• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.12.2022

09:27

VUČIĆ U TIRANI! Uvek je bolje biti za stolom jer onda niste na meniju!

Tanjug

Politika

VUČIĆ U TIRANI! Uvek je bolje biti za stolom jer onda niste na meniju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Tirani, gde će učestvovati na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana

16.52 - Vučić čestitao Đorđi Meloni na izbornoj pobedi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Vlade Republike Italije Đorđom Meloni na marginama samita u Tirani.

- Čestitao sam @giorgiameloni na izbornoj pobedi i preuzimanju odgovorne dužnosti i iskoristio priliku da je pozovem da poseti Srbiju.

Naglasio sam i da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada predstavljalo odličan kontinuitet bliske saradnje naših zemalja, kao i dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa.

Srbija ceni partnerstvo sa Italijom i njenu snažnu podršku #EU putu Srbije kao i zemljama Zapadnog Balkana. Saglasili smo se da je integracija regiona od velikog značaja za očuvanje mira, ali i za ekonomski napredak ovog dela Evrope.

16.26 - Vučić sa predsednikom Vlade Kralјevine Belgije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Vlade Kralјevine Belgije Aleksandrom De Kroom na marginama #EUWBSummit u Tirani.

- Iskren, koristan i direktan razgovor sa @alexanderdecroo o svim pitanjima od značaja za jačanje bilateralne saradnje, ali i za mesto Srbije u #EU porodici.

 

 

13.30 - Vučić sa predsednikom Vlade Kralјevine Holandije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Vlade Kralјevine Holandije Markom Ruteom na marginama #euwbsummit2022 u Tirani.

- Odličan i srdačan sastanak sa @minpres kojem sam zahvalio na podršci #EU putu Srbije i istakao našu posvećenost društvenim i ekonomskim reformama. Naglasio sam da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da sam uveren da će Holandija biti snažan partner u našim nastojanjima da se sva regionalna otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga.

Razgovarali smo i o rastućem interesu potencijalnih holandskih investitora za poslovanje u našoj zemlji, a saglasili smo se da će dobri bilateralni odnosi naših zemalja posebno ojačati kroz ekonomsku saradnju. Jedna od tema bili su i prvi dobri rezultati koje je donelo usklađivanje našeg viznog režima sa EU, čime je već vidljivo smanjen talas ilegalnih migracija
- izjavio je predsednik na instagramu "budućnostsrbijeav".

 

11.45 - Vučić sa Makronom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom na marginama #euwbsummit2022 u Tirani.

- Srdačan susret sa @emmanuelmacron sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa #EU i evropskom putu naše zemlje. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, a ja sam ponovio doslednu posvećenost Srbije očuvanju mira i dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje svih pitanja.

 

11.39 - Vučić sa Orbanom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom na marginama #euwbsummit2022 u Tirani.

Odličan razgovor sa prijateljem @orbanviktor o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo.

 

 

10.58 - Vučić sa Željkom Cvijanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

- Najdraži razgovor. Naravno, sa Željkom Cvijanović - napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

- Sa dragim prijateljem, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem  na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Tirani - navela je Cvijanović na svom Instagram nalogu.

 

 

10.30 - Vučić sa predsednikom Evropskog saveta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.

- Sa predsednikom Evropskog saveta @charlesmichel razgovarao sam o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel - objavljeno je na instagramu "budućnostsrbijeav".

 

 

10.22 - Vučić sa premijerom Albanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Sa prijateljem @ediramaal razgovarao sam o inicijativi Otvoreni Balkan i našim zajedničkim pitanjima.

 

 

10.06 - Vučić sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Vrlo dobar razgovor sa @ursulavonderleyen. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoci srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU.
 

 

10.00 - Vučić prisustvovao potpisivanju Roming deklaracije između EU i Zapadnog Balkana


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju Roaming deklaracije između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

Hvala za pomoć rcc i @m.bregu na podršci za dobijanje jeftinijih usluga u sistemu roaminga između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

 

 

9.35 - Vučić stigao na Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao na Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Po dolasku u Tiranu, Vučić se obratio medijima.

- Ovde smo da bismo razgovarali. Uvek je bolje biti za stolom i razgovarati, jer ako niste za stolom onda ste na meniju. Dobro je razgovarati - rekao je predsednik Vučić

Na pitanje stranih medija Vučić je rekao da je odluka o dolasku doneta posle konsultacija.

Nakon konsultacija odlučili smo da dođemo i da razgovaramo. Ovde ćemo imati priliku da kažemo šta mislimo. Ostajemo posvećeni pregovorima i putu ka EU, ali i očuvanju naših interesa - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija nezavisna džava.

- Ako im je lakše da nas kritikuju tvrdeći da smo bliski sa Rusijom, onda je to jer nemaju šta da nam zamere pa moraju da kažu nešto - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Samit lidera EU Zapadni Balkan počieo je jutros mu Tirani, a prve učesnike  na crvenom tepihu  u Kongresnoj palati,  kao domaćin dočekuje albanski premijer Edi Rama. 

U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije. 

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti. 

Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cele Evrope. 

Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga inače optužuje i za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama. 
Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio rešenost da ga organizuje, objavio je albanski Juronjuz. 

Foto: Tanjug

Beriša je naglasio da će danas opozicija ispuniti ulice i trgove Tirane, kao i da će protestovati ospred zgrade vlade, kako bi odbranila evropske vrednosti, koje, kako tvrdi, ugrožava albanski premijer Edi Rama. 

Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju.
Samitom u Tirani će predsedavati predsednik Savet EU Šarl Mišel. 

Vučić će imati niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute, a susrešće se i  sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i imati i druge sastanke i susrete na marginama skupa. 

Glavne teme  samita u Tirani  biće zajedničko rešavanje posledica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani  predviđeno je od 10 potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjnju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.
Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije  na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje  posvećenost perspektivi članstva Zapadnog  Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 1 godinu

Kako je pametan, naš voljeni predsednik. Kako lepo rečeno. Pre 2 dana sve je izgledalo izgubljeno...bili smo na meniju. Danas smo za stolom da nam kažu u lice: priznajte Kosovo, uvedite sankcije Rusiji, ne možete više dobijati ruski gas, Kurti ima pravo da imenuje, ako hoće i 10 Rašića, poboljšajte ljudska prava LGBT populacije, ne dirajte Radu Trajković, sloboda medija, litijum... Veličanstvena pobeda Srbije! I to zahvaljujući samo jednom čoveku.

DR

pre 1 godinu

DOK TI SEDIS ZA STOLOM SRBE UBIJAJU NA KOSMETU I ZIIVLJAVAJU S ENA NJIMA REALNO SVI VI POLITICARI TREBA DA POSALJETE VASUD ECU U SRPSKE ENKLAVE DA ZIVE MAKAR GODINU DANA...ONDA CETE SE PROMENITI TO JE ZAGARANTOVANO

Max

pre 1 godinu

Mislim licno da je odlazak Predsednika u Tiranu promasaj a to pokazuje i desavanje na kosovu u vreme dok je on u Tirani a i o poruci koji ta ista evropa salje Srbiji.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija