo zbog tablica, vi (Priština) pred očima sveta sprovodirte egzistencijalni teror. Molim vas u ime svih nas ne pište nam u ličnim kartama Kosovar, mi nismo Kosovari, i ono kad kažu srpska manjina mi nismo manjina u svojoj državi. Nevolje nas i dalje stiskaju, te nevolje nas ujedinjuju, mi smo jedno. Poruku sa skupa  je da shvatite ozbiljno svi oni koji nas niste čuli dao sada, pretestaniti da vršite institucionalno, egzistencionalno i bilo koje drugo nasilje. Narod kad nešto shvati ne može mu se više ništa", poručila je Kostić.

Učitelj u penziji Ljubomir Maksimović poručio je danas sa skupa da je cilj okupljanja da Srbi pokažu onim koji su "umislili da su veliki silnici i prevršili svaku daru i meru".

"Mi Kosovci smo miran i trpljiv narod, ali više od sebe volimo slobodu i čast. Evo već 20 godina pokušavaju da nam oduzmu slobodu i čast i da nas oteraju. Što je najgore, dragi moji Kosovci,  to rade tako perfidnio da čitav svet pomisli da mi sami sebi želimo da ogrnaičimo slobodu i svoja prava. Mi u toj predstvi nećemo da učestvujemo", poručio je Maksimović.

Maksimović je na kraju obraćanja posalo i reči podrške Srbima sa severa Kosova.

"Mi smo jedinstveni i spremni da krenemo putem naše braće sa severa Kosova".

Skup u Gračanici obezbeđivala je Kosovska policija.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija