• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. Jevtić

05.12.2022

07:00

SRBIJA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI I BIĆE MED I MLEKO! EVROPSKI IZVESTILAC VLADIMIR BILČIK PRIČA BAJKE! Šta reći, znaju li ovi kad je dosta?!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

SRBIJA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI I BIĆE MED I MLEKO! EVROPSKI IZVESTILAC VLADIMIR BILČIK PRIČA BAJKE! Šta reći, znaju li ovi kad je dosta?!

Podeli vest

Evropski izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik još jednom je pozvao Beograd da što pre uvede sankcije Rusiji, poručujući da će od tog trenutka maltene poteći med i mleko za našu državu!?

Bilčik je ustvrdio da bi Srbija poslala važan signal Evropskoj uniji uvođenjem sankcija Moskvi, posle čega bi 'mnogo lakše napredovala u svim ostalim oblastima'.

- Srbija mora da napreduje i sprovede reforme u mnogim oblastima, uključujući i vladavinu prava i demokratiju. Potreban je napredak u dijalogu sa Prištinom i očekujemo usklađivanje sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom, uključujući i sankcije Rusiji. Ako Srbija krene tim putem, a ja sam ohrabrivao naše srpske partnere da razmišljaju o postepenom uvođenju sankcija, to bi bio važan politički signal svim državama članicama, svim institucijama EU da je Srbija sa nama. Ovo jeste političko pitanje koje je trenutno u fokusu, i ako bi Srbija napredovala na tom polju, verujem da bi lakše napredovala i u ostalim oblastima u evrointegracijama - izjavio je Bilčik u intervjuu za 'Glas Amerike'.

Komentarišući navode evropskog zvaničnika, bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je za EU najvažnije da Srbija uvede sankcije Rusiji kako bi nastavila pregovore o članstvu i da Brisel to vidi kao jedinu opciju.

- Ovo potvrđuje da su političari iz EU stav prema Rusiji proizveli u 'vrhovni kriterijum' za bilo koju vrstu napretka u vezi sa pristupnim pregovorima Srbije. Stavljeni su u drugi plan svi drugi kriterijumi koji figuriraju u pregovaračkom okviru, a koji su vezani za poglavlja 23 i 24, odnosno za vladavinu prava, reforme i drugo... Geopolitički interes je proizveden u glavni kriterijum kada je reč o pristupanju članstvu EU i kao glavni uslov za napredak Srbije u tim pregovorima - ističe Milivojević.

Priština i Beograd moraju da pričaju

Vladimir Bilčik izjavio je i da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine i da je to jedini put ka postizanju rešenja.
- Za mene je dijalog jedini put. I kad čujem da neko umanjuje značaj dijaloga ili sugeriše da on ne funkcioniše, to nije dobro ni za evropski put Srbije, ni za rešavanje problema između Beograda i Prištine. Mislim da treba da ohrabrujemo dijalog, jer međusobno priznanje, ako i dođe do toga, trebalo bi da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine - kazao je Bilčik.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan

pre 1 godinu

Праве пријатеље не продајемо за мед и млеко.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija