• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.12.2022

07:13

KFOR POJAČAO PATROLE OKO JARINJA! Razvučena i bodljikava žica, Srbi i dalje na barikadama

Informer

Politika

KFOR POJAČAO PATROLE OKO JARINJA! Razvučena i bodljikava žica, Srbi i dalje na barikadama

Podeli vest

Srbi na severu Kosova i Metohije ušli su u deveti dan protesta na barikadama, zbog hapšenja sunarodnika. Isto toliko zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije. Bivšem policajcu Dejanu Pantiću odbijena je žalba na pritvor, a njegovom kolegi Slađanu Trajkoviću, koji je uhapšen u četvrtak, sud u Prištini odredio je pritvor do 30 dana, zbog navodnih ratnih zločina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Prištini, a i svima drugima da im država Srbija neće biti data na tacni, onako kako bi oni to voleli, kao i da Srbija pripada ovom narodu. Kaže da je prethodnih dana moglo da se vidi puno nelogičnosti po pitanju dešavanja na KiM

Srbi na barikadama u Ibarskoj Slatini i Lešku: BRANITI SLOBODU NIJE KRIMINAL!

Majke, sestre i supruge sa kolegama, komšijama, rođacima i prijateljima u Lešku i Ibarskoj Slatini, kako ističu, brane slobodu i budućnost svoje dece. Oni poručuju da nisu kriminalci već obični građani koji čuvaju svoja ognjišta i bore se da njihova deca žive, igraju se i uče u slobodi.

Foto: tvmost.info

Petković: Kurti je prerano počeo da se smeje i likuje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da se premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ne samo podsmeva Briselskom sporazumu, već da to otvoreno čini i prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, uz ocenu da je Kurti "prerano počeo da se smeje i likuje"

Kfor u pojačanom sastavu, očekuje se dolazak Srba da pruže podršku narodu na KiM

Kfor je danas u pojačanom sastavu na prelazu Jarinje, bodljikava žica, oklopna vozila...

Očekuje se dolazak Srba iz Crne Gore, Republike Srpske i centralne Srbije da pruže podršku srpskom narodu na KiM.

Noć protekla mirno

Noć na Kosovu i Metohiji protekla je mirno, građani su i dalje na barikadama. 

Misija Kfora saopštila je da ima kapacitete da obezbedi svima sigurnost, kako Srbima tako i ostalim zajednicama.  

Studenti su najavili da će sutra održati humanitarnu svirku za prikupljanje humanitarnih paketića za decu na KiM.

Najavljeno je da će sutra i škole početi sa radom, s obzirom na to da nisu radile cele prošle nedelje.

Foto: A.Grbović

Lekari i medicinsko osoblje na barikadama

Lekari i medicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici nalaze se takođe na barikadama na severu KiM.

- Primorani smo da budemo ovde, ovo je naša reakcija na svakodnevne, neprimerene akcije vlasti u Prištini protiv našeg naroda - kaže prof. dr Zlatan Elek.

Podvlači da je "ovo odgovor vlasti u Prištini, koja kaže da se na barikadama nalaze kriminalci. Mi smo obični građani, naoružani samo dobrom voljom za opstanak i ostanak na ovim prostorima i bićemo ovde sve dok bude bilo potrebno i dok se ne oslobode naši nepravedno uhapšeni građani, a specijalne jedinice, kojima nije mesto ovde, ne povuku sa severa Kosova", poručuje doktor Elek.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku kosovske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje, a zbog čijeg hapšenja su Srbi sa severa KiM i podigli barikade.

- Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Mi ćemo već u ponedeljak predati vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području - rekao je Pantović.

Foto: A.G.

Osim toga, Pantović dodaje da je u petak poslao pretpretresnom sudiji koji je Pantiću odredio pritvor zahtev da se Pantiću hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva da bi se čuo sa članovima porodice. 

Zahtev koji je Srbija uputila KFOR-u za povratak naših snaga bezbednosti i dalje je bez odgovora. Misija je saopštila da Kfor ima kapacitet da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu Rezolucije 1244.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
krezubi

pre 1 godinu

мајмуне јел знаш где је Јариње?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija