• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2022

11:04

NJEGOVE PORUKE OSTAJU UKLESANE U NACIONALNO BIĆE NAŠEG NARODA! Vučić izjavio saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga

printscreen

Politika

NJEGOVE PORUKE OSTAJU UKLESANE U NACIONALNO BIĆE NAŠEG NARODA! Vučić izjavio saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga, člana Udruženja književnika Srbije i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske

- Sa tugom sam primio vest o smrti pesnika Rajka Petrova Noga, čoveka i patriote koji je na tragu Dučića i Kočića ispisao neke od najlepših i najupečatljivijih stihova u opisu našeg nacionalnog duha i stradanja - napisao je predsednik Srbije u telegramu saučešća.

Navodi da je Petrov Nogo, "potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme".

- Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči. Njegova percepcija stvarnosti kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti, verno je odslikavala naš etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola. I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji - naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod, da je "plamen njegove reči žestoko unosio ohrabrenje i nadu, vraćajući svako naše posrnuće na put duhovne pobede, na predačku stazu kojom je oduvek bilo najteže hoditi i kojom su išli samo oni najhrabriji i najponositiji među nama".

- Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje - saopštio je Vučić, izrazivši duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Nogove reči.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MAJA

pre 1 godinu

Отишао је један од великана

daca

pre 1 godinu

Велики писац и човек надасве

ivana

pre 1 godinu

Рајко је отишао али његови стихови остају занавек

Srpkinja

pre 1 godinu

Saucesce porodici. Tuzni smo zbog toga što gubimo velikog umetnika i kulturnog delatnika.

Stanoje

pre 1 godinu

Iskreno saucesce velikom stvaraocu i coveku koga ce Srbija vecno pamtiti

Tasa

pre 1 godinu

Srpski velikani odlaze ali ostaje veliko delo iza njih

Sanja

pre 1 godinu

Iskreno saučešće, pamtićemo ga po njegovim delima.

Jeka

pre 1 godinu

Zajedno sa Predsednikom iskazujemo iskreno žaljenje za Nogom koji je istoriju Srba pretočio u reči i zauvek ostavi nama.Saučešće porodici.

Vanja

pre 1 godinu

Veliki gubitak velikog pesnika, na nama ostaje da zivi kroz njegove pesme

Milan

pre 1 godinu

Odlazak velikog Noga ostala je prazninau Srbiji za sve nas. Saučešće porodici.

Lepa

pre 1 godinu

Rajko je književnik koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti. Svi mi koji smo odrastali uz njegove stihove rado ćemo se sećati i među nama će večno živeti. Saučešće porodici.

Mina

pre 1 godinu

Srbija upucuje iskreno saucesce porodici, tuga.

Bane

pre 1 godinu

Slava mu,težak gubitak za našu akademiju umetnosti

Mila

pre 1 godinu

Ovo je tužna vest saučešće porodici i prijateljima Rajka Petrova Noga.

Jelena

pre 1 godinu

Rajko je oduvek bio deo naroda i sećaćemo ga se jer je bio i osao uzor nama pesnicima 21. veka

Jovana

pre 1 godinu

Uvek je teško kada odu najbolji. Praznina je velika posle. Ovakvih ljudi.

Goran

pre 1 godinu

Napustio nas je jos jedan velikan knjizevnosti koji ce ostati zapamceni po svojim stihovima. Saucesce porodici.

Sanja

pre 1 godinu

Zao mi je sto ga vise nema. Saucesce porodici.

Petra

pre 1 godinu

Umetnost ostaje zauvek iza njega i ako pesnika vise nema.

Sani

pre 1 godinu

Tuzna vest. Ko je poznavao njegov rad zna da je ostavio trag na ovom svetu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija