• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtvpuls.com

23.11.2022

15:21

VIŠE OD 5.000 SRBA NA PROTESTU U GORNJEM KUSCU! Vaša demokratska borba je i naša borba, vaše stradanje je i naše stradanje!

informer.rs

Politika

VIŠE OD 5.000 SRBA NA PROTESTU U GORNJEM KUSCU! Vaša demokratska borba je i naša borba, vaše stradanje je i naše stradanje!

Podeli vest

Pred više od pet hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja, koji su se okupili danas na centralnom trgu u Gornjem Kuscu, poslate se poruke solidarnosti sa sunarodnicima na severu Kosova, a od prištinskih institucija zatraženo poštovanje dogovorenih sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština

 

Iako su odnosi srpske i albanske zajednice u Kosovskom Pomoravlju korektni, centralne institucije u Prištini vrše pritisak na institucije srpske zajednice i građane, kao i na njihova prava, navodi se u zajedničkom saopštenju četvorice predsednika opština sa srpskom većinom u Partešu, Klokotu, Ranilugu i Novom Brdu.

Foto: informer.rs

“Zbog sve češćih neosnovanih pritisaka od strane centralnih institucija u Prištini, usmerenih na građane i institucije u opštinama sa srpskom većinom u Kosovskom Pomoravlju, kao i prema građanima srpske zajednice u ostalim opštinama, primoravanja pripadnika KPS iz srpske zajednice da prihvate agažovanje na severu Kosova, ukidanja socijalnih primanja gradjanima srpske zajednice od strane centralnih institucija u Prištini, pojačane kontrola i kažnjavanja građana srpske zajednice, a naročito onih koji upravljaju vozilima sa tablicama RS od strane KPS policije, konstantnog montiranja procesa od strane specijalnog tužilaštva u Prištini usmerenih na gradonačelnike opština sa srpskom većinom, tražimo od institucija u Prištini i gospdina Kurtija da prestanu sa konstantnim pritiscima i narušavanjem dobrih odnosa izmedju dve većinske zajednice u Kosovskom Pomoravlju”, navodi se u tekstu saopštenja koji su potpisali predsednici opština Novo Brdo, Parteš, Ranilug i Klokot uz poziv institucijama u Prištini da prestanu sa kršenjem prava srpske zajednice, kao i da što pre krenu sa formiranjem ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom.

Foto: informer.rs

Predsednik opštine Novo Brdo Saša MIlošević poručio je da narod iz Kosovskog Pomoravlja, slozno i jedinstveno podržava svoje sunarodnike na severu Kosova, uz reči: ” Vaša demokratska borba je i naša borba, vaše stradanje je i naše stradanje” . Poslata je poruka centralnim institucijama da prestanu sa terorom nad srpskim narodom na Kosovu i zatrazeno od Aljbina Kuritija da što pre krene sa poštovanjem dogovorenih sporazuma i formiranjem Zajednice srpskih opština.

Foto: informer.rs

U narednom periodu pratiće se sve aktivnosti usmerene protiv gradjana i institucija u opštinama sa srpskom većinom u Kosovskom Pomoravlju. “Mi kao gradonačelnici, kao i odbornici srpske zajednice u skupštinama opština, donećemo odgovarajuće odluke o daljim aktivnostima i učestvovanju u kosovskim institucijama”, dodaje se u zajedničkoj izjavi predsednika opština.

Skupu podrške u Gornjem Kuscu kojem je prisustvovalo više od pet hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja, ukazano je na probleme koje srpska zajednice ima u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i kulture, a posebno na položaj i svakodnevne teškoće mladih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija