• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2022

13:38

VAŽNO JE DA SE ISPUNE DOGOVORI KOJI POSTOJE! EU očekuje formiranje ZSO i vraćanje Srba u institucije!

Printscreen You Tube/ EU Debates

Politika

VAŽNO JE DA SE ISPUNE DOGOVORI KOJI POSTOJE! EU očekuje formiranje ZSO i vraćanje Srba u institucije!

Podeli vest

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da dogovor koji je u sredu uveče postignut nije kraj procesa nego početak rada i najavio da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanak u Brisel

Na pitanje Tanjuga šta se može dalje očekivati, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas rekao da će se Srbi vratiti u institucije kada bude ispunjen i drugi uslov - formiranje ZSO i da li EU radi na ispunjeju tog uslova, Stano je istakao da je "vraćanje kosovskih Srba u institucije bilo jedno od osnovnih očekivanja EU i da isto važi i za formiranje Zajednice srpskih opština".

On je istakao da je "važno da se ispune dogovori koji postoje, a to je poruka koju EU sve vreme šalje i to važi za obe strane".

Što se tiče sledećih koraka u dijalogu, Stano kaže da će Visoki predstavnik za spoljnu politiku uskoro pozvati lidere na novi sastanak u Brisel.

- Visoki predstavnik je već rekao da će pozvati lidere u Brisel da se produži rad o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU. Razume se, ovo nije kraj procesa, rad se produžava, dogovor postignut sinoć nije kraj procesa nego početak rada. Nada je da će to da nas izvede iz permanentne krize i da nam dozvoli da stignemo u novu fazu u kojoj bi radili na problemima na održiv način i da se izbegnu nove krize - objasnio je Stano na konferenciji za novinare.

On je rekao i da će se rad produžiti na više nivoa i da specijalni predstavnik Miroslav Lajčak radi veoma naporno kako bi se pronašao način da se ide napred.

Stano je rekao i da će Borelj pozvati uskoro predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija da dođu u Brisel da bi se produžio rad na postignutom dogovoru i da se počnu, kako je rekao, diskusije oko normalizacije odnosa na osnovu predloga evropskog posrednika.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BERLIN RAZOČARAN PRIŠTINOM! Traži odustajanje od tablica i formiranje ZSO
Politika

BERLIN RAZOČARAN PRIŠTINOM! Traži odustajanje od tablica i formiranje ZSO

Nemačka vlada razočarana je što na nedavnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu nije postignut dogovor u vezi sa preregistracijom vozila i apelovala na vlasti u Prištini da odustane od svih "izvršnih mera" u vezi sa tablicama, istakao je danas portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt

23.11.2022

22:23

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija