• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.12.2022

12:40

VAŽNA SARADNJA ČLANICA ORGANIZACIJE CRNOMORSKE EKONOMSKE SARADNJA! Vučić povodom šezdesetog zasedanja Generalne skupštine PS CES

Tanjug

Politika

VAŽNA SARADNJA ČLANICA ORGANIZACIJE CRNOMORSKE EKONOMSKE SARADNJA! Vučić povodom šezdesetog zasedanja Generalne skupštine PS CES

Podeli vest

Zemlje članice "Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje" (PS CES) samo kroz udruživanje imaju priliku da suštinski doprinesu osmišljavanju zajedničkih rešenja za globalne izazove, istakao je u poruci predsednik Aleksandar Vučić, koja je pročitana danas u Beogradu na otvaranju 60. zasedanja Generalne skupštine PS CES

U Skupštini Srbije danas su se okupili poslanici iz svih 13 zemalјa članica PS CES, zajedno sa gostima iz drugih zemalјa i predstavnicima međunarodnih organizacija, posle duže pauze izazvane pandemijom korona virusa.

Vučić je u svojoj poruci, koju je pročitao poslanik Igor Bečić, podsetio da se sledeće godine navršava 30 godina od osnivanja Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin Parlamentarne skupštine te organizacije.

- Uveren sam da ćemo opravdati tradicionalno gostoprimstvo naše Srbije - poručio je Vučić.

Naglasio je da trenutne geopolitičke prilike sa kojima se svet suočava podsećaju koliko su važni svi mehanizmi koji podstiču saradnju.

Vučić smatra da je dužnost zemalja organizacije da jačaju međusobne veze u svim ključnim oblastima oko kojih su se okupile prilikom osnivanja, sa nadom da će zajedničkim radom doprineti boljem životu građana i napretku država.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poželeo je dobrodošlicu svim državama članicama Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i istakao da je rad ove Organizacije postao još značajniji zbog kompleksne situacije na golbalnom nivou

Oružani sukob i rat u Ukrajni izazvao je tektonske promene bezbednosne strukture i značaj zajedništva i saradnje dobijaju novu dimenziju - kazao je Dačić.

Naveo je da su teme koje povezuju zemlje članice organizacije: ekonomska pitanja, razvoj demokratije, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma u regionu, zaštita životne sredine, saradnja u oblastima kulture, obrazovanja, kao i saradnja sa civilnim društvom i drugim evropskim i međunarodnim zajednicama.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić ovom prilikom je rekao da je regionalna sardnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Naglasio je da Srbija pruža značajan doprinos Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, kao i jačanju njene efilasnosti i vidljivosti.

Orlić je istakao da je Srbija od pristupanja toj organizaciji 2004. godine opredeljena za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa sa svim državama članicama.

- Za Srbiju je od prioritetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti kako u regionu ZB tako i šire, postojanje što intenzivnije uzajamno korisne saradnje u svim oblastima i dijalog kao sredstvo za traženje rešenja za sva otvorena pitanja - poručio je Orlić.

Teme generalne debate biće uloge parlamenata i međuparlamentarne saradnje u stimulisanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu, izazovi i perspektive saradnje u oblasti polјoprivrede u državama članicama CES nakon pandemije, ulozi parlamenata u stimulisanju stranih investicija, kao i o socijalnom uticaju izbegličke krize u državama članicama CES.

Na zasedanju Generalne skupštine pored Srbije učestvuju delegacije zemalјa članica Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana, Moldavije, Ruske Federacije, Turske i Ukrajine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sara

pre 1 godinu

Samo da se prijatelji drze jedni drugih i sve ce da bude dobro.

Radmila

pre 1 godinu

Mi imamo koristi od ovih saradnja i samo pun gas, radi jacanja nase ekonomije.

Veroljub

pre 1 godinu

Nisam se bavio ovom temom, ali me je sada zaintrigirala, ovo je ozbiljna stvar i vredna paznje.

Cakana

pre 1 godinu

PS CES je ozbiljna razvojna sansa za nasu drzavu i treba to forsirati.

Ana

pre 1 godinu

Samo dobrom saradnjom izmedju zemalja i jacanjem veza mozemo doci do krajnjeg cilja oko koga smo se i okupili.

caca

pre 1 godinu

Najbitnije je da se u svim razgovorima dođe do zajedničkog mirnog rešenja!

Ana

pre 1 godinu

Vucic najbolje zna sta je dobro za nasu drzavu i najbolje shvata znacaj ekononomije i samo se time bavi, sto podrzavam.

Ana

pre 1 godinu

Uverena sam da ćemo opravdati tradicionalno gostoprimstvo naše Srbije

Ana

pre 1 godinu

a Srbiju je od prioritetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti kako u regionu ZB tako i šire, postojanje što intenzivnije uzajamno korisne saradnje u svim oblastima i dijalog kao sredstvo za traženje rešenja za sva otvorena pitanja

Radovan

pre 1 godinu

Srbija je tradicionalno, pravi i izuzetan domaćin.

Zoran

pre 1 godinu

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, gde je Beograd domaćin Parlamentarne skupštine te organizacije, danas u uslovima krize moze da doprinese davanju mnogih resenja u prevazilezanju aktuelnih problema.

Tijana

pre 1 godinu

Zajednickim radom ce se doprineti ocuvanje i unapredjenje u svim segmentima zivota. A najvaznije od svega je ocuvanje mira i stabilnosti. Ovakvi sastavnci su od izuzetnog znacaja za sve zemlje.

Ana

pre 1 godinu

Oružani sukob i rat u Ukrajni izazvao je tektonske promene bezbednosne strukture i značaj zajedništva i saradnje dobijaju novu dimenziju

Despot

pre 1 godinu

Velika je čast, biti domaćin ovakvog skupa.

Teodora

pre 1 godinu

Drago mi je što predsednik Vučić radi najbolje za svoju zemlju. Njegove borbe, njegova hrabrost pokazuju rezultate i zadovoljavaju interese Srbije.

Patak

pre 1 godinu

Beograd je domacin Parlamentarne skupstine ove organizacije i nadam se da cemo opravdati epitet dobrog domacina

stefan

pre 1 godinu

Vazna je saradnja,tj,vazno je uspostaviti sto bolju saradnju sa svima,imajuci u vidu da su krizna vreemena

Pavlovic

pre 1 godinu

Bitna je saradnja sa clanicama ove organizacije koja ce biti jos bolja u buducnosti

sasa

pre 1 godinu

Srbija pokazuje da je za saradnju sa svima i uprkos geopolitickoj situaciji i krizi u svetu,.Srbija moze i mora napred

stevo

pre 1 godinu

I ovog puta,kao uostalom i svaki put do sada,Srbija ce opravdati epitet dobrog domacina

Ana

pre 1 godinu

Teme koje povezuju zemlje članice organizacije: ekonomska pitanja, razvoj demokratije, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma u regionu, zaštita životne sredine, saradnja u oblastima kulture, obrazovanja, kao i saradnja sa civilnim društvom i drugim evropskim i međunarodnim zajednicama.

Ana

pre 1 godinu

VAŽNA SARADNJA ČLANICA ORGANIZACIJE CRNOMORSKE EKONOMSKE SARADNJA!

Ana

pre 1 godinu

Samo mir i stabilnost moze doneti pobedu i bolju buducnost nase zemlje.

Bore

pre 1 godinu

Svet je sastavljen od regiona i svaka regionalna povezanost i ozbiljna saradnja na svim nivoima čini i svet bezbednijim .

Boki

pre 1 godinu

Odlična prilika da se suštinski doprinese osmišljavanju zajedničkih rešenja za globalne izazove

Olja

pre 1 godinu

Velika je čast što je Beograd domaćin Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje.

Maja

pre 1 godinu

Ponovo je Srbija centar evropskog okupljanja. Bitni sastanci slede. Moramo iskorisiti sve što mozemo.

Neša

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je rekao da se sledeće godine navršava 30 godina od osnivanja Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin Parlamentarne skupštine te organizacije.

Ceca

pre 1 godinu

Trenutne geopolitičke prilike sa kojima se svet suočava podsećaju koliko su važni svi mehanizmi koji podstiču saradnju, zato je ovo jako važno

Nina

pre 1 godinu

Dužnost zemalja organizacije je da jačaju međusobne veze u svim ključnim oblastima oko kojih su se okupile prilikom osnivanja

Boba

pre 1 godinu

Regionalna sardnja je uvek bila jedna od najbitnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Kalinaa Markovic

pre 1 godinu

Udruzivanjem snaga doce se do novih ideja.

Tijana

pre 1 godinu

Ponosni smo na ovu saradnu koja ce Srbiji doneti benefite.

Kalinaa Markovic

pre 1 godinu

Samo ujedinjenim snagama mozemo doci do resenja.

Jasmina

pre 1 godinu

Bravo! Srbija je otvorena zemlja za svaku saradnju.

Sandra

pre 1 godinu

Srbija je gostoprimljiva država i tako će biti i ovog puta kada u goste dolaze delegacije koje će prisustvovati Generalnoj Skupštini PS CES.

Maja

pre 1 godinu

Jačanjem veza i sardanja među članicama može da doprinese mnogo bolji odnosi i nove projekte

Ana

pre 1 godinu

Crnomorska ekonomska saradnja je veoma važna zbog bržeg napretka svih zemalja.

Darko

pre 1 godinu

Sukobi i ratovi ne donose ništa dobro. Ako mislimo da svi zajedno napredujemo, treba da saradjujemo i da se pomažemo.

Sandra

pre 1 godinu

Srbija je ponosna ovom saradnjom koja donosi benefite.

dalibor

pre 1 godinu

Veoma bitna saradnja sa drzavama clanica CES-a pogotovo u ovim trenucima najvece energetske krize jedino sto nam preostaje da saradnju dizemo na sto visi nivo u cilju nastvka prosperiteta drzave Srbije

Jana

pre 1 godinu

Jako je bitno da se jačaju međusobne veze u svim ključnim oblastima.

Oki

pre 1 godinu

Srbija pored očuvanja mira i stabilnosti zna da jačanje saradnje sa zemljama regiona i crnomorskih zemalja ima pozitivan uticaj na ekonomski razvoj.

Milena

pre 1 godinu

Niko ne može dobro da funkcioniše sam, pa tako ni države. Da bi bili veliki i jaki, saradnja je neophodna.

Maja

pre 1 godinu

Saradnja po svim oblastima i njeno jecanje nam je jako bitno.

Ogi

pre 1 godinu

Okupljanje samo po sebi ne znači mnogo, mora se sarađivati a to onda donosi rezultate.

Tina

pre 1 godinu

Srbija pokazuje da je za saradnju sa drugim zemljama jer je to uslov za brži napredak, pored očuvanja mira i stabilnosti.

Jovana

pre 1 godinu

Vučića očekuje veoma važan posao, ali svi znamo kako se on priprema za ovako važne sastanke tako da se ne brinemo!

Nikola

pre 1 godinu

Od dobre saradnje ovih zemalja svi mogu imati koristi. Ujedinjeni uvek možemo više.

Tijana

pre 1 godinu

Za Srbiju je od prioritetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

Dragan

pre 1 godinu

Vučić vodi takvu politiku da je uspeo da pomiri i nepomirljive strane. Zbog toga je sada Srbija na dobrom i pravom putu.

