• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.11.2022

12:49

Vesić: Cilj Srbije je da umesto sa tranzitnim dozvolama vozači srpskih kamiona voze slobodno

Predrag Mitić

Politika

Vesić: Cilj Srbije je da umesto sa tranzitnim dozvolama vozači srpskih kamiona voze slobodno

Podeli vest

Najvažnija stvar koju država može da uradi da olakša rad vozačima kamiona je da nastavi sa procesom ukidanja režima tranzitnih dozvola, i cilj naše zemlje je da takvih dozvola više ne bude već da srpske kamiondžije mogu da rade slobodno pre svega u zemljama EU, izjavio je danas ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i istakao da je takav režim dozvola već ukinut bilateralno, sa devet zemlja Evropske unije

Vesić je pojasnio da onoliko dozvola za tranzit kamiona koje Srbija izda pojedinačno, drugim zemljama, isto toliko dozvola oni daju našim vozačima kamiona, što znači komplikovanu birokratsku proceduru - da za svaki odlazak naši vozači moraju da dobiju novu dozvolu.

- U proteklom periodu smo sa devet zemalja EU ukinuli te dozvole, i tu imamo liberalan režim. Ja sam u prvih mesec dana pokrenuo inicijativu na sastanku sa predstavnicima Vlade Španije, da ukinemo tranzitne dozvole, a tome sam razgovarao sa ministrom transporta Azerbejdžana prilikom nedavne posete predsednika te zemlje. O tome sam razgovarao sa ambasadorom Italije, najavio sam inicijativu prema njihovom ministru Salviniju da i sa tom zemljom ukinemo takav režim. To radimo sa Austrijom o čemu sam pričao sa ambasadorom te zemlje a pokrenućemo to pitanje i sa Nemačkom. Plan naše vlade je da sve zemlje EU prihvate ukidanje režima, što će značajno olakšati rad vozačima kamiona - rekao je Vesić gostujući na TV Pink.

Ministar je ukazao i da je na sastanku sa predstavnicima “Puteva Srbije” razgovarao o opremanju dve lokacije na auto putu od Subotice do Niša, koje bi bile uredjena odmorišta za vozače kamiona.

- Da mogu da odmore, odspavaju, okupaju se, ručaju. Želimo da sve bude uredjeno kako treba, pod kamerama, da vozači mogu da odspavaju u pristojnim sobama i da ta odmorišta budu državna - pojasnio je Vesić.

Takodje, i strani vozači znaće da u Srbiji imaju takvu pogodnost, pa će češće koristiti naše autoputeve, i kod nas plaćati putarinu, što je dobro i za državu, naveo je ministar.

- Ja ću naredne nedelje razgovarati sa vozačima kamiona, da vidimo šta država dodatno može da uradi da im olaška rad. Nije sve do nas, dogovori zavise i od drugih zemalja, ali na nama je da se borimo za naše vozače, oni zapošljavaju veliki broj ljudi, prevoze robu - naglasio je Vesić.

Naveo je da Srbija postaje i sve važniji logistički centar, budući da se gradi železničko drumskin intermodalni terminal u Batajnici, a gradiće se i u Makišu.

Takodje, Beogradski aerodrom imaći kapacitet od 10 miliona putnika.

- Sve više kargo prevoza prolazi kroz Srbiju, sve je više logističkih centara, što znači da će biti više kamiona, vozova, i zato radimo i nove pruge - rekao je Vesić.

Kada je reč o dugim čekanjima na graničnim prelazima za vozače kamiona, Vesić je rekao da se radi na uspostavljanju integrisanog graničnog prelaza, na Horgošu što će dovesti do ubrazavanja carinske procedura, i smanjenja čekanja na granici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59