Mila

pre 1 godinu

Za Srbiju je od prioritetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti

corli89

pre 1 godinu

Dobrom medjusobnom saradnjom imali bi preduslov za napredak i lakse resavanje globalnih izazova sa kojima se susrecemo

Marko

pre 1 godinu

Najbitnije od svega za nasu zemlju je da sacuvamo mir i stabilnost.

Sava

pre 1 godinu

Sve zemlje članice organizacije treba aktivno da učestvuju u svim pomenutim temama, i onda uspeh može biti jedina opcija za sve.

Aca

pre 1 godinu

Prosirivanje saradnje na svim frontovima obezbedjuje laksi i brzi pristup evropskim integracijama.

Ognjen

pre 1 godinu

Srbija je iskrena i posvecena u regionalnoj saradnji, predlazeci nove zajednicke projekte koji imaju za cilj svrsce povezivanje.

Biljana

pre 1 godinu

Regionalna saradnja je korisna za sve zemlje regiona, jer se problemi lakše i brže rešavaju posebno u sektoru energetike.

Marko

pre 1 godinu

Svaka saradnja je dobro dosla to dovodi do otvaranja novih poslovnih poduhvata i mogucnoscu za plasiranje robe na nova trzista. Srbija je lider regiona i dobro je imati sto vise partnera.

Ruža

pre 1 godinu

Ova saradnja je jako važna za Srbiju. Pokazujemo da su Srbi gostoljubiv narod.

Jasna

pre 1 godinu

Zemlje regiona moraju da uspostave viši stepen saradnje, jer samo zajedno mogu da predstavljaju bitan faktor u Evropi i svetu. Srbija sa svima gradi dobre odnose.

Anja

pre 1 godinu

Dobro je sto je Beograd ugostio clanice, nadajmo se daljem unapredjenju saradnje. Ova organzacija sa svojih 12 clanica je zaduzena da olaksa trgovinu i unapredi ekonomsku medjusobnu saradnju.

Lena

pre 1 godinu

Upućebi smo jedni na druge, tako da nam nema druge nego da razvijamo saradnju.

Tijana

pre 1 godinu

Srbija je gostoprimljiva zemlja, radujemo se saradnji.

Sandra

pre 1 godinu

Srbija se zalaže za jačanje međusobnih veza.

Janko

pre 1 godinu

Srbija je uvek znala da ugosti prijatelje,a saradnja je uvek dobra, pogotovo u ovim teškim vremenima

Rade

pre 1 godinu

Živimo u izazovnim vremenima, logično je da treba da sarađujemo, posebno ako postoje već utvrđeni mehanizmi za to.

Vanja

pre 1 godinu

Postoje neke oblasti i teme koje ne poznaju granice i zbog toga i postoje ovakve organizacije. Dovoljno je pogledati bezbednosna i ekološka pitanja da bismo shvatili značaj saradnje država.

VUČIĆ POKAZAO ZRELOST I ČELIČNU ODLUČNOST! Vesić o odlasku predsednika Srbije u Tiranu: Želimo mir i stabilnost, ali imamo svoje crvene linije preko kojih nećemo dozvoliti da bilo ko pređe!
Politika

VUČIĆ POKAZAO ZRELOST I ČELIČNU ODLUČNOST! Vesić o odlasku predsednika Srbije u Tiranu: Želimo mir i stabilnost, ali imamo svoje crvene linije preko kojih nećemo dozvoliti da bilo ko pređe!

Najsnažnije podržavam odluku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da učestvuje na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani. Takvom odlukom predsednik Vučić je pokazao političku zrelost i čeličnu odlučnost da se bori uvek i na svakom mestu za interese Srbije i srpskog naroda. Čak i onda kada je izložen provokacijama i prevarama onih sa kojima mora da razgovara, on ipak bira dijalog jer zna da je to najbolji put za Srbiju. Između svojih emocija i interesa Srbije, predsednik uvek bira interes Srbije", istakao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

06.12.2022

13:29

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija